Orta zincirli trigliseritler, belirli yağlarda ve süt ürünlerinde bulunan bir çeşit yağ türüdür. MCT ise, bu yağlardan elde edilen bir gıda takviyesidir.
Şimdiye kadar yazılmış birçok makalede insanların kilo vermesine yardımcı olabileceği ve başka birçok faydası olduğu iddia edilen MCT Oil (Yağı), haliyle popülerliğini artırdı ve günümüzde kullanımı sıklıkla tavsiye ediliyor.
Bunca popülerliğine rağmen MCT yağı ile tanışmamış olabilirsiniz. Bu içeriği okuyarak MCT yağının faydaları hakkında fikir edinebilir ayrıca, MCT yağının kullanımıyla ilgili risklerin yanı sıra, nereden temin edileceği ve nasıl kullanılabileceği gibi detayları da öğrenebilirsiniz.
O zaman başlayalım…
MCT Oil Nedir?
MCT yağı, hindistancevizi yağı, hurma çekirdeği yağı ve süt ürünlerinde bulunabilen yağlardan oluşan bir besin takviyesidir. MCT yağı genellikle kilo vermek veya egzersiz sırasında dayanıklılığını artırmak isteyen kişiler tarafından kullanılır.
MCT Yağı ve Diğer Yağlardan Farkları Nelerdir?
Yağlar, karbon atomu zincirlerinden oluşur. Yağların çoğu 13-21 karbon atomundan meydana gelir ve bunlara uzun zincirli yağ asitleri denir. Buna karşılık, kısa zincirli yağ asitleri 6 veya daha az karbon atomundan oluşur.
MCT’ler, bu iki türün ortasında bulunan orta zincirli trigliseritlere karşılık gelir. Orta uzunluktadırlar ve 6-12 karbon atomundan oluşurlar.
MCT’ler hindistancevizi yağında bulunur ve vücut tarafından uzun zincirli yağ asitlerinden farklı bir şekilde işlenir. Diğer yağların aksine, bağırsaktan doğrudan karaciğere giderler ve burada bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar veya ketonlara dönüşürler.
Karaciğer çok fazla yağ parçaladığında ketonlar üretilir ve ketonlar beyin tarafından enerji için glikoz veya şeker yerine kullanılabilirler. MCT’lerdeki kaloriler hemen kullanıldığından, yağ olarak depolanma olasılıkları daha azdır. Bu sebeple, kilo vermenin etkili bir yolu olduğuna inanılan ketojenik diyetin de temelini oluştururlar.
Termojenik Yağ Yakıcı Ürünlerini İncele
MCT Ne İşe Yarar?
MCT’nin çeşitli sağlık yararlarıı vardır. Bunlardan bazıları bilimsel kanıtlarla desteklenirken, diğerleri henüz bir kanıta sahip değildir.
1. Daha İyi Beyin ve Hafıza Fonksiyonu
2016’da yapılan üç çalışmada, Alzheimer hastalarında beynin keton alımının sağlıklı insanlarla aynı olduğu belirtilmiştir. Normalde, Alzheimer hastalarında beynin glikoz alımı sağlıklı insanlara göre daha zayıftır.
Araştırmacılar ayrıca ketozisin Alzheimer hastaları için düşünme yeteneği üzerinde hafif faydalı bir etkiye sahip olduğunu da belirtmişlerdir. Ketoz, beyin glikoz yerine enerji için ketonları kullandığında ortaya çıkar (1).
MCT’lerin beyin ve hafıza işlevini iyileştirebileceğini kesin olarak söylemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Bununla birlikte, ilk araştırmalar umut verici ve bu alanda MCT’lerin kullanımına duyulan ilgi giderek artmakta.
2. Enerji Artışı ve Artan Dayanıklılık
MCT oil kullananlar, MCT’nin enerjiyi artıracağına ve egzersiz yaparken dayanıklılıklarını artırmaya yardımcı olabileceğini iddia ediyorlar ki bunu destekleyecek çalışmalar da mevcut.
Örneğin 2009 yılında yapılan bir araştırmada, uzun zincirli yağlar yerine MCT açısından zengin yiyecek tüketmenin, sporcularının yüksek yoğunluklu egzersize dayanabileceği süreyi iyileştirdiği bulunmuştur (2).
3. Kilo Kaybı ve Daha İyi Kilo Yönetimi
MCT yağı ile ilgili başka bir popüler iddia ise, MCT’nin kilo kaybına yardımcı olduğudur. Bu konu, MCT yağının bilim adamları tarafından en çok incelenen özelliğidir.
2003 yılında yapılan bir araştırmada, MCT’lerin aşırı kilolu erkeklerin yaktığı kalori ve yağı artırdığını bulunmuştur. MCT’lerin obezitenin önlenmesinde ve kilo kaybına yardımcı olabileceği sonucuna varılmıştır (3).
2014 yılında yapılan bir araştırmada ise, MCT’lerin iştahı azaltan ve kişinin kendini tok hissetmesini sağlayan hormonlarda bir artışa yol açtığı bulunmuştur (4).
Kısacası kanıtlar, MCT’lerin kilo verme aşamasında önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
4. Düşük Kolesterol
MCT’lerin ayrıca kolesterolü düşürerek kalp sağlığının korunmasına yardımcı olduğu da düşünülmekte. Tek bir araştırma kesin konuşmak için yeterli olmasa da 2009 yılında 40 kadının incelenmesiyle yapılan bir araştırmada, hindistancevizi yağı tüketiminin kötü kolesterolü azalttığı ve iyi olanları ise arttırdığı bulunmuştur (5).
Hindistan cevizi yağında MCT yağı oranı yüksek olduğundan, kolesterol seviyelerini de iyileştirmesi de muhtemeldir.
5. Düşük Kan Şekeri Seviyeleri
MCT’ler ayrıca kan şekeri seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabilir ve diyabette önemli bir rol oynayabilir.
2007 yılında, tip 2 diyabet hastalarının katılımıyla yapılan bir araştırmada, MCT’nin insülin direnci dahil olmak üzere diyabetin sebep olduğu risk faktörlerini iyileştirdiği bulunmuştur (6).
Olası Riskler
Öncelikle MCT kullanıyorsanız, aslında yağ tüketiyor olduğunuzu unutmamanız gerekir.
Olası faydaları olsa da MCT kullanmak, beslenme rutininize ekstra yağ ve kalori ekler. Bu nedenle, MCT’nin aşırı kullanımı sizlere bir yarar sağlamadığı gibi kilo almanıza da neden olabilir.
MCT yağı takviyeleri, gıda yağlardan elde edilir ve bu nedenle doğal bir ürün olarak kabul edilmezler.
MCT’nin düşük duman noktasına sahip olduğunu hatırlamakta da fayda var. Zira hindistancevizi yağından üretilseler de onun gibi yemek pişirme işlemlerinde uygun değildir.