L-Karnitin Kullanmanın 10 Yan Etkisi?!

L-karnitin, lisin ve metiyonin amino asitleri ile vücutta sentezlenmektedir ve yağ yakma amacı ile kullanımı yaygındır. Amacınız yağ yakmak da olsa, kas yapmak da olsa l-karnitin sizi başarıya bir adım daha yaklaştırma potansiyeli olan bir takviyedir. Ancak l-karnitin kullanmanın da yan etkileri mevcut…

Gelin bu “yan etki”leri birlikte inceleyelim. 1937’den bu yana kullanılmakta olan bu takviyeyi yakından tanıyalım.

Yan Etki 1: L- Karnitin Yağ Yakımına Yardımcıdır

l-karnitin-kullanmanin-10-yan-etkisi

Direkt olarak yağ yakıcı etkisi bulunmayan l-karnitin, dolaylı yoldan yağ yakmaya yardımcıdır. Mitokondrinin, yağı enerji olarak kullanma kapasitesini arttırmaya yardımcı olan l-karnitin takviyesi, bu özelliği sebebiyle spor yapan kişiler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yorgunluğu ve açlık hissini azalttığı gözlemlenen l-karnitin, yağ yakmaya çalışan kişilerin daha kolay yağ yakmasına yardımcıdır. Aerobik kapasiteniz artacak, yaktığınız kalori miktarı da buna bağlı olarak artacaktır.

Yan Etki 2: L-Karnitin Kas Yapmaya Yardımcıdır

L-kranitin, “hardgainer” diye tabir edilen zor kilo alan kişiler için de oldukça uygun bir takviyedir. Güç ve dayanıklılığa katkıda bulunduğu için, kas kütlesi yoğunluklu kilo almaya yardımcı olduğu gözlemlenmektedir.

Yan Etki 3: L-Karnitin Kemik Sağlığına Destek Olur

Yaşlandıkça gerçekleşen kemik kütlesinin azalması pek çok kişinin (ağırlıklı olarak menapoz sonrası dönemdeki kadınların) yakındığı bir durumdur.  Bu durum, pek çok sıkıntıyı beraberinde getirebilir. L-karnitin takviyesi almak ise bu durumun olasılığını azaltmaya yardımcıdır. Kemik kütlesinin azalması sürecini yavaşlatan l-karnitin, kemik yapısal özelliklerini de iyileştirir.

Yan Etki 4: L-Karnitin Çeşitli Kalp Sorunlarını Çözebilmektedir

l-karnitin-kullanmanin-10-yan-etkisi

Kalp ile ilgili sorunların bazılarında l-karnitin takviyesi önerilir. Anjina hastalığının tedavisinde l-karnitin kullanılır, l-karnitin bu hastalığa sahip kişilerde ilaca olan bağımlılığı azaltır. Göğüs ağrısı ve rahatsızlığı çeken anjina hastalarına l-karnitin iyi bir destektir.

Diğer pek çok kalp hastalığında da l-karnitin kullanılmaktadır.

Yan Etki 5: L-Karnitin Böbrek Sağlığına Destek Olur

Böbrek hastalığı teşhisi konduğunda, böbreklerinizin ürettiği karnitin kalitesi düşebilir. Bu nedenle takviye olarak l-karnitin kullanmak, üretilemeyen karnitine destek olur ve faydalıdır.

Yan Etki 6: L-Karnitin Kısırlığı Önlemeye Yardımcıdır

L-karnitin, pek çok araştırmada görüldüğü üzere sperm sayısını arttırır. Sperm sayısı azlığı nedeniyle çocuk yapmakta zorlanan kişilerin aldığı l-karnitin takviyesi, sperm sayısını arttıracaktır.

Yan Etki 7: Bebek Emziren Hamile Kadınlardaki Karnitin Eksikliğini Giderebilir

Kadınların çoğu, bebek emzirmeyi kalori yaktığı için tercih eder. Ancak bu durum, vücuttaki karnitin miktarını azaltacaktır. Hamileyken yeterli mikttarlarda üretilebilse de; takviye olarak l-karnitin kullanmak hem annenin ihtiyacı olan yüksek enerjiyi tazeleyecek hem de annenin karnitin miktarının yeterli olması bebeğin beslenmesini pozitif etkileyecektir.

Yan Etki 8: L-Karnitin Tip 2 Diyabet Hastalarına Destek Olur

l-karnitin-kullanmanin-10-yan-etkisi

Tip 2 diyabeti olan kişiler de karnitin takviyesinden faydalanabilmektedir. Çünkü l-karnitin, glikoz oksidasyonunu ve glikoz depolama oranını arttırır.

Yan Etki 9: L-Karnitin Bağışıklık Sistemine Destek Olur

L-karnitin, bir antioksidan olarak sağlıklı hücrelere serbest radikaller tarafından verilebilecek zararı önler. Mevsimsel alerji ile antrenman yapanlar veya soğuk algınlığından dolayı verimsiz antrenmanlar geçirenler l-karnitin takviyesiyle antrenmanlarının verimliliğini arttırabilirler.

Yan Etki 10: L-Karnitin Beyin Fonksiyonları Üzerinde Olumlu Etkiye Sahiptir

Hafızayı ve öğrenme kabiliyetini geliştirdiği görülen l-karnitin takviyesi, yaşa ve strese bağlı beyin fonksiyonu azalmalarını da önleyebilmektedir. Beynin uzun vadede daha sağlıklı ve daha iyi işleyebilmesine yardımcıdır.

Günde Ne Kadar L-Karnitin Tüketmeliyiz?

Genellikle; sağlık, vücut geliştirme, yağ yakma gibi amaçlar farketmeksizin 2-4 gram civarı bir l-karnitin dozu yeterli olacaktır. Kapsül veya likit farklılığına takılmadan, aldığınız takviye içerisindeki l-karnitin miktarına göre takviye tüketimi yapmanız yeterlidir.

Pek çok l-karnitin takviyesi alternatifi bulunmaktadır. L-karnitin takviyelerine Supplementler.com’dan ulaşabilirsiniz.

https://blog.supplementler.com/supplement/sporcu-vitaminleri-kullanmak-neden-onemlidir-diyenler-icin-onemli-bilgiler/

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER