Gelecekte Hayatımıza Girebilecek 5 Otomobil Teknolojisi

Teknolojinin ilerlemesiyle, otomobil dünyasındaki yenilikler de gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Gerek güvenlik, gerekse daha konforlu bir sürüş için geliştirilen bu yenilikler hayatımızı daha da kolaylaştırıyor.

Gelecekte tam olarak hangi özellikleri içeren araçların, galerilerde yer alacağını bilemiyoruz. Fakat şu an testleri yapılan bir takım özelliklerin, üretime geçebileceğe hakkında fikir yürütebiliriz.

1. Çevreyle ve Diğer Araçlarla İletişim

Çevreyle ve diğer araçlarla iletişim kurabilen aracınız sayesinde daha güvenli ve konforlu seyahat edebilirsiniz.

 

Araba üreticilerinin üzerinde çalıştığı en önemli konulardan biri; kullandığınız aracın, diğer araçlarla ve çevreyle olan iletişimidir.

Örnek vermek gerekirse; bir yol ağzında karşı taraftan gelen ve kırmızı ışığı fark etmeyen bir araç düşünün. İçiniz rahat bir şekilde size yeşil yandığı için gaza basmaya başlıyorsunuz. Fakat aracınız, kırmızı ışıkta geçen aracı fark edip otomatik olarak frene basıyor ve durmanızı sağlıyor. Böylece kaza önlenmiş oluyor. Harika değil mi?

Araç takip mesafesini otomatik olarak ayarlayan, trafik ışıklarını ve trafiği ölçüp değerlendiren ve böylece gideceğimiz yer için en uygun güzergahı belirleyen ve buna benzer teknolojilerin geliştirilmesini sağlayan üreticiler sayesinde, ileride daha güvenli ve rahat seyahat edebileceğiz.

2. Kendi Kendini Kullanan Araç

google-car
Google’ın geliştirdiği, kendi kendini kullanabilen araç.

 

Kendi kendini kullanabilen araç geliştirme ve üretme fikri aslında çok da yeni değil. Televizyonda veya sinemalarda bir çok kez karşılaştığımız bu teknoloji üzerinde çalışmalar uzun zamandır devam ediyor. Zaten şu an bile kendi kendini park eden araçlar, trafikte mevcut bulunmakta.

Şu an, Google’ın geliştirdiği araçlar; kamera, lazer ve radarları sayesinde, şoföre ihtiyaç duymaksızın trafikte seyredebiliyor. Bu teknoloji sayesinde, araçlar bir insanın yapabileceğinden daha hızlı bir şekilde, yolu, çevresini veya trafik sinyallerini algılayıp, analiz edebiliyor.

Bu teknolojinin geliştirilmesi ve yaygınlaşması halinde, %95’i insan hataları tarafından meydana gelen kazaların büyük bir kısmının önüne geçebilecek ve daha güvenli seyahat edebileceğiz.

3. Ön Cama Yansıtılan Bilgi Ekranı

Geliştirilmiş ön cama yansıtılabilen bilgi ekranı sayesinde kaza riskinin azaltılması hedefleniyor.

 

GPS ( Küresel Konumlama Sistemi ) ve buna benzer teknolojiler sayesinde, yeni nesil bir çok araçta, gitmek istediğimiz yolun haritasına rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Hatta; bu haritayı, araçla ilgili bazı bilgileri, ön cama yansıtabilen araçlar mevcut durumda. Fakat, mühendisler geliştirmeye çalıştıkları yeni teknolojiler sayesinde bu sistemi daha da ileriye taşımayı hedefliyor.

Çevreyi kontrol edebilen araçlar; fark ettikleri insanların, araçların veya trafikte karşımıza çıkabilecek her hangi bir şeyin bilgilerini, ona ne kadar mesafede olduğumuzu ve bunun gibi verileri, bu gelişmiş ön cama yansıtarak bilgi sahibi olmamızı sağlayacak.

Zenginleştirilmiş gerçeklik ( Augmented Reality ), olarak adlandırılan bu teknoloji, aynı zamanda Toyota mühendisleri tarafından yapılan çalışmalar sayesinde, yolcuların da dışarıda gördükleri nesnelere veya manzaranın görüntüsüne, dokunmatik camlar sayesinde yakınlaşabilmesini ve bu nesnelerin araçtan ne kadar uzak olduklarını göstererek bilgi sahibi olmasını sağlıyor.

4. Aracın Durmasına Yardımcı Olabilecek Hava Yastıkları

hava yastıkları
Aracın altından çıkacak hava yastıkları sayesinde durma süresi neredeyse yarı yarıya kısalmakta.

 

Hava yastıkları, uzun yıllardır araçlarımızda mevcut durumda. Kaza anında, şişerek sürücüyü ve yolcuları sakatlanmalardan hatta bazen ölümlerden bile koruyabiliyor.

Bu teknolojiyi geliştirmek isteyen Mercedes firması, aracın dışına yerleştirecekleri hava yastıkları sayesinde, kazayı önceden algılayıp, aracın altından açılacak olan hava yastıkları sayesinde, sürtünme kuvvetinin de yardımıyla, durma süresini kısaltarak, kazayı engellemeye çalışıyor.

5. Enerji Depolayan Paneller

hybrid-paneller
Enerji depolayabilen paneller sayesinde hybrid araçlar daha kullanımlı hale gelecek.

 

Gün geçtikçe trafikte daha da fazla görmeye başladığımız hybrid araçlar, hem çok ekonomik hem de çevre kirliliğinin önlenmesi adına çok faydalı. Fakat bataryalarının çok ağır olması ve şarjlarının çok uzun süre idare edememesi biraz problem yaratmakta.

Bir çok araba üreticisi, araçların panellerinin enerji depolayabilmesi adına çalışmalar yürütmektedir. Bu sayede araçlar daha hızlı şarj edilebilir hale gelecek. Aynı zamanda, bu enerjiyi depolayabilecek paneller sayesinde, bataryaların ağırlığı da azalmış olacak.

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER