Hızlı Kilo Vermek Zararlı mı?

Hızlı kilo vermek özellikle yaz adım adım yaklaşırken birçok kişinin hedefi haline gelir. Şok diyetler internette aranmaya başlanır, aşırı düşük kalorili (800 kalori civarı) diyetler uygulanmaya çalışılıp ikinci gün pes edilir, su diyeti gibi tek bir yiyecek ya da içecek içeren diyetler seçilir… Bu diyet çeşitlerinin çoğu uygulanamaz ve yarım kalır. Diyete devam edenler ise hızla, verdikleri kiloları aynı şekilde geri alırlar…

Tüm bu kaosun içerisinde hızlı kilo vermenin ne kadar sağlıklı olduğunu hiç düşündünüz mü? Kalıcı olarak kilo vermiş olsanız bile, hızlı kilo vermek vücudunuzda ne gibi değişikliklere yol açabilir biliyor musunuz? Sizler için zayıflama konusunda bakış açınızın değişmesini sağlayabilecek bir yazı hazırladık.

Nasıl Kilo Verilir?

İşin hızlı mı olmalı yavaş mı kısmına varmadan önce kilo vermek konusunda birtakım temelleri sizler için anlatmalıyız.

Zayıflamak, göbek eritmek, bel çevresindeki yağlardan kurtulmak ya da kilo vermek… Adına ne derseniz deyin saydığımız tüm hedefleri gerçekleştirebilmeniz için ilk yapmanız gereken beslenme düzeninizi elden geçirmek ve kalorilerinizi kısmaktır. Bu kuralı egzersiz ve dinlenme (uyku) kuralları takip eder.

Çoğu kişinin düşündüğü gibi kilo vermek tek başına spor ile olmaz. Gerçekten beslenmede yapılan radikal değişimler, kilo verme sürecini başlatır.

Nedir Bu Radikal Değişimler?

  • Paketli ve işlenmiş gıdaları raflarına geri bırakmak
  • Kızartmalara veda etmek
  • Yüksek glisemik indekse sahip karbonhidratlardan uzak durmak
  • Probiyotik ve lif içeriği yüksek gıdalar tüketmek
  • Protein ve sağlıklı yağlardan daha çok beslenmek
  • Yapay şeker ve tatlandırıcı yerine, bal, agave şurubu, akçaağaç şurubu ve hurma gibi doğal yiyecekleri tercih etmek
  • En önemlisi günlük harcanılan kalori miktarından daha az kalori tüketmek

Bu tür değişiklikler beslenme düzenine oturtulduğu takdirde birçok kişide fayda sağlayabilen, kilo vermeye yardımcı değişikliklerdir. Daha sonrasında ise biraz egzersiz ile kalori yakımınızı arttırabilir, uyku düzeni ile de vücut sağlığınızı korurken egzersizin vücudunuzda yarattığı ağrıları hafifletebilirsiniz.

Herkesin vücudu gün içerisinde metabolizma faaliyetlerini yerine getirebilmek için kalori yakar. Vücut bu kalorileri beslenme ile alır. Enerji oluşturmak için beslenme yolu ile yeterince kalori alamadığı zaman ise depoladığı glikojen ve yağları yakmaya yönelir. Bu basit mantık herkeste aynı şekilde işler. Tam da bu sebeple beslenmenin düzenlenmesi kilo vermek açısından en önemli etkendir.

Hızlı Kilo Vermek vs. Yavaş Kilo Vermek

Şimdi hızlı ve yavaş kilo vermek arasındaki farka bakalım.

Hızlı kilo vermek adına yapılan birçok değişiklik genellikle vücudu yiyeceklerden mahrum bırakmaktan geçer. Yazımızın başında da saydığımız su diyeti, düşük kalorili diyet modelleri ve bunlara benzer diğer diyetler vücudu ciddi anlamda yiyecekten ve dolayısı ile normal metabolizma faaliyetlerine devam etmesi için gereken besinlerden mahrum bırakır. Aşağıda bazı besin eksikliğine bağlı değişimler sıralanmıştır:

1. Saç Kaybı

Çok çok az kalorili beslenildiği takdirde, vücudunuz saçlarınızın uzaması ve güçlenmesini destekleyecek besinlerden alamayabilir ve bu durum saç kaybına sebep olabilir. (1)

2. Aşırı Halsizlik

Yeterli beslenme olmadığı zaman demir, B12 vitamini ve folat gibi besinler vücuda alınamayabilir. Bu durum hem mental hem fiziksel olarak kendinizi aşırı yorgun hissetmenize sebep olabilir. (2)

3. Zayıf Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi, dolayısı ile vücudun hastalıklardan korunabilmesi için yeterince beslenerek mineral ve vitaminler gibi makro besinleri de alabilmesi gerekir. Besin eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olabilir. (3)

4. Kemiklerin Zayıflaması ve Dayanıksızlaşması

D vitamini, kalsiyum ve fosfor eksikliği kemik ve diş yapılarının sağlığını olumsuz etkileyebilir. (4)

Bu gibi besin eksikliği problemlerinin yanısıra vücut metabolizmaya enerji sağlayabilmek için kaslardaki proteinleri yakmak isteyebilir. Bu durum da kas kütlesinin azalmasına sebep olur ki, bu özellikle fit bir görünüm isteyen kişiler için oldukça sakıncalıdır.

Yine hızlı bir şekilde kilo vermek vücutta aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

  • Açlık hissinin sürekliliği
  • İrritasyon
  • Üşüme
  • Kas krampları
  • Baş dönmesi
  • Kabızlık ya da ishal
  • Dehidrasyon

Tüm bunların yanı sıra uzun vadede kilo verme ile kısa vadede hızlı kilo verme arasında, kalıcılık açısından fark bulunmadığını gösteren çalışmalar da olmuştur. Yani siz hızlı da yavaş da verseniz yine aynı kiloyu geri alabilir ancak hızlı kilo verdiğiniz için sağlığınız üzerinde olumsuz gelişmelere sebep olabilirsiniz.

Vücudu besinlerden mahrum bırakmadan, ancak kalori takibini de elden bırakmadan beslenmek yavaş ama sağlıklı ve belki de daha kalıcı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir.

Sporu da elden bırakmamak gerek. Kilo vermeyi destekleyen antrenman rutinleri ile yağ yakmak da altın kurallardan biri. Kilo vermek ve yağ yakmak arasındaki farkı öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER