Spor yapmayı, zinde olmayı, fit olmayı ve iyi görünmeyi herkes içten içe ister. Tabii bu istek yalnızca laftan ibarettir. Çünkü spor yapmanın zahmeti düşünülünce, geri vites modu kaçınılmaz bir hal alır. “Kim uğraşacak da başlayacak ve devam edecek?” gibi sorular sorulmaya başlar.
Önemli olan, gerçekten istemektir. Gerçekten istemek için de nedene ihtiyaç duyulur. Biz de sizler için, spor yapma fikrininin üşendiriciliğini düşünmenize dahi fırsat bırakmayacak nedenleri listeledik. Spor yapmanız için size verdiğimiz sebeplerle spor yapmak sizin için bir eziyetten ziyade bir tutku halini alacak.
Spor Yapmak Uyku Problemlerinizi Çözmenize Yardımcıdır
Çok yorgun olduğunuz bir günde uyku sorunu yaşadığınızı hatırlıyor musunuz? Hayır, değil mi? Çünkü gerçekten yorgunsanız vücudunuz uykuya ihtiyaç duyar ve direkt olarak sızarsınız.
İş hayatı temposunun yorgunluğu üzerine bir de sporda harcadığınız eforu eklediğinizde, vücudunuz uykuya ihtiyaç duymaya başlayacak. Gece uyuma sıkıntısı çektiğiniz durumlar da muhtemelen ortadan kalkacak. Çok ciddi boyutlarda uyku problemleriniz yoksa, egzersizin yarattığı tatlı yorgunlukla beraber uykuya dalma sorunlarınızın ortadan kalkması muhtemel.
Spor Yapmak Postürünüzü Düzeltir
Bir çok postür ve duruş bozukluğu, vücuttaki belli kasların güçsüzlüğünden kaynaklanır. Vücudu sürekli olarak çalıştırıp güçlendirmek, zayıf olan bölgeleri de güçlendirir. Duruşunuz da bu durumdan olumlu etkilenir.
Egzersiz Yapmak Kalori Yakar ve Yağ Yakımına Yardımcı Olur
Her spor yapan kişinin kilo vermesi durumu söz konusu değildir. Vücut geliştirme gibi sporlara bakıldığında tonla spora rağmen kilo alan sporcularla karşılaşmak mümkündür.
Kişi kendi kalori ihtiyacına göre az kalori tükettiği takdirde yağ yakar. Ancak aktiviteyi arttırarak yakılan kalorileri artırmak da bir diğer seçenek olabilir. Yani vücuda alınan kaloriler, yakılandan az ise yağ yakımı ve kilo verme gerçekleşecektir.
Bu durum, gün boyu tüketilen besinlerin kalorisine ve içeriğine bağlıdır. Ancak egzersiz yaparak, kalori yakabilirsiniz ve bu da yaktığınız kalorilerin tükettiğiniz kalorilerden fazla olma ihtimalini arttırabilir.
Spor Yapmak Ağrılarınızı Azaltır
Tabii ki profesyonel spor yapmaktan bahsetmiyoruz. Eğer profesyonel bir sporcuysanız, limitlerinizi sürekli olarak zorlarsınız ve ağrılar çekmeniz, hatta sakatlanmanız normal bir hal alır.
Ancak iş hayatı olan biriyseniz, bütün gün oturmak yerine günün 1-2 saatini egzersiz yapmaya ayırdığınızda bütün gün oturmanın getirdiği ağrılardan kurtulabilirsiniz. Bel ağrıları, kalça ağrıları, sırt ağrılar ve boyun ağrıları spor yaparak kolayca giderilir. Duruş bozukluğundaki gibi bu ağrıların sebebi de güçsüz olan kaslara çok yüklenmekten dolayıdır.
Egzersiz Yapmak Kemik Erimesini Azaltır
Direnç egzersizleri yaparak vücudu geliştirmek, potansiyel kemik erimelerini neredeyse sıfırlar. Kemiklerdeki hücrelerin tekrar yenilenmesini tetikleyen güç antrenmanları, bütün vücudunuzun ihtiyacıdır. Squat, deadlift gibi tüm vücudu aktif olarak çalıştıran bileşke egzersizleri doğru formda uygulayarak güçlenmek, kardiyo çalışmalarına nazaran kemik erimesine çok daha faydalıdır.
Güç antrenmanı yapan bireylerle aerobik egzersiz yapan bireyler ve hiç spor yapmayan bireyler kıyaslandığında, zaman ilerledikçe en az kemik erimesi güç antrenmanı yapanlarda gözüküyor.
Spor Yapınca Odaklanma Yeteneği Artar
Pek çok araştırma gösteriyor ki, spor yapan kişiler günlük hayatta odaklanması gereken işlere çok daha iyi odaklanıyor. Bilinci aktif olarak kullanmak gereken durumlarda, egzersiz yapan kişilerin fonksiyonlarının çok daha iyi çalıştığı gözlemleniyor.
Spor Yapmak Dengeli Bir Vücudu Beraberinde Getirir
Yolda yürürken, toplu taşımada veya başka bir şekilde denge kaybı ile yaşanan kazalar spor yapan bireylerin çok daha az sıklıkta karşılaşabileceği durumlardır. Çünkü yapılan çoğu egzersiz vücudu güçlendirir ve dengeye de katkıda bulunur.
Spor Yapmak Stresi ve Anksiyeteyi Azaltır, Modu İyileştirir
Spor yapan bireylerde, spor yapmayan bireylere kıyasla çok daha az miktarda stres gözlemleniyor. Spor yapan kişilerin gün içerisindeki modu da spor yapmayanlara kıyasla çok daha iyi oluyor.
Endorfin salgısını da arttıran spor, mutluluğun çok daha uzun soluklu olmasını sağlıyor.
Psikolojiyi epey olumlu etkileyen sporu hayatınızın bir parçası haline getirdiğinizde sorunlara çok daha mantıklı ve uysal yaklaşacaksınız.
Spor Yapmak Özgüveni Artırır
Vücudunuzu daha çok sevmeye başladığınızda, dolaylı olarak özgüveninizi de arttırırsınız. Özgüven, kendinize olan bakış açınızla ilgilidir. Bu bakış açısı ne kadar pozitifse, özgüven de o kadar fazla olacaktır.
Duruşunuz daha dik, kalbiniz daha sağlıklı, fiziğiniz daha düzgün olduğunda insanların size olan bakış açısı da değişecek. Bu da özgüveninizi arttırmaya yardımcı olacak.
Spor Kanser Riskini Azaltır
Yapılan pek çok araştırmada, aktif olan bireylerin aktif olmayan bireylere kıyasla çok daha az kanser riski taşıdığı gözlemleniyor.
Spor Yapmak Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Spor yapan bireyler, mikroplarla çok daha etkili şekilde savaşabilir. Bu konuda araştırma eksikliği varsa da gözlemler ve çalışmalar sporun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini doğrular nitelikte.
Spor Yapmak Yaşlandıkça Riski Artan Tip 2 Diyabet ve Kalp Hastalıklarını Engelleyebilir
Düzenli olarak egzersiz yapan bireylerin dolaşım sistemi çok daha sağlıklı olduğu için genel olarak kalp sağlıklarının da iyi olduğunu söyleyebiliriz. Profesyonel sporcular gibi limitler aşırı zorlanmadığı müddetçe spor yapmak, kalp sağlığına daima iyi gelecektir.