Somon Balığı Nedir, Somon Fileto Nasıl Yapılır?

Tartışmasız en yoğun hayvansal protein kaynağı somon, sağlıklı beslenmek için en önemli silahlarınızdan birisi. Fosfor, potasyum, sodyum gibi mineraller barındıran somon; B1, B2 vitaminleri ile niasin ve çeşitli karotenler açısından oldukça zengin bir besindir.

Somon Balığı Nedir?

Somon balığı çoğunlukla Alaska, Pasifik Kuzeybatı ve Kaliforniya sularına özgü olan bir tuzlu su balığıdır. Haliç boyunca yüzer ve çoğalmak için tatlı suya doğru yüzer, bu özelliği onları ticari olarak avlanan balıklar içinde benzersiz kılar. Somon, ızgara, kızartma, füme, tütsüleme veya dondurmak gibi çeşitli işlemlerden geçirmek için mükemmel bir seçimdir. Somonu salata, hamburger ve makarna içerisinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Somon Balığı Çeşitleri Nelerdir?

Yetişkin Atlantik somonunun ağırlığı yaklaşık 4,5 kilo iken, kral somonun ortalama ağırlığı 10 kg’a kadar çıkabilmektedir. Ancak 22-36 kiloluk somon balıkları da nadir değildir. Chum somonun ortalama ağırlığı yaklaşık 4-5 kilo, coho somonunun ağırlığı ise 7-8,5 kilo arası değişebilir. Ülkemizde sıkça tercih edilen Norveç somonu 1,3-2,7 kg’dır. 

Somon balığı balık sevmediğini söyleyen insanlar için bile harika bir balıktır. Çünkü kesinlikle diğer balıklar gibi baskın bir tadı yoktur. Zengin, etli ve besleyicidir. Tavuk eti rutininden uzaklaştırabilecek kadar tatmin edici bir lezzeti vardır.

Somon balığı lezzetini içindeki çok sağlıklı yağlara borçludur. Düzgün pişirilmiş bir parça taze somon varsa bilin ki o günkü öğününüz hem omega 3 depolarınızı dolduracak hem de protein ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Somon Balığı Nasıl Seçilir?

Zengin omega-3 yağ asitleri ve damak tadınıza uyacak doygun lezzeti ile somon balığı, aslında haftada 2 dilim yemeniz gereken hafıza kuvvetlendirici bir besindir.

Peki, doğru somon türünü nasıl seçeceksiniz? Çok fazla seçenek var aslında ama ülkemizde genellikle Norveç somonu ve Karadeniz somonu yaygın bir biçimde bulunuyor. Çiftlik mi yoksa vahşi mi? Bu, birkaç farklı faktöre bağlıdır. Örneğin balıkların nereden geldiği ve daha fazla harcama yapıp yapmayacağınız, somon balığı seçiminizi farklılaştırabilir.

Son olarak, taze mi dondurulmuş mu? Her iki durumda da hızlı, kolay ve lezzetli bir yemek yiyeceğiniz kesin, uygun şekilde dondurulmuş yiyeceklerin besin değerlerini kaybetmedikleri de artık biliniyor. Burada kilit nokta somonun hala taze olması ve son tüketim tarihinin yakın olmamasıdır.

Somon füme, tütsülenmiş somon ve somon fileto en çok tercih edilen tüketim biçimleridir. Somonunuzu nasıl yiyeceğiniz tamamen sizin zevkinize kalmış deneyerek en iyi yöntemi keşfedebilirsiniz.

“Somonun kilosu ne kadar?” diye düşünmenize gerek yok çünkü dilim olarak aldığınıza taze taze tüketmeniz mümkün olur. Dilim somon balığının veya dondurulmuş parça somon balığının bütçenize yük olmayacağına emin olabilirsiniz.

Somon Fileto Tarifi Nasıl Yapılır?

somon-fileto

Somon fileto tarifimizi uygulayarak somon balığınızı bir üst çitaya taşıyarak özel bir yemek menüsüne de dönüştürebilirsiniz!

Malzemeleri (2 Kişilik)

  • Kıyılmış 2 diş sarımsak
  • 6 yemek kaşığı light zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz
  • 2 adet somon fileto

Somon Fileto Hazırlanışı

  1. Orta boy cam bir kasede zeytinyağı,sarımsak,fesleğen,tuz,karabiber,limon suyu ve maydanozu karıştırıp marine ediniz.
  2. Orta boy cam bir kaseye somon filetoları yerleştirip, hazırladığınız sosu üzerine her yerine yayılacak şekilde dökünüz.
  3. Hazırladığınız bu karışımı buzdolabında yaklaşık 1 saat süreyle bekletiniz.
  4. Fırın sıcaklığını 190 C ‘ye ayarlayınız.
  5. Hazırladığınız filetoları sosuyla birlikte aliminyum folyo ile kaplayınız, ağzını kapatınız.
  6. Fırına yerleştirip, yaklaşık 35-40 dakika kadar pişiriniz. Çatal balığa kolay batacak hale geldiği zaman, fırından çıkarıp servis ediniz.
(100 gr somon 140 kkal. enerji içermektedir.)

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER