Antrenman Sonrası Kullanımı İçin 4 Önemli Supplement

Antrenman sonrası supplement kullanımı vücut geliştirme sporunun en önemli basamaklarından biridir. Genel olarak supplement kullanımına ilginin artması ve gıda takviyelerinin sporcunun amacına göre çeşitlenmesi, hangi supplementin ne zaman kullanılması gerektiği sorusunu da beraberinde getiriyor.

Hepimiz biliyoruz ki daha çok kas yapma ve yağsız kas kütlesi oluşturma yolunda gerçek bir çaba harcamak gerekiyor. Hiçbir vücut geliştirici ya da hiçbir sporcu sahip oldukları fit vücuda farkında olmadan yaptıkları çalışmalar ve beslenme düzeni ile ulaşmıyor. Her sporcu öncelikle, idealleri olan vücut ölçülerini ve kas kütlesini oluşturmaya yönelik bir beslenme programı ve antrenman programı hazırlar. Bu beslenme şeklini oturtur ve antrenmanlarını da aksatmadan yerine getirerek hedeflerine ulaşır. Vücut geliştiriciler ve tüm sporcular hedeflerine ulaşma yolunda hız kazanmak ve oluşturdukları kaslı vücut ölçülerini korumak için supplementlerden destek alırlar.

antrenman-sonrasi-kullanimi-icin-4-onemli-supplement

Supplementler; antrenman öncesi, antrenman sonrası, uyku önce ve ara öğünlerle birlikte kullanılabilir. Her bir supplement, sporcuların bulk ve definasyon dönemlerinden uygulayacakları antrenman türüne kadar birçok farklı yararı bulunmaktadır. Bunlardan en çok aşina olunanı antrenman öncesi supplement kullanımıdır. Aşağı yukarı herkes özellikle protein tozunun kas geliştirme sırasındaki faydalarını bilir. Peki protein tozunun antrenman sonrası kullanılması gereken en önemli gıda takviyelerinden olduğunu biliyor musunuz?

Antrenman sonrası supplement desteklerinin temel amacı kas onarım sürecinizde kas yıkımını engellemek ve yorgunluk hissinizi azaltmaktır. Bunun için beslenme programınıza eklemeniz gereken 4 önemli supplementi sizler için sıraladık.

Whey Protein

antrenman-sonrasi-kullanimi-icin-4-onemli-supplement

Whey protein, spor sonrası kaslarınızın ihtiyacı olacak proteini tedarik etmek için en doğru yoldur. Yoğun antrenman sonrası yaşanacak olan kas travması sırasında kas yıkımı oluşur. Kas kütlesinin artması için gerekli olan kas yıkımı aslında bir kısım kasınınız parçalanıp daha fazlasının protein ile oluşturulmasıdır. Bu nedenle antrenmandan sonra ilk 30-60 dakikalık süreçte proteine ihtiyaç duyarsınız. Whey protein hızlı emilimi sayesinde bu ihtiyacınızı hızlıca karşılar.

Whey proteini beraber kullanabileceğiniz kazein protein de bulunmaktadır. Antrenman sonrası whey protein shakeinize kazein proteini katıp birlikte kullanabilirsiniz. Kas oluşturma sürecinde daha etkin bir ikili olduklarına yönelik çeşitli araştırmalar bulunmaktadır.

BCAA

antrenman-sonrasi-kullanimi-icin-4-onemli-supplement

BCAA, vücudun ihtiyacı olan ve sadece dışarıdan alabildiği 9 amino asitten 3’ünün birleşimidir. Protein tozundan sonra uzun yıllardır sporcuların kullandığı bu sporcu takviyesi lösin, izolösin ve valin amino asitlerinin birleşiminden oluşur. Bu amino asitler proteinlerin %35 gibi yüksek bir oranını oluşturmaktadır.

Kas yapma sürecinde antrenman öncesi tükettiğiniz BCAA ürünlerini antrenman sonrası kullanarak, ihtiyacıonız olacak protein sentezine hızla katkı sağlayabilirsiniz. Özellikle lösin amino asiti protein sentezini tetikleyerek tek başına proteinin sağlayacağı yarardan daha fazlasını almanıza yardım eder. Kas yıkımınızın kontrolünü sağlamak için de iyi bir tercih olan BCAA, protein yıkım oranını azaltmaya da destek verir. Antrenman sonrası BCAA kullanımı önem vermeniz gereken 2. adımdır.

Kreatin

antrenman-sonrasi-kullanimi-icin-4-onemli-supplement

Antrenmandan sonra kendinizi yorgun ve aç hissedersiniz. Aslında bu gerçekten böyledir. Vücudunuz bu esnada besin yetersizliği yaşar. Doğru gıda takviyelerini kullanarak bu açığı kapatmatmanız gerekir.

Kreatin kullanımı antrenman sonrasında almanız gereken besinleri tamamlamak için ideal bir yöntem olabilir. Protein ile birlikte kreatin aldığınızda doğruca kaslara gidecek olan kreatin, antrenman sonrası kas onarımı sırasında kas hücrelerinizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamanıza yardımcı olur.

Glutamin

antrenman-sonrasi-kullanimi-icin-4-onemli-supplement

Antrenmanlarda kendinizi ne kadar zorluyorsanız o kadar çok glutamin tüketirsiniz. Bu durum kuvvet kaybına neden olabilir. Dayanıklılığınız ve gücünüzün korunması için ve antrenman sonrası toparlanma sürecinizin uzamaması için Glutamin amino asitine ihtiyacınız olur. Normal şartlarda yoğun antrenman sonrası glutamin seviyenizin eski haline gelmesi 6 gün kadar sürebilmektedir. Antrenman sonrası supplement olarak kullanacağınız glutamin ise bu sürecin kısalmasına yardımcı olur.

Düzgün beslenme sağlanmadığı takdirde yaptığınız antrenmandan verim alamayacağınızı unutmamalısınız. Bu yüzden vücut geliştirme için gerekli olan supplementlere antrenman sonrası da devam etmeniz gerekir. Beslenme programınıza ekleyeceğiniz bu supplementlerle toparlanma sürecinin hızlı ve rahat atlatılmasını sağlayabilirsiniz.

Oruç Tutarken Hangi Takviyeler Kullanılmalı?

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER