C Vitamini Takviyeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İnsanların soğuk algınlığı, öksürük veya griple savaşırken eczaneye gidip aldığı ilk vitamin C vitaminidir. İlginç bir şekilde, köpekler C vitamini üretme kabiliyetine sahipken, insanlar bu vitamini ya tükettiği gıdalardan ya da vitamin takviyelerinden almaktadırlar. D vitamini güneş ışığına maruz kaldığımız vücutta üretilmeye başlar, ancak bu üretim de küçük miktarlarda olur ve C vitamin gibi D vitamini için de takviyelere başvurmamız gerekir. C vitamini içeren bu tarz takviyeler güvenilirliği ve antioksidan özellikleri nedeniyle her zaman çok popülerlerdir.

C Vitamini Ne İşe Yarar?

C vitamininin vücut için birçok işlevi vardır. C vitamini eksikliğinin vücudumuzda yarattığı olumsuzlukları düşünürsek buna inanmamak pek de mümkün değil gibi. C vitamini, biyokimyasal süreçlerin birçoğunda kofaktör veya bir yardımcı molekül olarak rol alır. Vücudumuzun işlevini sürdürmesini sağlayan metabolik reaksiyonların çoğunda da oldukça etkilidir. Kardiyovasküler hastalık ve osteoartrit riskini azaltmaktan, cilt kırışıklıklarını azaltmaya kadar vücuda birçok etkisi olduğu biliniyor. Kemiklerin, bağların, tendonların ve kıkırdağın önemli bir bileşeni olan kolajenin biyosentezi, C vitaminine bağlıdır ve bu da C vitaminini sağlıklı saçlar, dişler, cilt, eklemler ve kemikler için oldukça önemli hale getirir.

C vitamininin bir diğer ana rolü ise sahip olduğu antioksidan özellikleridir. Vücuttaki serbest radikalleri hapsederek, sağlığımızı tehdit eden oksidasyon adı verilen korkunç bir süreçle savaşır. Bunun yanı sıra, E vitamini gibi diğer antioksidanları yeniden ürettiği gözlemlenmiştir.

C vitamininin en iyi bilinen özelliği, bağışıklık sistemi üzerindeki etkisidir. Önemli olduğunu biliyoruz, çünkü enfeksiyonlu veya bağışıklığı zayıflamış kişilerde vitamin eksiklikleri görüyoruz. Ayrıca bağışıklık hücrelerinin üretimine ve solunum yolu enfeksiyonlarının bir dereceye kadar önlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Günde en az 200 mg C vitamininin soğuk algınlığının süresini yaklaşık bir gün azaltabileceğine dair kanıtlar vardır. Düşük maliyeti ve güvenilirliği göz önüne alındığında, soğuk algınlığınız olduğunda C vitamini takviyesi satın almak sizin için faydalı olabilir.

Bununla birlikte, C vitamini tam olarak bağışıklık sistemini güçlendirmez. Aslında yaptığı şey bağışıklık hücrelerini korumak, yaşam sürelerini ve enfeksiyonlara karşı savaşma yeteneklerini geliştirmektir.

C Vitamini Eksikliği

C vitamini eksikliğinin sebep olduğu hastalıklar arasında en iyi bilineni iskorbüt hastalığıdır. Bu hastalık kan damarlarında kırılganlığa ve zayıf bağ dokusuna yol açan patolojik bir durumdur. Belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik ve iltihaplı diş etleri bulunur. Yetersiz C vitamini; kolajen sentezinin bozulmasına, eklem ağrısına, yara iyileşmelerinin yavaşlamasına ve hiperkeratoza neden olur.

Sigara içenler ve hatta dumana maruz kalanlar kişilerde C vitamini eksikliği riski daha fazladır! Düzenli olarak hastalanan biriyseniz, C vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

C Vitamini Takviyeleri İçin Tıklayın…

C Vitamini Takviyeleri

C vitamini çoğu multivitamin ürününde ve diğer bağışıklık artırıcı takviye ürünlerinde bulunur. Ancak aynı zamanda tek bir bileşen olarak da satılmaktadır.  Çoğu takviye, askorbik asit formunda C vitamini içerir. Bu, bazı tamamlayıcı vitaminlerin aksine, gıdalarda bulunan askorbik aside benzer biyoyararlanıma sahiptir. C vitaminiyle beraber kalsiyum, magnezyum, sodyum minerallerini tüketmek, daha az asidik bir C vitamini formu oluşmasını sağlar, bağırsak üzerindeki potansiyel tahriş edici etkisini azaltır ve biraz daha yüksek dozlar almanızı sağlamış olur. Basit askorbik asit en ucuz olanıdır ve insanlar genelde ucuz olduğu için bu formu tercih eder. Ancak yukarıda açıklandığı gibi minerallerle desteklenmiş takviyeler, bazı insanlar için daha faydalıdır ve bağırsak tarafından daha fazla tolere edilebilir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER