Protein sağlığımız için vazgeçilmeyen temel maddelerden biridir. Bu yüzden ne tür protein kullandığımız çok önemlidir. Alerjisi olanlar, kilo alamayanlar, veganlar, yoğun çalışanlar; ihtiyacınız olan protein türünü biliyor musunuz?
Protein kandaki Ph seviyesini korumada, diyet sırasında veya kaslardaki yırtıklar oluştuğunda kas dokusunu korumada ve onarmada, vücutta karbonhidrat bulunmadığı sırada enerji sağlamada, hormon seviyelerini oluşturmada, bağışıklık sistemini destekleme ve daha bir çok önemli işte görev alır. Protein ayrıca yağ yakımını hızlandırır. Ayrıca proteini sindirmek için vücudun harcadığı enerji, yağ ve karbonhidrata göre daha fazladır. Spordan sonra protein şarttır çünkü kaslardaki glikojen seviyesi düşeceği için bunu dengeler ve kas dokusunun yıpranan kısımlarını onarır.Her insanın protein ihtiyacı farklı olabilir. Kilo almak isteyen insanlar ile vegan beslenen insanların protein ihtiyaçları farklıdır. Dolayısıyla alınmak istenen protein çeşitlerinin dozları da değişir.
1- Süt ve Süt Ürünlerine Alerjikler
Süt ve süt ürünlerine karşı alerjiniz varsa eğer whey ve kasein (süt proteini) kullanımı söz konusu değildir. Sindirildiği zaman kana hızlı karıştığı için et proteini güzel bir alternatiftir. Ayrıca yumurta proteini ( alerjisi olan vücut geliştiriciler genellikle bunu tercih eder), bezelye proteini ve pirinç proteini de diğer opsiyonlardır. Bezelye ve pirinç proteini bitki temelli protein tozlarıdır ve süt ürünlerine karşı alerjisi olanlar için yeni bir alternatiftir. Süt ve süt ürünlerine alerji ile laktoz duyarlılığı kesinlikle karıştırılmamalıdır!
2- Laktoza Duyarlı Olanlar
Midemiz sütte bulunan karbonhidrat, laktoz yüzünden çeşitli problemlerle karşılaşır. Kazein kullanılması önerilmez çünkü kazein, süt proteinidir. Genellikle laktoza duyarlı insanlara izole whey proteini önerilir, çünkü laktoz çoğu çeşitli yöntemlerle proteinden ayıklanır. İzole olmayan whey proteinlerinde bazı yöntemler uygulanmadığı için laktoz içermesi muhtemeldir. Bu tür durumlarda ürünün üzerinde bulunun gıda değerlerini kontrol etmekte fayda vardır. Eğer karbonhidrat miktarı 0 veya 2 gramın altındaysa, laktoz yok diyebiliriz.
3- Kilo Alamayanlar
Bazılarımızın çok gıpta ettiği insanlar, ne yese ne kadar yese kilo alamayanlar. Eğer kilo alamayan o gıpta edilen kişilerdenseniz protein tozu yerine veya ilave olarak Weight Gainer yani kilo aldırıcı kullanmanız gerekmektedir. Aldığınız üründeki protein kalitesini artırmak için whey ve kasein kullanımı; yeterli karbonhidrat ve sağlıklı yağ almanızı ve kas yapımı için gerekli olan kalori döngüsünü sağlar. Protein shake içine ekleyeceğiniz kilo aldırıcıyı istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Örneğin spordan önce/sonra, yemek aralarında, yatmadan önce/sonra veya uyanır uyanmaz.
4- Veganlar
Maalesef veganlar için protein tozu alternatifleri sınırlı. Vejeteryanlar kasein, whey, yumurta proteinleri kullanabilirken, veganlar soya, bezelye, pirinç ve kenevir protein tozları tüketebilirler. Diğer protein tozlarına göre istenilen hedef için daha uzun süre kullanım gerekebilir. Ayrıca, son araştırmalara göre bilindiğinin aksine soy proteini testosteron seviyesini düşürmez.
5- Yemek Yemeye Bile Vakit Bulamayanlar
Yoğun iş temposu olan çalışan insanlar gibi yemek yemeye vakit bulamayan ve öğünleri atlayanlar için en güzel alternatif ready to drink (tüketilmeye/içilmeye hazır) protein içeceklerdir. Genellikle 30-35 gram protein içerirler ve protein tozlarına göre biraz daha pahalıdır. Pahalı olmasına rağmen bu ürünleri tükettiğinizde, karşılığını mutlaka alırsınız. Taşıması daha kolay olduğu için her yere götürebilirsiniz ve öğün atlamadan protein içecekleri ile yemeği telafi edebilirsiniz.
Günlük protein ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz protein tozu ürünlerini Supplementler.com‘da inceleyebilirsiniz.