Toparlanma Neden Önemlidir?
Antrenmanların izlediği yol ve uzun vadeli gelişim açısından toparlanma önemli bir kriter. Ağırlık kaldırılan sporların hepsinde, toparlanmayla birlikte giden bir iş yükü artışı hedeflenir. Aksi takdirde sakatlıklar ya da gelişimin durması ile sonuçlanan bir süreç gerçekleşir.
Toparlanmaya Etki Eden Faktörler Nelerdir?
Kasların toparlanması için pek çok kriter var. Kasların kendini onarabileceği düzeyde çalışmak, doğru miktarda kalori ve makroları almak, düzenli ve verimli uyku bunlardan bazıları. Bugün ise beslenme ile ilgili kısımda, hangi besinin toparlanmaya daha hızlı etki ettiğinden söz edeceğiz.
Karşılaştıracağımız iki takviye, BCAA ve whey protein olacak. Bu iki takviye de, hızlı sindirilen ve sporcuların toparlanma amaçlı aldıkları takviyelerdendir. İkisinin de toparlanmaya katkısı tartışmasız yüksek. Bu noktada kıyaslayacağımız özellik ise toparlanma hızı olacak.
BCAA ve Whey Protein Takviyelerinde Toparlanma Hızı
Bu kıyası yaparken, eşit şartlardan bahsediyor olmamız önemli. Çünkü eşit şartlar olmadan, whey protein de BCAA da baskın gelebilir.
Dış faktörler, toparlanmayı rahatlıkla etkiler. Buna alkol kullanımı, dengesiz beslenme, düzensiz uyku gibi pek çok faktörü dahil edebiliriz. Bu nedenle kıyası yaparken, eşit şartlardaki bireyleri kıyasladığımızı vurgulamakta fayda olacaktır.
İki bireyi ele alalım. Bu iki bireyin de kilosu, besin ihtiyacı, antrenman seviyesi aynı olsun. Genetik faktörleri dahi eşit tuttuğumuzu var sayalım. Hatta kişileri birbirlerinin klonları gibi dahi düşünebiliriz.
Dolayısıyla bu iki kişi aynı aktiviteleri, eş zamanlı yapıyor olacak. Eğer durum bu şekildeyse, kişilerin protein ihtiyacını karşılaması halinde, toparlanma hızında hiç fark olmayacaktır. Bunu takviyenin BCAA veya whey protein olması dahi değiştirmez. Aynı oranda tüketilen karbonhidrat, protein ve yağ üçlüsü söz konusu ise toplam kalori ve protein oranı belirleyicidir. Takviye alımının farklı olması, onarım hızını değiştirmeyecektir.
Ancak fark, takviyelerin yoğun kullanımında göze çarpabilir. Eğer bu iki kişiden biri, protein ihtiyacının büyük kısmını whey ile diğeri de BCAA ile karşılıyorsa durumlar farklı olacaktır.
Örneğin, 50 gram protein alınması gereken bir zamanda kişilerden biri whey ile diğeri de BCAA ile bu ihtiyacı karşılarsa toparlanma hızının farkı BCAA alan bireyde hissedilebilir. Çünkü BCAA sindirilmez ve kaslar direkt olarak BCAA’yı tüketir. Böylesine fazla miktarda proteini karşılayacak takviyeler olarak BCAA ve whey proteine başvurulur ise toparlanma hızı göze çarpabilir.
Ancak tabii ki, kimse 50 gram protein ihtiyacını BCAA ile karşılamayacaktır. Hal böyleyken, bu iki takviyenin toparlanma hızına olan etkisini kıyaslamak da çok doğru olmaz.
Protein ihtiyacına ilave olarak alınan BCAA da toparlanmayı kesinlikle hızlandıracaktır. Bunu vurgulamakta fayda var. Zaten BCAA almanın amacı da, toparlanmaya ufak bir katkı için ekstra tüketim şeklindedir.
Sonuç
Yüksek miktarlarda alım kıyası yaparsak, BCAA bir amino asit olduğu için ve kasların da epey ihtiyaç duyduğu bir amino asit olduğu için toparlanma hızında önde. Fakat mantık çerçevesinde, önerilen dozlarda alınan whey protein ve BCAA kıyası yaptığımızda toparlanma hızında hesaplamaya değecek bir fark gözlemlemeyebiliriz.