Sporcular İçin En İyi Hazır Sağlıklı Atıştırmalıklar

Şöyle bir karnınız kazındığında, henüz öğle veya akşam öğününüzün vakti gelmediği zamanlarda bir şeyler atıştırma isteği; asla kaçılacak ya da bastırılacak bir şey değil. Aksine öğünler arasında bir şeyler atıştırmak ‘sağlıklı beslenme’nin gereklerinden biri. Bu yüzden atıştırmayı yok saymak yerine sağlıklı atıştırmalıkları keşfetmeyi öğrenmelisiniz.

Bu yazımızda sporla amatör veya profesyonel olarak ilgilenenler başta olmak üzere hemen herkesin rahatlıkla tüketebileceği sağlıklı ve kolay atıştırmalıklara yer verdik. Bundan önce hazır atıştırmalık tercihlerinizde dikkat etmeniz gereken noktaları da açıkladığımız yazımızdan yola çıkarak açlığınızı tamamen sağlıklı ve besleyici gıdalarla bastırabilmenin yollarını keşfedeceksiniz!

Hazır Fit Atıştırmalıklar Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Rutin beslenme düzeninde olduğu gibi diyet dönemlerinde de tercih edilen hazır atıştırmalıkların günlük besin değerlerini karşılayıp karşılamadığı, dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri. Bunun için ürünün ambalajında belirtilen besin değerlerini kontrol etmek, uygulayabileceğiniz en pratik yöntem. Örneğin eğer spor öncesinde tüketecekseniz karbonhidrat, sonrasında tüketecekseniz protein değerinin yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece vücudunuzun spor öncesi ve sonrasında ihtiyaç duyduğu besinleri de kolay yoldan kazandırmış olursunuz.

Eğer diyet programına uygun atıştırmalıklar arıyorsanız, kalori düzeyine göz atmakta fayda var. Genellikle kalorisiz atıştırmalıklar olarak gruplandırılan ürünler işinizi kolaylaştıracaktır ancak siz yine de eğer kalori kontrolü yapıyorsanız, üründen alacağınız kaloriyi bilmelisiniz.

Şeker, hem diyet yapanlar hem de sporcular için en tehlikeli ve uzak durulması gereken gıdalardan biridir. Seçtiğiniz ürünlerin mutlaka şekersiz atıştırmalıklardan oluşmasına dikkat edin. Şekerini meyvelerden alan seçenekler sizin için daha uygun olacaktır. Bunun için de yapmanız gereken yine ürün ambalajının üzerindeki içerik bilgisine göz atmak.

En İyi Sporcu Atıştırmalıkları

Spor öncesinde, sonrasında veya sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiden besin öğelerine kadar pek çok şeyi karşılayacak sağlıklı atıştırmalıkları sizler için aşağıda sıraladık. İçecek ve yiyeceklerden oluşan bu ürünlerle antrenmanlarınızın verimini artırabilir ve sağlıklı beslenme düzeninize katkıda bulunabilirsiniz.

Protein Bar

Günümüzde epey popülerlik kazanan protein bar çeşitleri, en az sporcular kadar sağlıklı yaşam ve beslenme tutkunları tarafından da sıkça tüketilen ürünlerden biri haline geldi. Yüksek protein içermesinin yanı sıra katkı maddesi bulundurmayan, meyve ve kuru yemişler yardımıyla tatlandırılan ve dolayısıyla çoğu şekersiz olan bu ürünler; sağlıklı atıştırmalık arayanlar için mükemmel bir tercih diyebiliriz.

Protein barlara olan ilginin artmasıyla vegan seçeneklerinin de üretilmeye başlandığı bu ürünler, vegan veya vejetaryen beslenenler için de güvenle tüketilebilecek gıdalardan. Aynı zamanda gıda hassasiyetleri göz önüne alınarak glutensiz olarak üretilen alternatifleri de bulunan bu ürünleri glutensiz atıştırmalıklar kategorisine de rahatlıkla dahil edebiliriz. İçeriğindeki besleyici öğelerle sporcular için günlük besin değerlerinin karşılanmasına yardımcı olan protein barlar, aynı zamanda kilo kontrolü yapanlar için de diyette atıştırmalık olarak tercih edilebilecek ideal besinler.  

Fıstık Ezmesi

Ara öğünlerin belki de en lezzetli atıştırmalıklarından biri olan fıstık ezmesi, neredeyse tüm sporcuların favorisi desek yanlış olmaz. Yüksek protein içeriğinin yanı sıra sağlıklı doymamış yağlar bakımından da zengin olan fıstık ezmesi, özellikle spor öncesinde sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi kazanmalarına yardımcı olan fit atıştırmalıklardan biridir.

Aralarında çikolata, Hindistan cevizi gibi aromalarla zenginleştirilmiş seçenekleri de bulunan fıstık ezmesi ürünleri; atıştırmalıklarını keyifli hale getirmek isteyenler için mükemmel tercihlerdir. Diğer atıştırmalıklara kıyasla kalorisi biraz yüksek olsa da besleyicilik oranı daha fazla olması sebebiyle en çok tercih edilen gıdalardan biridir. Ancak yine de dikkatli tüketilmesi gerekir. Özellikle diyette atıştırmalık olarak tercih edilecekse belli miktarların üzerine çıkmamakta fayda vardır.

Müsli ve Mısır Gevreği

Aslında günlük hayatta herkesin tükettiği müsli ve mısır gevreği ürünleri, aynı zamanda sporcular için de mükemmel besin kaynakları… Yüksek lif ve sağlıklı kabronhidrat içerikleri sayesinde oldukça besleyici bir ara öğün haline gelen bu gıdalar, aynı zamanda düşük yağ oranları ile diyet yapanlar için de doğru tercihler. Yağ oranı düşük olduğundan dolayı kalorisi de az olan bu ürünler, ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar olarak tüketilebilmelerinin yanında kahvaltıda da rahatlıkla yer verilebilecek gıdalardır.

Mineral İçecekleri

Atıştırmalık denildiğinde akla öncelikle katı gıdalar gelse de aslında içecekler de hazır sağlıklı atıştırmalıklar arasına girer. Protein tozu ile birlikte yapılabilecek protein shakeler gibi vitamin ve mineral katkılı içecekler de, öğünler arasında tüketilebilecek besin kaynaklarıdır.

Spor yaparken vücut, enerji kazanmak için bolca vitamin ve mineral ihtiyacı duyar. Hem kas kütlesi kazanmak hem de kasların iyileşmesini hızlandırmak için gerekli olan bu bileşenleri vücuda almanın en pratik yollarından biri, mineral içecekleri tüketmektir. Doğal kaynak suyu kullanılarak şeker katkısız olmadan üretilen bu içecekler, katı gıdalar tüketmek yerine tercih edilebilecek en sağlıklı atıştırmalıklardandır.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER