Antrenmanlardan Önce Uzak Durmanız Gerekenler

Antrenman öncesi yiyeceğimiz yemeği, kullanacağımız supplementi veya zihnimizi ne tür şeylere odaklamamız gerektiğini çok iyi biliyoruz. Peki antrenman öncesi yapmamamız gereken şeylerin farkında mıyız?

İşte herkes için büyük önem taşıyan, sağlımızı tehlikeye atmayacak ve maksimum verim almamızı sağlayacak 6 önemli detay.

1. Aşırı Uykudan Kaçının

antrenman-uyku

Yapılan araştırmalara göre antrenman öncesi 20 ile 30 dakika arasında uyumak, vücudumuza gerekli enerjinin depolanmasında ve odaklanma kolaylığı sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır. Fakat bu süre 30 dakikanın üzerine çıktığında, tam tersi bir etki yaratabilir ve sağlığımız açısından problem oluşturabilir.

2. Esneme ve Gerinmelerden Uzak Durun

esneme

Uzunca yıllar, ağırlık çalışmalarından önce gerinme hareketleri yapmak, sporun olmazsa olmazı olarak düşünülüyordu. Lakin son yıllarda bilim adamları, aslında bu hareketlerin tam tersi etki yarattığı ve kaslarımıza zarar verdiği sonucuna vardılar.

Isınmadan yaptığımız gerinme hareketleri, kaslarımıza zarar vermekle kalmıyor, buna ek olarak da performansımızda yüksek derecede bir düşüş meydana getiriyor.

3. Yoğun Tempo Kardiyo Yapmayın

yoğun kardiyo

Ağırlık antrenmanından hemen sonra yapacağımız orta düzey bir kardiyo, yağ yakımını hızlandırıp, kaslarımızın güçlenmesini sağlarken; ağır tempo kardiyo, güç kaybına yol açabilir ve vücudumuzda gerçekleşen anabolik işlemlerde aksamalara sebep olabilir.

4. Aşırı Stresten Uzak Durun

Stress'ten uzak durun!
Stress’ten uzak durun!

Gayet iyi biliyoruz ki stres ve gerginlik kaslarımıza büyük zarar vermektedir. Aşırı stres sonucunda vücudumuzda salgılanan kortizol hormonu, kas yapısının bozulmasına ve vücutta yağ depolanmasına neden olmaktadır.

Ayrıca stres ve endişe duyguları odaklanmayı güçleştirdiği için, antrenman esnasında dikkat dağınıklığına ve bu sebeple meydana gelebilecek sakatlanmalara yol açabilir.

5. Yüksek Dozda Uyarıcı Kullanımından Kaçının

Kafein güçlü bir uyarıcıdır.
Kafein güçlü bir uyarıcıdır.

Antrenman öncesi az miktarda kafein içeren ürünlerin veya spor öncesi kullanımına uygun maddelerin yeterli miktarda alınması, bize doğru miktar enerji ve odaklanma kabiliyeti sağlamaktadır.

Fakat aşırı veya yanlış miktarda kullanıldığında bu ürünler; kalp çarpıntısı, mide bulantısı veya gerginlik gibi sonuçlar doğurabilir ki bu sonuçlar antrenmanlarımızın verimli geçmesi açısından  olumlu sonuçlar doğurmayacaktır.

6. Aşırı Miktarda Besin Tüketmeyin

Rahat bir antrenman için porsiyonlarınızı azaltın.
Rahat bir antrenman için porsiyonlarınızı azaltın.

Antrenman öncesi beslenme, kaslarımızın gelişimi ve vücut sağlığımız için son derece gereklidir. Ama bu beslenme aşırıya kaçtığında ise çok tehlikeli bir boyuta ulaşabilir.

Aşırı yemek yemek; mide kramplarına ve ağrılarına yol açacağı gibi, midemizin, aşırı miktarda tükettiğimiz besinleri yakmak için, daha çok kan pompalanmasına ihtiyacı olacaktır.

Böylece kaslarımıza ulaşan kan miktarı azalacak ve performansımızda yüksek derecede düşüş yaşanacaktır.

Antrenmanlarınızda performanslarınızı arttırmak ve olası sakatlıklardan kaçınmak adına, yukarıda listelenmiş maddeleri uygulamanızda yarar var. Bu sayede hem daha verimli çalışacak, hem de daha dayanıklı ve güçlü olacaksınız.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER