Dünya Fitness Günü

Fitness’ın kelime anlamı; sağlıklı yaşam, fit, formda ve zinde olmadır. Fitness çoğunlukla salon sporu olarak bilinir, ancak bu yaygın bilinen bir yanlıştır. Aslında formda ve zinde kalma durumunun kendisi fitness’tır. Sağlıklı ve fit bir yaşam sürmek demek olan fitness, birçok bileşen çerçevesinde vücuda yararlar sağlar. (1)

Günümüz dünyasının en popular aktivitelerinden biri olan fitness’ın geçmişi, tarih öncesi çağlara kadar uzanır. Geçtiğimiz yüz yıldır daha çok sağlıklı ve çekici bir görünüme sahip olmak için tercih edilen fitness, eski çağlarda yaşam koşullarıyla birlikte insan hayatında mecburiyetten yer alan bir durumdu. Örneğin, avcı toplayıcı topluluklarda, doğayla mücadele ederken mutlaka kondisyonu sağlam ve dirençli bir vücuda sahip olmak gerekirdi. Ya da henüz tekerleğin icat edilmediği Taş Devri’nde, hayatta kalmak için fit ve dayanıklı bir vücuda sahip olmak, bir zorunluluktu. Heykel ve resimlerle tasvir edilen insanları şöyle bir düşünelim, Antik Çağ’ın kaslı erkekleri ve fit kadınları…

Fiziksel güce ihtiyaç duyulan tarih öncesi çağlarda, fitness yaşamın kendinde var olurken; günümüz modern dünyasında belli bir çaba gösterilerek elde edilen bir değer halini aldı. Fitness tarihçesi bahsettiğimiz konular ve sanat eserleriyle çok eskilere dayansa da, modern anlamda 100 yıldan biraz daha fazla bir tarihe sahip.

Modern anlamda fitness, 1910 yılında yapılmaya başlanan stretching hareketleriyle başlıyor. Ardından 30’lu yıllarda cimnastik hareketleri dahil oluyor. 1940’lı yıllarda ise şimdiki spor salonlarına benzer sağlık kulüpleri açılmaya başlıyor. 50’li yıllarda hula hoop ile bel inceltme modasının ardından, 60’larda spor ve müzik bir araya geliyor ve 70’lerin aerobik trendi karşımıza çıkıyor. 1990’larda Tea Bo modası, fitness’a damga vuruyor. Milenyum çağının gelmesi ile 2000’lerde fitness en çok spor salonu ile birlikte anılmaya başlıyor.

Fitness, sıklıkla vücut geliştirme antrenmanlarıyla karıştırılır. Vücut geliştirme antrenmanları kas kütlesini artırmaya odaklanan egzersiz bütününden oluşurken, fitness için öncelik sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olmaktır. Elbette içinde vücut geliştirme egzersizlerini de barındırır; ancak bununla beraber aerobik, dövüş teknikleri, yoga, strechting ve dans türleriyle de bütünleşiktir.

Fitness’ın yıllardır değişmeyen bir kuralı var ki “zinde kalmak ve fit görünmek”. Siz de fit bir vücuda nasıl sahip olunabileceğini merak ediyorsanız, “Günde Bir Saat Fitness Kaç Kalori Yaktırır?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yıldan yıla fitness’ın şekli değişse de, zinde ve fit bir vücut ile sağlıklı bir metabolizmaya kavuşmanın yolu fitness yapmaktan geçiyor. Dünya Fitness Günü de dünyanın her yerinden insanları sağlıklı yaşama ve formda kalmaya motive etmek için oluşturulan bir gün. 2000’li yılların başından beri tüm dünyada sağlıklı bir yaşam odaklı bilinçlendirme için kutlanıyor. Farklı ülkelerde büyük etkinliklerle insanları fitness yapmaya teşvik eden bu gün, aktif ve sağlıklı yaşam tutkunlarına özel kutlanacak bir gün olarak da biliniyor.

Dünyaca ünlü fitness modelleri

Dünyaca Ünlü Fitness Modelleri

Lazar Angelov

Kaynak: https://www.instagram.com/p/CS1KrU0H6zb/

37 yaşındaki Bulgar model Lazar Angelov, çocukluğunda Basketbolcu olup NBA’de oynamak istiyrmuş. Küçüklüğünden beri farklı spor dallarıyla ilgilense de, 12 yıldır hayatının odağında fitness var. Fitness dünyasında en çok hayranlık duyulan Angelov, 1.80 cm boyunda ve 88 kg.

Jeff Seid

Kaynak: https://www.instagram.com/p/CRkrhIWMS08/

27 yaşındaki Jeff Seid, 1.80 cm boyunda ve 82 kg. 13 yaşından beri vücut geliştirme sporu ile uğraşan Jeff Seid, 15 yaşındayken bile mükemmel bir vücuda sahipti. 13. yaş gününde ailesinin hediye ettiği ağırlık seti ile fitness dünyasına giren Jeff Seid, 20’li yaşlara girdiğinden beri neredeyse kusursuza yakın bir vücuda sahip.

Michelle Lewin

Kaynak: https://www.instagram.com/p/CQWcxHSLSJp/

Michelle Lewin Venezuela’lı fitness modeli. 37 yaşında olmasına ragmen, henüz 20’lerinde göstermeyi elbette fitness’a borçlu. NCP bikini yarışması ile genç yaşlarında girdiği fitness dünyasında, kapak modelliği de yapıyor. 2013 ve 2014 yıllarında peşpeşe kazandığı tam 14 yarışma olan Lewin, dünyanın en iyi kadın vücutlarından birinin de sahibi.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER