Düzenli Egzersizin İş Hayatına Etkileri

Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarının arasında yer alıyor. Özellikle düzenli olarak egzersiz yapmanın insan sağlığına sayısız faydası olduğu biliniyor. Günümüz dünyasında iş hayatımıza kanalize olduğumuz için spor hayatına bazen yeterli zamanı ayıramıyoruz ancak düzenli egzersizin iş hayatına faydalarını da göz önünde bulundurmak önemli.

Zamanımızın önemli bir bölümünü kariyerimize ayırıyoruz. Bu yoğun temponun içinde enerjinizin tükendiğini ve motivasyonunuzu kaybettiğinizi hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda spor ve sağlıklı beslenme rutinini hayatınıza entegre ederek iş hayatınızda da değişikliklerin önünü açabilirsiniz. Sporu hayatınızın bir parçası haline getirmek, bu yoğun yaşantıya yetecek enerjiyi kendi bedeninizde yaratabilmenize olanak verebilir. Yapılan araştırmalar ofiste uzun süre oturmanın iş verimliliğini düşürdüğünü ve zihin hareketlerinin azalması ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bir spor rutini oluşturmak, sizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak çok daha sağlıklı yapabilir.

İşte düzenli egzersizin iş hayatına bazı etkileri…

Zihinsel Sağlığı Olumlu Etkiler

Bedensel olduğu kadar zihinsel olarak da sağlıklı olan kişilerin, mesai saatlerinde daha mutlu ve verimli çalıştığı düşünülüyor. Sporu yaşamınıza dahil ederek zihinsel verimliliğinizi arttırabilirsiniz. Spor yaşamıyla beraber beslenme düzeninizi de daha iyi hale getirerek ve sağlıklı gıdalar tüketerek işteki başarı seviyenizin artmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yüksek Özgüven Kazandırır

Düzenli egzersiz yapan kişilerin kendilerini her zaman daha enerjik ve zinde hissettiğini sık sık duyarız. Bu da güne daha zinde bir başlangıç yaparak o günden keyif almak olarak simgelenebilir. Güne pozitif başlamak başarının ve mutluluğun anahtarı olarak söylenebilir. Her gün pozitif bir şekilde güne başlayan kişilerin iş hayatındaki başarı oranları da buna göre artabilir. Bu durum ise özgüveninizin artmasına yardımcı olabilir çünkü fiziksel olarak zinde hisseden bir kişinin kendisine olan güveni de tam olur.

Yaratıcı Düşünceyi Besler

Bazı araştırmalar, fiziksel aktivitelerin bilişsel işlevleri artırdığını gösteriyor. Spor yapmak kasları güçlendirmenin yanı sıra zihinsel üretimi de artırabilir. Egzersizle beraber beyninize giden kan akışındaki artış daha derinlikli ve yaratıcı düşünmenize olanak sağlar. Aynı zamanda oksijen kapasitesini artırmasıyla beraber konsantrasyon seviyenizi de yükseltebilir, öğrenme kapasitenizi artırabilir ve daha keskin bir şekilde düşünme yeteneği kazanabilirsiniz.

Daha Disiplinli Olursunuz

Vücut doğası gereği ritmik olarak çalışan bir makine olarak tanımlanabilir. Sporun bu döngüye ve dolayısıyla iş hayatına yaptığı katkı ise enerji, kas, sinir ve hormon sistemlerinizi düzenlemesi olarak açıklanabilir. Böylece vücudunuz kendini yoğun iş günlerine daha iyi adapte edebilir ve siz de uzun süreler boyunca daha verimli, daha disiplinli bir biçimde çalışabilirsiniz. Bu durum iş hayatınızdaki disiplininizi artırmanıza yardımcı olabilir ve veriminizi artırabilir.

Zamanı Daha İyi Yönetirsiniz

Vücudumuz belirli zaman süreçlerine göre hareket ediyor. Yani, belirli saatlerde uyuyor, belirli saatlerde acıkıyor veya uyanıyoruz. Akşam uykumuzun geldiği saat, sabah uyanma saatimiz, günün hangi saatlerinde acıktığımız ise bu döngüyle doğrudan ilgili. Sporla birlikte düzene giren bu döngü, zamanı daha iyi yönetmenizi ve gününüzü daha iyi planlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca yoğun iş hayatınızın arasında düzenli olarak spora vakit ayırmayı başarmak da sizi zaman yönetimi konusunda ustalaştırabilir. Bunların yanı sıra iş hayatında, hemen hemen birçok insanın en büyük şikayetlerinden birisi, yoğun iş ve bunun getirdiği stres olarak açıklanabilir. Bu stresle baş edebilmenin en kolay ve sağlıklı yolu ise, yine düzenli spor ve beslenme alışkanlığı kazanmaktan geçer. Düzenli spor ve egzersiz yaparak, günlük rutin yaşamdan ve iş hayatının getirdiği stresten uzaklaşabilirsiniz.

Uyku Kalitesini Artırır

Düzenli spor yapmaya başladığınızda, stresten uzaklaşarak daha sağlıklı bir uyku düzenine kavuşabilirsiniz. Düzenli bir uyku alışkanlığı kazandığınız takdirde de bu alışkanlık uykunuzdan alacağınız verimin artmasına ve akabinde gün içindeki enerjinizi korumanıza yardımcı olur. Böylelikle gününüzü enerjik geçirerek iş hayatında daha aktif kalabilirsiniz. Ayrıca, işlerinize daha kısa sürede odaklanabilir ve problemleri daha kolay bir şekilde çözüme kavuşturabilirsiniz.

Liderlik Ruhunu Geliştirir

Düzenli spor yapmak aynı zamanda sosyal yetilerinizi de geliştirebilir. Takım ruhuna sahip olmak ve rekabet etmeyi bilmek sizi iyi bir takım oyuncusu yapar. Takım çalışmaları ve uyumlu çalışabilme ise iş hayatındaki başarı dengesinin kurulmasını destekleyen adımların arasında yer alır. Takım sporları yaparken geliştirdiğiniz yönetme ve organizasyon yetenekleri ise size iş hayatınızda liderlik özelliklerini kazandırır.

Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle kolay yapabileceğinizi ve keyif alabileceğinizi düşündüğünüz aktivite türünü seçerek başlayabilirsiniz. Aşırı çaba, zorlama ve rekabetten uzak bir egzersiz şiddeti ve de süresi belirlemek önemlidir. Egzersiz yapma amacının kas ağrılarına sahip olmak değil yok etmek için, sinirlenmek değil sakinleşmek, için kalbi yormak yerine dolaşımı artırmak için olduğunu da unutmamanızı öneririz.Egzersizin ara sıra, akla geldikçe değil düzenli yapılmasına özen göstermeli, aceleci olmayıp vücudunuzun egzersize uyumu için de beklemeniz önemlidir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER