Beslenmeyle İlgili Kesinlikle Uyulması Gereken Kurallar

Daha sağlıklı ve fit bir görünüme ulaşma amacınız doğrultusunda, en çok dikkat etmeniz gereken konu, kesinlikle beslenmedir. Bu konuda disiplinli hareket ederek, amaçlarınıza çok daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlerle, beslenme adına kesinlikle uyulması gereken kurallardan bahsedeceğiz. Çünkü vücudunuzda değişim görmek istiyorsanız, beslenme alışkanlığınızın bu durum üzerinde etkisi en az %70 oranında önemlidir.

1. Ne Tüketmeniz Gerektiğini Bilin

Bu konudaki ilk hedefiniz ve amacınız, kesinlikle tüketmeniz gereken besin içeriklerini tespit etmek olmalıdır. Örneğin; amacınız daha yağsız ve kaslı bir vücuda sahip olmaksa, öncelikle kilo verebilmek için kaç kalori tüketmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bilinçsiz beslenme, yaptığınız spordan alacağınız verimi yüksek oranda düşürmektedir.

2. Dengeli Protein Tüketimi

Dengeli protein tüketiminin önemi

Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, günlük toplam protein ihtiyacınızı, gün içinde 3-5 saat aralıklara bölerek gidermek, protein sentezini desteklemek adına en uygun biçimdir.

3. Karbonhidrat Tüketimi

Vücudumuzun enerji üretebilmesi adına öncelikli kaynağı, karbonhidratlardır. Haliyle antrenman esnasında, bu ihtiyaç biraz daha artmaktadır. Günlük karbonhidrat ihtiyacınızın büyük bir kısmını, antrenmanlarınızın öncesi ve sonrasında tüketmeye önem vermek gerekmektedir.

4. Yağ Tüketimi

Yağ, sindirimi yavaşlatan bir besin maddesidir. Antrenmanlarımız esnasında, karbonhidratların hızlı bir şekilde sindilirip, kaslarımıza ulaşmasını ve enerji artışı sağlanmasını isteriz. Dolayısıyla antrenman öncesinde ve sonrasına tükettiğiniz yağ miktarının, ortalama 10 gramdan fazla olmamasına dikkat etmelisiniz.

5. Bol Miktarda Su Tüketin

su

Su tüketimi, sağlıklı olmak adına en önemli konulardan birisidir. Vücudumuzun neredeyse %80’inin sudan oluştuğunu düşündüğümüzde, bu önemin ne kadar büyük olduğu daha da belirgin hale geliyor. Yeterli miktarda su tüketimi, böbreklerin fonksiyonlarını tam anlamıyla ve düzgün bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Böbreklerin düzgün bir şekilde çalışması, yağ yakımı dahi etkilemektedir.

Ayrıca, az miktarda su kaybı bile, antrenmanlar esnasında performansın %10 miktarında düşmesine sebep olabilmektedir.

6. Lifli Besin Tüketimi

lifli besinler

Lifli besinler de, tıpkı su gibi, genel vücut sağlığı için oldukça önem taşımaktadır. Kolesterolün dengelenmesi, kan basıncının dengelenmesi, kalp hastalıklarına yakalanma riskinin azaltılması, diyabet hastalığının önlenmesi ve sindirimi düzenlemesi, lifli besinlerin, vücudumuz için başlıca faydalarındandır.

Lifli besinler aynı zamanda, uzun süreli tokluk sağlarlar.

7. Lösin Tüketimi

bcaa

Protein sentezi, yeterli miktarda lösin tüketimiyle doğrudan bağlantılıdır. Çünkü lösin amino asidi, kas dokuları üretimi için en önemli yapı taşlarındandır. Ancak vejetaryenlerin, öğünlerinde, 5-10 gram lösin tüketmesi, bir hayli zordur. Çünkü; tavuk, kırmızı et ve balık gibi hayvansal ürünlerde, bitkisel kaynaklı proteinlere göre lösin miktarı çok daha fazladır. Eğer yeterli miktarda lösin tüketemiyorsanız, BCAA gibi gıda takviyeleri, bu konuda size yardımcı olabilir.

8. Yasaklardan Uzak Durun

Birisi size bir şeyi yapmamanız gerektiğini söylediğinde, daha çok yapmak istediğiniz oldu mu hiç? Tükettiğiniz bir yiyecekle ilgili yasak koymak, sizi psikolojik olarak kötü etkileyebilir ve beslenme alışkanlığınızda düzensizlik yaratabilir. Tüketmeyi sevdiğiniz yiyecekleri, diyetinizde bulundurmak ve daha esnek bir beslenme programına sahip olmak, uzun vadede bu programa daha çok uyabilmenizi sağlayacaktır.

Örneğin; dondurmayı çok sevdiğinizi düşünürsek ve diyet programınız dahilinde, dondurma kesinlikle yasaksa, zaman ilerledikçe, canınızın ne kadar fazla dondurma çekebileceğini bir düşünün. Durum gittikçe zorlaşarak, sizi diyet programınızı bozmaya itebilir. Ancak makul oranlarda, diyet programınızda buna benzer besinleri tükettiğiniz taktirde, uzun vadede daha sağlıklı bir diyet uygulayabilmiş olursunuz.

9. Tutarlı ve Kararlı Olun!

Tüm zamanların en iyi beslenme uzmanının, sizin için en uygun diyet programını hazırladığını düşünelim. Bu programa düzenli ve istikrarlı bir şekilde uymadığınız taktirde, elinize hiç bir şey geçmeyecektir. Sizi başarıya ulaştıracak en önemli faktör, beslenme programına düzenli bir şekilde uymaktır.

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER