Boy Uzatmak İçin Neler Yapılabilir?

Boy uzunluğuna birkaç faktör katkıda bulunur. Genetik faktörlerin, boyunuzun yüzde 60 ila 80’ini oluşturduğu düşünülmektedir. Beslenme ve egzersiz gibi belirli çevresel faktörler tipik olarak geriye kalan yüzdeyi oluşturur.

Boy Uzatma Yöntemleri Nelerdir?

1 yaş ile ergenlik dönemi arasında, çoğu insan her yıl yaklaşık 4 cm uzamaktadır (1). Ergenlik döneminde ise kişiden kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte yılda 10 cm’e varan boy uzaması gerçekleşebilir. Kız çocuklarında boy uzaması genel olarak daha erken yaşlarda başlar. Erkek çocuklar ise belirli bir yaşa gelinceye kadar bu ani büyümelere maruz kalmayabilirler. Ergenlik döneminden sonra genellikle boy uzunluğu çok büyük oranda bir artış göstermez. Bu da bir yetişkin olarak boyunuzun uzunluğunu artırmanızın mümkün olmadığı şeklinde yorumlanır. Ancak ergenlik döneminde büyüme potansiyelinizi en üst seviyeye çıkardığınızdan emin olmak ve dolayısıyla kısmen de olsa boy uzatma amacıyla yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır:

1. Dengeli Bir Diyet Uygulayın

Büyümenin devam ettiği yıllarda ve sonrasında, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini almanız çok önemlidir. Boy uzatma yöntemleri dendiğinde beslenme, listenin başlarında bulunur. Diyet programınızda yer alması gereken, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda boy uzatan yiyecekler şunlardır:

  • Taze meyveler
  • Taze sebzeler
  • Tam tahıllar
  • Protein
  • Süt ürünleri

Aşağıdaki yiyecekleri ise sınırlandırmalı veya tamamen kaçınmalısınız:

  • Şeker
  • Trans yağ
  • Doymuş yağlar

Altta yatan bir tıbbi durum veya ilerleyen yaş, kemik yoğunluğunuzu etkileyerek boy uzunluğunuzun azalmasına neden olabilir. Dolayısıyla kalsiyum alımınızı artırmalısınız. 50 yaşın üzerindeki kadınların ve 70 yaşın üzerindeki erkeklerin günde 1.200 miligram (mg) kalsiyum tüketmeleri önerilir. Eğer tükettiğiniz besinlerden yeterli miktarda alamadığınızı düşünüyorsanız, kalsiyumu boy uzatan supplement olarak değerlendirebilir; doktor kontrolünde takviye alabilirsiniz.

D vitamini ayrıca kemik sağlığını da iyileştirir. D vitamini kaynakları temel olarak ton balığı, süt ve yumurta sarısı olarak listelenebilir. Diyetinizde yeterli miktarda D vitamini alamıyorsanız, önerilen günlük miktarınızı karşılamak için D vitamini takviyesi almak üzere doktorunuza danışın.

2. Takviyeleri Dikkatli Kullanın

Özellikle çocukların boyunu uzatmak ve yaşlı erişkinlerde boy küçülmesi ile mücadele etmek için takviyelerin uygun olabileceğine dair sadece birkaç vaka vardır. Örneğin, insan büyüme hormonu (HGH) üretiminizi etkileyen bir durumunuz varsa, doktorunuz sentetik HGH içeren bir takviye önerebilir. Ek olarak, yaşlı yetişkinler osteoporoz riskini azaltmak için D vitamini veya boy uzatan supplement olarak kalsiyum takviyesi almak isteyebilirler. Böyle durumlarda doktora danışılarak takviye kullanılabilir.

3. Yeterli Miktarda Uyuyun

Boy uzaması için yeterince ve kaliteli uyku da oldukça önemlidir. Yeterince uyumak ya da uyuyamamak, uzun vadede boyunuzu etkilemiyor gibi görünse de ergenlik döneminde düzenli olarak, önerilen miktardan daha az saat uyursanız, bu durum bazı komplikasyonlara neden olabilir. Bunun nedeni, siz uyurken vücudunuzun HGH’yi serbest bırakmasıdır. Yeterince uyumadığınızda, bu hormonun ve diğerlerinin üretimi düşebilir.

  • Doğduğu andan 3 aylık olana kadar bebekler her gün 14-17 saat,
  • 3-11 aylık bebekler 12-17 saat,
  • 1-2 yaş arası çocuklar 11-14 saat,
  • 3-5 yaş arası çocuklar 10-13 saat,
  • 6-13 yaş arası çocuklar 9 ila 11 saat,
  • 14-17 yaş aralığındaki gençler 8 ila 10 saat,
  • 18-64 yaş arası yetişkinler 7 ila 9 saat,
  • 65 yaş ve üstü yetişkinler ise 7 ila 8 saat uyumalıdır.

Fazladan uyku almak HGH üretimini artırabilir, bu yüzden gün içinde küçük şekerlemeler yapmaya devam edin.

4. Egzersiz Yapın

Boy uzatma yolları arasında düzenli egzersiz yapmanın bu konuda ciddi faydası bulunmaktadır. Kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirir, kilonuzu korumanıza yardımcı olur ve HGH üretimini destekler. Okul çağındaki çocuklar günde en az bir saat egzersiz yapmalıdır. Yetişkinlerde HGH üretimini desteklemek için egzersiz yapmayı sürdürmelidir. Bu süre zarfında, aşağıdakilere odaklanılması gerekir:

  • Push up veya sit up gibi kuvvet artırıcı egzersizler (2)
  • Yoga gibi esneklik egzersizleri
  • İp atlama veya bisiklet gibi aerobik aktiviteler

Yetişkin olarak egzersiz yapmanın yararları oldukça fazladır. Genel sağlığınızı korumanıza yardımcı olmasının yanı sıra, osteoporoz riskinizi azaltmanıza da yardımcı olabilir. Bu durum, kemikleriniz zayıfladığında ya da kırılgan hale geldiğinde oluşur. Bu da kemik yoğunluğunun kaybına ve dolayısıyla “küçülmenize” neden olabilir. Riski azaltmak için, en azından haftada birkaç kez yürümeyi, tenis oynamayı veya yoga yapmayı deneyin.

5. Doğru Postür Çalışmaları Uygulayın

Zayıf duruş, gerçekte olduğunuzdan daha kısa görünmenize neden olabilir. Eğri ya da kambur durmak zamanla gerçek boyunuzu etkileyebilir. Sırtınız doğal olarak üç yerde kıvrılmalıdır. Sürekli olarak çökme veya eğilme yaparsanız, bu eğriler yeni duruşunuza uyması için kayabilir. Bu da, boynunuzda ve sırtınızda ağrıya neden olabilir (2). Boy uzatma egzersizleri yapmaya başlamadan önce nasıl durduğunuza, oturduğunuza ve uyuduğunuza dikkat etmeniz gerekir. Ergonomiyi günlük rutininize nasıl dahil edebileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun. Ayrıca duruşunuzu zaman içinde geliştirmek için tasarlanmış alıştırmalar yapabilirsiniz. Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, boy uzatma yollarından biri olarak bir uzmana danışmanız da yarar olabilir. Bu kişiler sizin için doğru olan bir egzersiz rutini geliştirmeye yardımcı olabilirler.

6. Yoga Yapın

Boy uzatmak için hedeflenen duruş egzersizleri sizin tarzınız değilse yoga, sizin için en iyi boy uzatma yollarından biri olabilir. Bu, tüm vücut kaslarınızı güçlendirebilir, vücudunuzu toparlayabilir ve doğru duruşa yardımcı olabilir. Ayrıca daha uzun görünmenize katkı sağlar. Yogayı kendi evinizin rahatlığında, spor salonunda ya da bir grup ortamında uygulayabilirsiniz. Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, yeni başlayanlar için yoga üzerine kısa bir araştırma yapabilirsiniz.

Duruşunuzu geliştirmek ve daha uzun görünmek için boy uzatma hareketleri dahilinde de değerlendirebileceğimiz bazı popüler yoga pozları şunlardır:

  • Mountain Pose
  • Cobra Pose
  • Child’s Pose
  • Warrior II Pose

Boy uzatma söz konusu olduğunda, çoğu durumda ergenlik döneminiz bittiğinde en yüksek seviyenize ulaşırsınız. Yetişkinlik döneminde bu uzunluğu korumak ve esneklik kazanarak daha uzun görünmek için tüm bu bahsedilen durumları göz önünde bulundurmanız gereklidir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER