Ne Kadar Hızlı Kilo Verebilirsiniz?

Kilo verme süreci nasıl başlar? Nasıl gerçekleşir? En hızlı nasıl kilo verebilirsiniz? Ayda kaç kilo verirseniz sağlığınız bozulmadan ideal vücut ölçülerinize kavuşursunuz? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulacaksınız.

Hazırsanız, başlayalım!

Hızlı Kilo Kaybı Nedir?

Kilo vermek için başladığınız süreçte diyet veya egzersiz planı ile kalori açığı oluşturabilirsiniz.

Vücudunuzun yaktığından daha az kalori tüketirseniz, vücudunuz glikojen olarak bilinen enerji depolarını kullanmaya başlar. Vücudunuzdaki glikojen suya bağlıdır, bu yüzden enerji için glikojen yaktığınız zaman, vücut aynı zamanda suyu da serbest bırakır.

Bu, ilk haftada vücudunuzda yaşanan bu değişiklikler ile irlikte, 2 kilodan daha fazla kilo kaybı yaşanabilmektedir.

Bu ilk dönem için hızlı kilo kaybı tamamen normaldir. Bu süre zarfında kaybettiğiniz kilo genellikle “su ağırlığı” olarak adlandırılır. Bu yüzden ilk haftanızda kiloda büyük bir düşüş yaşayabilirsiniz. Vücudunuz glikojen depolarını kullandıktan sonra, kilo kaybınız haftada 1-2 kilo (0.45-0.9 kg) stabilize edilmelidir.

Maksimum Kilo Verme Hızı Nedir?

Hızlı kilo vermeyi denemek cazip olsa da, genellikle tavsiye edilmez. Çok hızlı kilo vermek birçok sağlık riskine yol açar. Bunlar arasında kas kaybı, yavaşlayan metabolizma, beslenme yetersizlikleri, safra taşı ve diğer yan etkiler sayılabilir.

Hızlı kilo verme diyeti, kalori ve besin bakımından genellikle çok düşüktür. Bu özellikle uzun dönemde hızlı kilo verme diyeti uygulamanız durumunda birçok sağlık sorununa neden olabilir.

Birçok uzmana göre, haftada 1-2 kilo (0.45-0.9 kg) vermek sağlıklı ve güvenli bir orandır. Yani bir ayda 5 kilo vermek normal bir ilerleme olarak görülebilmektedir.

Bundan daha fazlasını kaybetmek çok hızlı kilo kaybı olarak nitelendirilir ve kas kaybı, safra taşı, beslenme yetersizlikleri ve metabolizmada düşüş gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir.

İnsanların hızlı kilo vermek için kullandıkları en yaygın yollar, çok egzersiz yapmak veya bir günde 800 kaloriden daha az olan çok düşük kalorili diyetlere başvurmaktır. Fakat bu iki yol sakatlıklara ve vücutta vitamin mineral eksikliklerine neden olabilmektedir.

Olabildiğince hızlı kilo vermeyi herkes ister. Ama yavaş ve istikrarlı bir tempoda kilo vermek daha sağlıklı bir seçimdir. Çünkü çoğu çalışma yavaş kilo veren kişilerin uzun vadede kilosunu koruduğunu gösteriyor. Yavaş kilo verenler çok daha az sağlık riskiyle karşı karşıyadır. Bununla birlikte, bazı yeni çalışmalar hızlı kilo kaybının yavaş kilo kaybı kadar iyi ve güvenli olabileceğini bulmuştur.

İşte çok hızlı kilo kaybetmenin yarattığı riskler!

Kas Kaybı Olmaması İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Kilo vermek her zaman yağ kaybetmek ile aynı şey değildir. Çok düşük kalorili bir diyet kilo vermenize yardımcı olurken, kaybettiğiniz kiloların çoğu kas ve sudan gelebilir. Metabolizmanızı yavaşlatabilir.

Çok hızlı kilo vermek metabolizmanızı yavaşlatabilir. Metabolizmanız, her gün kaç kalori yaktığınızı belirler. Daha yavaş bir metabolizma günlük olarak daha az kalori harcamanıza neden olmaktadır.

Hızlı Kilo Verirken Vitamin ve Mineraller Önemli 

Kilo vermek için uğraşırken vitamin ve mineral eksiklikleri yaşayabilirsiniz!

Düzenli olarak yeterli kalori almıyorsanız, beslenme yetersizliği riski altında olabilirsiniz. Bunun nedeni, düşük kalorili bir diyette demir, folat ve B12 vitamini gibi yeterli besinleri tüketmenin zor olmasıdır. Buna ek olarak B12 içeren yiyecekler hakkında ek bilgilere ulaşmak için B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?  yazısını inceleyebilirsiniz.

Aşağıda beslenme eksikliklerinin birkaç sonucu vardır.

  • Saç dökülmesi
  • Aşırı yorgunluk
  • Zayıf bağışıklık fonksiyonu
  • Zayıf ve kırılgan kemikler

Neyse ki, işlenmemiş gıdalar açısından zengin bir diyet uygulayarak beslenme yetersizliğinden kaçınabilirsiniz. Bu yiyecekler gram başına daha az kalori içerir ve aynı zamanda kilo vermenize yardımcı olabilecek kadar besin değeri içermektedir.

Eğer Çok Hızlı Kilo Verdiyseniz Dikkat!

Safra kesesi taşları, çok hızlı kilo vermenin ağrılı bir yan etkisi olabilir. Normal olarak, safra kesenizde sindirimi mümkün kılan yağlı yiyecekleri parçalamak için sindirim sistemi suları bulunur. Eğer fazla yemek yemiyorsanız, safra kesesinin sindirim suyunu boşaltması gerekmeyecektir. Sağlıklı kilo verme bu açılardan daha mantıklı bir seçim olmaktadır.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER