Modern Çağın Gladyatörü: Ateş Boran

Doğum Yılı 5.6.1986
Boy 171
Kilo 77
Branş CrossFit
Başarılar 2014 CrossFit Games Asia Regionals 13. / 2014 CrossFit Games Open Asia 26. / The Athlete Games, German Throwdown, Italian Throwdown, Battle of The East yarismalarinda farkli dereceler
Sponsorlar  Muscleup Sport / Mesnak Nakliyat / Solid Performance
Websitesi İnstagram @boranates

Spor hayatınızın arka planından bahsederek başlayalım. Günümüze gelene kadar, spor konusunda neler yaptınız?

Spor hayatıma 6-12 yaşları arasında Tekel Jimnastik Klübünde aletli jimnastik ile başladım. Daha sonra 14-18 yaşları arasında yine Tekel klübünün lisanslı kürek sporcusuydum. İlerleyen yaşlarda genel fitness ve fonksiyonel antrenmanlarla spor hayatıma devam ettim. Son 3 senedir CrossFit sporu ile uğraşıyorum, 2 senedir bu sporda yarışmalara katılıyorum.

Ateş Boran
Ateş Boran

Crossfit  ile tanışmanız nasıl gerçekleşti? Bu dalda profesyonelleşmeye nasıl karar verdiniz?

CrossFit ile Antrenörüm Fırat Tarhan’ın tavsiyesi üzerine tanıştım. Fırat Hoca bu sporun bana uygun olacağını öngörmüştü. Yarışmalara hazırlanmak ve profesyonelleşmek için gereken tüm desteği CrossFit 34 ekibinden aldım.

Sizi yönlendiren, yol gösteren kişiler oldu mu? Bu kişilerin size kattıkları nelerdir?

Başta koçum Fırat Tarhan olmak üzere CrossFit 34’teki tüm ailem bana bu yolda yardımcı ve yol gösterici oldu. Takımımla beraber katıldığım yarışmalarda kazandığımız deneyimler bu yolda benim için çok önemliydi. CrossFit 34’teki ekibimizin kendi dallarında profesyonel her bireyi bana doğru yolda ilerlemem için yol gösterici oldu.

Ateş Boran - Over Head Press
Ateş Boran – Over Head Press

En sevdiğiniz antrenmanınız hangisidir?

Jimnastik hareketleri ve Koparma içeren tüm antrenmanlar benim için farklı bir yerdedir.

Çalışma programınızın detaylarını paylaşabilir misiniz?

Çalışma programım sene içerisinde yarışma tarihlerine göre bir çok kez şekil değiştirir fakat genel olarak bir çerçeve vermek gerekirse;

Sabahları koşu, kürek gibi kondisyon öğelerini orta veuzun mesafelerde ya da kısa intervaller şeklinde çalışırım. Öğlen seansında mutlaka halter branşının hareketlerinden teknik veya kuvvet amaçlı çalışırım. Günün ilerleyen saatlerinde daha safkan bir ya da iki adet CrossFit antrenmanı ile günü tamamlarım.

Ateş Boran - Back Squat
Ateş Boran – Back Squat

Crossfit artık tanınmaya başlayan bir spor dalı. Crossfiti okurlarımıza daha iyi anlatabilmek için özetleyebilir misiniz?

CrossFit spor olsun diye fitness yapmaktır 🙂 Şaka gibi ama gerçek bir yanı var bu söylemin. CrossFit sporunda yapılan hareketler, bir çok spor dalından seçilme hareketlerdir. CrossFitin hareketleri yeni hareketler değildir. CrossFitin yeni olarak yaptığı bunları yeni bir spor formatına sokmaktır. Bu yeni spor formatında hareketler önce tekniğe önem vererek mümkün olduğu kadar hızlı yapılır. Antrenman şiddeti yüksektir. Tipik bir CrossFit antrenmanı herzaman kişiden elinden gelenin en iyisini bekler, bu yüzden de yorucudur. Sonuç olarak da hem ciddi bir kondisyon, dayanıklılık, kuvvet ve kuvvette devamlılık ister. Fakat bu durum bu spora başlamak isteyen kişilerde bir korku yaratabiliyor. Benim kondisyonum yeter mi? Ben yapabilirmiyim? Bence bu korkular yersiz çünkü CrossFit de diğer sporlar gibi öğrenilen bir spor, bu spora başladığınızda belki fitness seviyeniz düşük olacak fakat zamanla ne kadar çabuk artacağını siz de göreceksiniz ve bu spora aşık olacaksınız.

Untitled-11

Kardiyo, crossfit antrenmanlarının bir parçası mı?

Kardiyo kelimesi günümüzde gerçek anlamını yitirererek vücut geliştirme antrenmanlarının sonunda yapılan uzun süren koşu bandı ya da onun gibi ekipmanlarla yapılan seanslar anlamını almıştır. Gerçekte, kardiyovasküler çalışma, kalp-dolaşım-solunum sistemine yönelik antrenman metodlarıdır. CrossFit antrenmanlarının büyük bir parçasıdır. Oksijen kullanma kapasiteniz, akciğer solunum kapasiteniz, dolaşım sisteminiz CrossFit antrenmanları ile gelişir.

Crossfit  hayatınızda sağlık açısından nasıl bir değişiklik sağladı?

CrossFit genel olarak çok daha enerjik ve mutlu olmamı sağladı. Bu sporu yarışmacı seviyesinde yapmak çok iyi dinlenme ve toparlanma stratejileri gerektiriyor ve bu konuya çok önem veriyorum. CrossFit yaşam kalitemi yükseltti diyebilirim.

Ateş Boran - One Arm Swing
Ateş Boran – One Arm Swing

Size ekstra motivasyon sağlayan, hayatınızın kilometre taşlarından birisini paylaşabilir misiniz?

2014 senesinde CrossFit Games yarışmalarının ön elemelerini geçip Asya Bölgesel yarışmalarında aldığım 13.lük derecesi benim için çok motive ediciydi ve hedeflerimi daha büyük koymamı sağlayan bir kilometre taşı oldu.

Peki motivasyonunuzu yüksek tutmak için bir yönteminiz bulunuyor mu?

Hedefe odaklanmak ve bu odaklanmayı bozmamak benim motivasyonumu yüksek tutuyor. Bu konuda aile ve arkadaşlarımın desteği ve bana inanmaları çok önemli.

Ateş Boran ve Crossfit 34 Takımı
Ateş Boran ve Crossfit 34 Takımı

Kimler crossfit yapabilir ? Crossfit için belirli bir yaş veya kilo sınırı var mıdır?

CrossFiti doğru eğitmenler eşliğinde gerçekten her yaştan insan yapabilir. CrossFit haraketleri doğası gereği insan yapısı ile çok uyumlu ve uyarlanabilir hareketlerdir. Yaşı çok küçük olmak, yaşı çok büyük olmak veya esktrem kilo gibi uç durumlarda antrenmanlar kişiye göre uyarlanabilir ya da tamamen kişiye özel programlanabilir.

Crossfit antrenmanlarının herhangi bir tehlikesi var mıdır?

CrossFit antrenmanları kimi hareketlerde yüksek teknik beceri gerektirir. Bu teknik beceriler çok fazla eğitim ve tekrar ile kazanılabilir. Yeterli teknik beceri kazanmamış bir birey bazı şeylere erken girerse sakatlanma riski her sporda olduğu kadar olabilir. Bu spora her başlayan bireyin genel bir doktor kontrolünden geçip fiziksel egzersize engeli olup olmadığı hakkında fikir edinmelidir.

Ateş Boran
Ateş Boran

Daha önce sakatlık yaşamış, ameliyat olmuş sporcular crossfit yapabilir mi?

CrossFit antrenmanları rehabilitatif olarak da uyarlanıp uygulanabilir ve de sakatlıkların iyileşmesinde ve kuvvetten düşmüş bedenlerin toparlanmasında yardımcı olarak kullanılabilir.

Karın kaslarını belirginleştirmek ve sıkılaştırmak için tüyolarınız var mı?

Karın kaslarının sırrı mutfaktan geçer, tükettiğimiz besinler vücudumuzun aynasıdır. Bunun yanında karın kaslarınızı en etkili olarak jimnastik hareketleri ile çalıştırabilirsiniz.

Ateş Boran
Ateş Boran

Antrenmanlarınızdan önce tercih ettiğiniz supplementleri paylaşabilir misiniz?

Beta Alanine ve BCAA

Müsabakalara hazırlanma amacında olmayan, iyi ve sağlıklı görünmek isteyen kişilere verebileceğiniz, diyet ve supplement önerileriniz nelerdir?

Düşük kalorili diyetlerden uzak durmalarını öneriririm. Badem, ceviz, somon gibi sağlıklı yağlar içeren besinlerden korkmayın. İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan, son kullanma tarihi uzun olan ürünlerden uzak durun.

Ateş Boran - Pull Up
Ateş Boran – Pull Up

Favori öğününüz ve yemeğiniz nelerdir?

Favori öğünüm akşam yemeği, favori yemeğim ızgara somon ve patates salatası.

Beslenme programınızı anlatabilir misiniz?

Beslenme programım genel olarak yumurta, süt, kırmızı et, beyaz et, balık, badem, ceviz, yulaf, bulgur, bol su ve bol sebze ve salatadan oluşuyor. Sağlıklı pişirme teknikleri kullanıp doyana kadar yiyorum, yemeklerimi tartmak ve sıkı diyetler yapmak bana göre değil.

Ateş Boran - Clean & Jerk
Ateş Boran – Clean & Jerk

Crossift alanında profesyonelleşmek, müsabakalara katılmak isteyen sporculara önerileriniz var mı?

Profesyonelleşmek isteyen arkadaşlar öncelikle bu sporu hayatının her anın sokmaya hazırlanmalıdır ve de çevresini de buna göre hazırlamalıdır. Yarışmacı olmak fedakarlık isteyen bir uğraş. Yarışmacılık sadece antrenmanla olmuyor, uyku, beslenme, dinlenme. Bunlar yarışma seviyesinde tüm gününüzü kaplayan şeyler. Bunun dışında yarışmacılık sevmediğiniz hareketleri de çalışmanızı gerektirir, bu yüzden bir yarışmacının antrenman programlaması objektif bir bakış açısıyla yapılmalı. Hareket tekniklerini çalışırken de dallarında profesyonel kişilerden yardım alınabilir.

Crossfit alanında ne zaman başarıya ulaştığınızı düşüneceksiniz?  Bu sporda top noktanız nedir?

Bu sporun top noktası CrossFit Games finallerinde yarışmaktır. Bu hayalime ulaşabilirmiyim bilemiyorum ama eminin ulaşırsam da daha iyisini isteyeceğimi biliyoum her zaman.

Crossfit 34 de siradan bir çarşamba sabahi #nowarmup #casual day @crossfit34

Ates Boran (@boranates) tarafından paylaşılan bir video ()

En çok gurur duyduğunuz başarınız nedir?

Sportif başarılarım beni çok gururlandırıyor fakat en çok gurur duyduğum şey bu başarılara imza atarken yanımda biriktirdiğim dostlarım.

Crossfit’in diğer spor dallarına faydası var mıdır?

CrossFit diğer sporlara faydalı olması için yapılabilir. Programlamayı yapan kişi CrossFit antrenmanlarının kendi dalının önüne geçmemesini sağlamalıdır. Örnek vermek gerekirse CrossFit bir futbolcuyu daha çevik, bir kısa mesafe koşucuyu daha kuvvetli, bir boksörü daha dayanıklı yapabilir. CrossFit 34’te birçok daldan sporcularla sezon dışı çalışmalarımız oluyor.

Ateş Boran - The Dumbell Press
Ateş Boran – The Dumbell Press

Seninle iletişim kurmak isteyenler,  hangi kanalları kullanabilirler?

Instagram: @boranates

www.crossfit34.com

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER