Tavuk Etinin Besin Değerleri ve Kalori Miktarı

Dünyada en sık tüketilen et çeşitlerinden biri beyaz et grubuna dahil olan tavuk etidir. Fitness ve vücut geliştirme ile uğraşanlar arasında da yüksek protein içeriği ile popüler olan tavuğun besin değerleri ve kalori miktarları hakkında detaylı bir yazı hazırladık.

Protein Oranı Yüksek Tavuk Eti

Dünyada en çok tercih edilen et seçeneklerinden olan tavuk eti, içeriğindeki protein oranı ile sporcuların sıkça tercih ettiği bir et çeşididir. İçerisindeki yüksek protein sayesinde tavuk eti kas gelişimine ve kilo vermeye yardımcı olabilir. (1, 2)

Tavuk eti but, göğüs ve kalça gibi birçok farklı bölüme sahip olan bir yiyecektir ve bölgelerin besin değerleri ile birlikte kalori miktarları değişim göstermektedir. Bu bölümlerin besin değerlerini sizler için araştırdık.

Tavuk Göğsü: 172 Gramda 54 Gram Protein

tavuk-etinin-besin-degerleri-kalori-miktari

Fitness dünyasında en popüler tavuk eti göğüs etidir. Bunun sebebi ise kalori oranının düşük olmasına rağmen protein oranının çok yüksek olmasıdır.

Derisiz pişmiş tavuk göğsü (172 gram) içerisinde 54 gram protein bulunmaktadır. Bu, 100 gram tavuk göğsünde 31 gram protein demektir. Aynı şekilde 172 gram tavuk göğsü 284 kaloridir. Bu da bize 100 gramının 165 kalori olduğunu gösterir. Tavuk göğsünde karbonhidrat yoktur. 100 gram tavuk göğsünün kalori miktarı %80 oranında proteinden %20 oranında yağdan gelmektedir.

Tavuk Kalçalı But: 52 Gramda 13,5 Gram Protein

tavuk-etinin-besin-degerleri-kalori-miktari

Tavuk kalçalı but, tavuk göğsüne göre daha uygun fiyatlı bir üründür. But ve kalça kısımlarının beraber olduğu bu bölüm tavuk göğsüne göre daha az miktarda protein içerir.

Derisiz, kemiksiz pişmiş tavuk kalçalı but (52 gram) içerisinde 13,5 gram protein bulunur. Bu da 100 gram ette 26 gram protein demektir. (3) Tavuk kalçalı butun kalorilerine baktığımızda ise 100 gramda 209 kalori olduğunu ve %53’ünün protein kaynaklı, %47’sinin yağ kaynaklı kalori olduğunu görüyoruz.

Tavuğun kalçalı butu tavuk göğsüne göre daha koyu renkli kırmızımsı bir renge sahiptir. Bunun sebebi ise bu bölgede daha yoğun miyoglobin maddesinin bulunuyor olmasıdır. Miyoglobin kaslara oksijen taşıyan ve kasa rengini veren maddedir. (4)

Tavuk Baget: 44 Gramda 12,4 Gram Protein

tavuk-etinin-besin-degerleri-kalori-miktari

Kalçalı but kısmından ayrılan but, yemesi en kolay ve en keyifli parçalardan bir tanesidir. Tavuk eti denildiği zaman özellikle panelenmiş tavuk but, çoğu kişinin favorisidir.

Derisiz ve kemiksiz but 44 gramda 12,4 gram protein içerir. Bu miktar 100 gıram tavuk butunda 28,3 gram proteine tekabül etmektedir. Aynı şekilde derisiz kemiksiz 100 gram tavuk butu 172 kalori içerir. Kalorilerin %70’i protein, %30’u yağ kaynaklıdır.

Çoğu kişi tavuk butunu derili yediği için kemiksiz ama derili tavuk butunun besin değerlerine baktığımızda %53’ü proteinden ve %47’si yağdan gelen 112 kalori görüyoruz. (5)

Tavuk Kanadı: 21 Gramda 6,4 Gram Protein

Tavuk kanadı 3 farklı bölümden oluşur. Bunlar uç kanat, orta kanat ve kanattır. Tavuk kanadı çoğunlukla atıştırmalık ve çerez gibi yemek öncesi ya da içecek yanında tüketilmektedir.

Derisiz ve kemiksiz bir tavuk kanadı yaklaşık 21 gramdır ve 6,4 gram protein içerir. Bu da 100 gram tavuk kanadının 30,5 gram protein içerdiğini gösterir.

Kemiksiz ve derisiz 21 gram tavuk kanadı 42 kaloridir ve bu da 100 gramının 203 kalori olduğunu bize gösterir. Yani tavuk kanadı %64 proteinden gelen ve %36 yağdan gelen kalori içeriğine sahiptir.(6)

Tıpkı tavuk butu gibi tavuk kanadı da derisi ile birlikte tüketildiği için derili tavuk kanadının kalorisine bakıyoruz. Burada kalori miktarı 99 çıkarken, kalorilerin %39’unun protein, %61’inin ise yağ kaynaklı olduğunu görüyoruz.

Hangi Parça Sizin İçin İdeal?

Tavuk, içerisinde karbonhidrat bulundurmayan protein ve yağ besinlerini içeren bir yiyecektir.

Eğer beslenmenizde protein açığınız var ise ya da yüksek proteine kısa zamanda ulaşabilmek istiyorsanız tercihinizi tavuk göğsü tüketiminden yana yapmanızı tercih ederiz. Vücut geliştiriciler özellikle definasyon dönemlerinde hızlı kas gelişimi sağlayabilmek ve daha çok protein tüketebilmek adına mümkün olduğunda tavuk göğsü tüketirler.

Derili tavuk butları lezzet olarak birçok tavuk etine göre daha iyi olsa bile tavuk butunu derisi ile birlikte sıkça tükettiğinizde ihtiyaç duyduğunuzdan daha fazla yağ alabileceğinizi unutmamalısınız.

Beslenme düzeninize hangi tavuk etini koyacağınız aslında tamamen sizin beslenme hedefinize ve damak zevkinize kalmış durumda. Şimdiden afiyet olsun!

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER