İş Hayatının Verimini Artıracak 4 Nefes Egzersizi

İş hayatında verim, başarı için en önemli adımların başında geliyor. Bireysel olarak verimli olmak hem kişisinin gelişmesine katkı sağlarken hem de işlerin kurum için daha iyi pozisyonlara getirilmesi açısından önem taşıyor. Verim, motivasyonla doğru orantılı olmakla birlikte kişinin azmi ile artabilirken, bazı durumlarda farklı yolların denenmesi de işe yarayabiliyor.

İş hayatında verimi etkileyen birçok etmen olmakla birlikte özel hayatın içindeki stres, evlilik, bir işte çok uzun süre kalma gibi çoğaltılabilecek bir sürü durum, iş hayatından aldığınız verimin azalmasına yol açabiliyor. Siz de iş yaşamınızda motivasyonunuzu kaybettiğinizi düşünüyorsanız ve bu sebepten dolayı veriminizin düştüğünü düşünüyorsanız; nefes egzersizlerinden faydalanabilir, veriminizi artırabilirsiniz.

Nefes Çalışmaları Neden Önemlidir?

Uzmanlar tarafından uzun yıllardır sürdürülen araştırmalar neticesinde; her türlü rahatsızlığın temelinde yeterince oksijen almamanın yer aldığından bahsediliyor. Bununla beraber bedenden toksinlerin atılması sürecinde ise %70 oranında nefes alıp verme eyleminin etkili olduğu düşünülüyor.

Uzmanlar ayrıca şunları da ekliyor; yeterince oksijen alan bir bedende, sindirim sistemi ve dolaşım sistemi daha sağlıklı çalışabiliyor, metabolizma hızlanabiliyor ve beyin aktifliği artırılabiliyor. Bunların yanı sıra oksijenin tüm hücrelere yeterince yayılması pozitif düşünme yeteneğini de artırabiliyor, dolayısıyla dikkat ve motivasyon eksikliğinden kişiyi uzak tutmaya yardımcı olabiliyor.

Nefes Egzersizi

Nefes Çalışmalarının Faydaları

Nefes çalışmaları çeşitli sporların da içinde bulunuyor, hatta felsefi inançların eylemlerinde bile kullanılıyor. İnsan sağlığına faydaları ise hala araştırılmakla beraber olumlu yönleriyle ön plana çıkmaya devam ediyor. Nefes egzersizlerinin bazı faydaları ise:

Düşünce gücünü artırabilir, zihinsel rahatlama sağlayabilir.

Stres, heyecan, anksiyete ve panik durumlarının önüne geçebilir.

Güzel ve dinlendirici bir uyku çekmenizi sağlayabilir.

Kan basıncını ve sindirimi dengeleyebilir.

Vücut fonksiyonlarının verimli çalışmasını sağlayabilir.

Beyni rahatlatarak beyinsel aktivitenin artırılmasına yardımcı olabilir.

İş yerinizde rahatlıkla yapabileceğiniz bu nefes egzersizlerini deneyerek siz de iş hayatınızdaki veriminizi artırmaya yardımcı olabilirsiniz.

Nefes Egzersizi

 4-7-8 x 7 Nefes Egzersizi

İş hayatınızda çoğunlukla stres altında çalışıyorsanız veya strese maruz kalıyorsanız bu nefes egzersizi rahatlamanıza yardımcı olabilir. Kaygılı olduğunuz ya da korku hissettiğiniz anlarınızda hemen 4-7-8 x 7 nefes egzersizini uygulayabilirsiniz. Bu nefes tekniğini özellikle endişeli zamanlarınızda uygulayabilirsiniz.

Yapılışı:

Bu egzersizi gerçekleştirmek için içinizden 4’e kadar sayarken burnunuzdan nefes alın.

Sonra nefesinizi tutun, 7’ye kadar sayın.

8’e kadar sayarken ağzınızdan yavaş yavaş nefesinizi verin.

Bu döngüyü tam 7 kez tekrarlayın.

Nefes Egzersizi

Sabah Nefesi

Sabah motivasyonu, insanların yataktan çıkmasına yardımcı olan en önemli etmenlerin arasında yer alıyor. Uyandığınız andan itibaren güne motive olmuş şekilde başlayarak veriminizi artırmak istiyorsanız, sabah nefesi egzersizi sizin için uygun olabilir. Bu egzersiz ile güne dinç ve kas gruplarınız açık bir şekilde başlayabilirsiniz. Böylelikle günlük veriminiz de artabilir.

Yapılışı:

Ayağa kalkıp, hafifçe öne eğilerek, kollarınızı serbest bırakıp boşlukta sallanmasını sağlayın.

Yavaşça nefes alıp dik durmaya başlayın ve ayağa kalkın.

Ayakta birkaç saniye nefesinizi tutun.

Tekrar hafifçe eğilerek ilk pozisyonunuza dönüp nefesinizi verin.

Bu döngüyü 5-6 kez tekrarlayın.

Nefes Egzersizi

Kapalabhati Nefes Egzersizi

Ateş nefesi olarak adlandırılan Kapalabhati, beyin fonksiyonlarını iyileştirmesi ve sinüsleri açmasıyla ön plana çıkıyor.  Kapalabhati egzersizinde amaç beyin fonksiyonlarını iyileştirmek ve sinüslerin açılması yoluyla zihni ve bedeni rahatlatmak olarak ön plana çıkıyor. Sanskritçe parlayan kafatası anlamına da gelen Kapalabhati, karından aktif bir şekilde nefes almayı ve pasif bir şekilde nefes vermeyi temel alıyor.

Yapılışı:

En rahat olduğunuz pozisyonu bularak egzersize başlayın.

Bu egzersizi uygulamak için yavaşça burnunuzdan nefes alarak akciğerlerinizi tümüyle havayla doldurun.

Daha sonra, akciğerlerinizdeki tüm havayı hızla boşaltmak için burnunuzdan kuvvetli bir şekilde nefes verin.

Nefes alıp verirken diyaframınızı kullanın.

Bu egzersizi 10 kere tekrarlayabilirsiniz.

Nefes Egzersizi

Anksiyete için Rahatlatan Nefes Egzersizi

İş hayatında günlük verimi etkileyen önemli etmenlerin arasında anksiyete de yer alıyor. Gün içinde bize endişe yaratan birçok olayla karşılaşabiliyor, üstesinden gelmek için çokça çaba sarf edebiliyoruz. Endişeli hissettiğinizde, kalp atış hızınızın ve nefesinizin biraz daha hızlandığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu durumda nefesinizi kontrol altına almak hem bedeninizi hem de zihninizi rahatlatabilir. Eğer siz de anksiyetinizi yönetmek istiyorsanız bu nefes egzersizini deneyebilir ve günlük veriminizi artırabilirsiniz.

Endişenizi kontrol altına almak için ise şu adımları uygulayabilirsiniz:

Sessiz ve rahat bir yerde oturun.

Bir elinizi göğsünüze, diğerini karnınıza koyun.

Derin nefes alırken midenizin göğsünüzden daha fazla hareket etmesini sağlayın.

Burnunuzdan yavaş ve düzenli bir nefes alın.

Nefes alırken ellerinizi izleyin ve hissedin.

Karnınızdaki elin hafifçe hareket etmesini sağlarken göğsünüzdeki elin hareketsiz kalmasını sağlayın.

Ağzınızdan yavaşça nefes verin.

Bu egzersizi en az 10 kez veya kaygınızın azaldığını hissetmeye başlayana kadar tekrarlayın.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER