Performans Arttırıcı Takviyeler, Performans Arttırır Mı?

Performans arttırıcı takviyeler gerçekten de işe yarıyor mu?

Hemen soruya yanıt verelim; Evet. Performans arttırıcı takviyeler gerçekten de işe yarıyor. Peki nasıl işe yarıyor, faydası ne? İşte yazının devamında detaylı şekilde bundan bahsedeceğiz.

Bir antrenman, hiç bir zaman diğerini tutmaz. Antrenmanı etkileyen faktörlerin her birini sabit tutabilseydik, robottan farkımız olmazdı. Robottan farklı mekanizmalar olduğumuz için dönem dönem beslenmeyi, uykuyu, stresi farklı şekilde yönetiyoruz. Bu da antrenmanlarımızdaki performansımızın değişken olmasına sebep oluyor.

Performanstaki değişkenliğin olumlu yönde olması, zaten bizim için bir artı. Performans, olumsuz etkileniyorsa işte orada bir durum analizi yapmakta fayda var.

Performansın iyi olmayacağını genelde antrenmandan önce pek çoğumuz hisseder zaten. Bunu hissettiğimiz noktada buna edebileceğimiz her türlü müdahaleyi etmeliyiz ki antrenman gününü mümkün olan en iyi şekilde değerlendirelim.

Performansın düştüğü durumlarda antrenman verimini nasıl arttırırız?

Pozitif düşünüp, psikolojimizi antrenmana hazırlayıp modumuzu yükseltmemiz gerekecektir. Bu bazen bir kaşığı bakarak bükmek kadar zor olabiliyor. Bizim de bu durumda, modu düzeltebilecek her türlü desteğe ihtiyacımız oluyor. Performans arttırıcı takviyeler de burada devreye giriyor aslında.

Performans arttırıcı takviyeler, içeriklerinde performansı arttırdığı bilimsel olarak da kanıtlanmış pek çok maddeyi barındırıyorlar. Bahsetmiş olduğumuz psikolojiyi antrenmana hazırlama moduna girmeye yardımcı olabilecek maddelerin pek çoğunun kombinlenerek bir araya getirilmesi ile oluşturulan performans arttırıcı takviyeler, antrenman performansınızın değişkenliğini negatif yönden uzak tutmak istiyorsanız kesinlikle tercih etmeniz gereken takviyeler.

Bilgisayar başında veya masa başında uzun zaman geçiren, bir şeyler üzerinde beyin gücünü çok fazla kullanan, aynı anda birden fazla işe konsantre olması gereken biz modern çağ insanlarının saatler geçtikten sonra antrenmana gitmek için bir sebebe ihtiyaç duyduğu bir gerçek. Performans arttırıcı takviyelerin, antrenmandan önce alımıyla birlikte antrenmandaki performansın yanında antrenman öncesindeki istek ve arzunun da arttığı söyleniyor. Performans arttırıcı takviyeler psikolojik olarak da antrenmana beyni hazırlıyor.

Onca maddeden anonim şekilde bahsediyoruz ama, bu maddeler hangileri? Nasıl modu bu kadar yükseltiyorlar?

Bu maddelerin başında kafein var. Neredeyse çoğu performans arttırıcı üründe bulunuyor. İş yerindeki kahvenizden de aşina olduğunuz kafeinin, uyarıcı etkisini tartışmaya gerek yok. Kahve çekirdeğinden sentezlenen veya laboratuvar ortamında üretilebilen kafein, uykulu vücutta uykusuzluk hissinin ve yorgunluk hissinin azalmasında epey etkili. Bu sebeple antrenmanlardan önce alınan kafein yorgunluk hissini azaltmayla birlikte enerji üretimini de arttırarak (adenozinin reseptörlere bağlanmasını önleyerek) performansa da olumlu yansıyabiliyor. Dayanıklılık ve güç üzerindeki etkisine pek çok bilimsel araştırma değinmekte.

Beta alanin, arjinin, sitrülin malat gibi diğer uyarıcı etkiye sahip maddeler de performans artışına olumlu katkı sağlamakta. Bu maddeler de performans arttırıcı takviyelerin içinde bulunuyor.

Beta alanin hücredeki pH miktarının düşüşünde kullanılan karnosine dönüşerek egzersiz sebepli laktik asit üretiminden koruyucu özellik içerir.

Sitrülin malat, arjinine dönüşerek nitrik oksit metabolizmasını geliştirir.

Arjinin ise direkt nitrik oksit sentez enzimleriyle nitrik oksit üreten bir amino asittir.

Bilimsel verinin performans artışı üzerindeki etkilerine epey kanıt sunduğu bu maddelerin performans arttırıcı takviyelerin içerisinde bulunması, performans arttırıcı takviyelerin performansı gerçekten arttırdığına dair yeterli bir kanıttır.

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER