Kedi Otu ile Uyku Düzeninizi Tekrar Kurabilirsiniz!

Uykusuzluk mu çekiyorsunuz ve iyi bir gece uykusu çekememekten bıktınız mı? Peki, kedi otunun uykusuzluk, kaygı ve siniri hafifletmek için kullanılan bir bitki olduğunu biliyor muydunuz?

Araştırmalar, kedi otunun doktorlar tarafından sakinleştirici etkileri ve anti-anksiyete için yaygın olarak kullanılmasını sağlıyor.

Daha önce kedi otu aiçmiş ve hatta bunu fark etmemiş bile olabilirsiniz. Zira, kedi otunu çay karışımlarına eklenmesi oldukça yaygındır. Bu ot sağlam bir uyku sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kaygıyı da giderebildiği ve kan basıncını bile düşürebildiği söylenir.

Kedi Otu Kökü Nedir?

Kedi otu kökü, Valerianaceae familyasından gelen çiçekli bir bitkidir. Bitki, yaz aylarında çiçek açar ve tatlı pembe veya beyaz çiçeklere sahiptir.

Kedi otu Avrupa’ya ve Asya’ya özgüdür ve şimdilerde Kuzey Amerika’da da yetiştirilmektedir. Kedi otunu eski Roma zamanından beri şifalı bir bitki olarak kullanıldığı da bilinmektedir.

Kedi otu, valerenik asitler, daha az uçucu seskiterpenler ve valepotriatlar dahil olmak üzere uçucu yağlar içerir. Bu aktif bileşenlerin vücudun merkezi sinir sistemi üzerinde sakinleştirici ve onarıcı bir etkisi vardır.

Kedi Otu Faydaları Nelerdir?

Doğal Bir Uyku İlacı

Araştırmalar kedi otu yağının uykuya dalmak için gereken süreyi azalttığını ve uyku kalitesini artırdığını gösterir. Eğer uyuyamıyorsanız bu yağ tam da aradığınız şey olabilir. Birçok reçeteli uyku ilacının aksine, kedi otu oldukça az yan etkiye sahiptir ve sabah uyuşukluğuna neden olma olasılığı daha düşüktür.

Kediotu kökü genellikle uykusuzluğu tedavi etmek için şerbetçiotu ve limon balsamı gibi diğer sakinleştirici otlar ile birleştirilir. Kedi otu, yatıştırıcı bir etki yaratan linarin adı verilen bir kimyasal içerir ve böylece oldukça derin uyumanızı sağlar.

Kaygınızı Azaltır

Bilim adamları, kedi otunun gama aminobutirik asit (GABA) adı verilen bir kimyasalın miktarını arttırdığını bulmuşlardır. GABA sinir hücrelerini düzenlemeye yardımcı olur ve kaygıyı yatıştırır.

Kedi otu gibi bitkisel bir ilacın, ciddi yan etkileri olmadan diğer reçeteli ilaçlar gibi etkilere sahip olması şaşırtıcıdır. Sakinleştirici ilaçlar veya antidepresanlar kullanıyorsanız, aynı zamanda kedi otu tüketmemelisiniz.

Kan Basıncısını Düşürür

Artık kedi otunun zihin ve beden için sakinleştirici bir etkisi olduğunu bildiğimize göre, muhtemelen kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini duymak şaşırtıcı olmaz. Kedi otunun stres ve anksiyete için etkili olan bileşenleri, aynı zamanda vücudun kan basıncını düzgün bir şekilde düzenlemesine yardımcı olur.

Yüksek tansiyon rahatsızlığı, inme ve kalp krizi riskini arttırdığı için kesinlikle kaçınmak istediğiniz bir durumdur. Çalışmalar, kedi otu kökü içeren takviyelerinin kan basıncını azaltmaya ve kalp sağlığınız üzerinde doğrudan pozitif etkisi olduğunu göstermektedir.

Adet Kramplarını Azaltır

Kedi otunun rahatlatıcı etkisi, adet kramplarını rahatlatmak için doğal bir seçenek olabilir ve kadınlar arasında yaygın bir sorun olan adet kramplarının şiddetini ve rahatsızlığını azaltır. Kedi otu doğal bir yatıştırıcı ve antispazmodiktir, yani kas spazmlarını baskılar ve doğal bir kas gevşetici görevi üstlenir.

Stresinizi Azaltır

Düzensiz uyku

Kaygıyı azaltarak, uyku uzunluğunu ve kalitesini artırarak, kedi otu günlük stres yönetimine önemli ölçüde yardımcı olabilir. Kronik stres sizi endişeli hissettirebilir, ancak bu endişe daha da stresli hissetmenize sebep olabilir.

GABA seviyelerini iyileştireren kedi otu, hem zihnin hem de vücudun rahatlamasını sağlar. Ayrıca, araştırmalarına göre kedi otunun, serotonin seviyelerini korumaya yardımcı olarak, hem fiziksel hem de psikolojik stresi bastırdığı gözlemlenmiştir. Serotonin, ruh halini düzenlemeye yardımcı olan bir nörotransmitterdir.

Kedi Otu ve Melatonin

Melatonin, epifiz bezinde üretilen bir hormondur ve vücudun uyku-uyanıklık döngüsü ile yüksek derecede korelasyon gösterir. Vücut, güneş battığında ve karanlık oluştuğunda aktif olarak kana salınan melatonin üretmeye başlar.

Genellikle bu, saat 9:00 civarında meydana gelir. Sonuç olarak, kandaki melatonin seviyeleri keskin bir şekilde yükselir ve daha az uyanık hissetmeye başlarsınız ve böylece uyku daha davetkar hale gelir.

Kullanımlar ve Önerilen Miktar

Kedi otu, online olarak veya sağlıklı besin satan mağazalarda çeşitli formlarda satın alınabilir. Kapsül formunda, toz halinde, çay ve sıvı ekstrakt olarak satılmaktadır. Kedi otu hağı takviye olarak sıklıkla tercih edilse de harici olarak uçucu yağ formunda da sıklıkla kullanılır

Kedi otu, iki hafta veya daha uzun süre düzenli olarak sonra etkisini gösterir. Kedi otu takviyesinin etkilerinin hissedilmesi birkaç hafta sürebilir.

Uykusuzluk için önerilen dozlar aşağıdaki gibidir:

Kedi otu çayı: 1 çay kaşığı (2 ile 3 gram) kurutulmuş kök üzerine 1 bardak kaynar su dökün ve 5-10 dakika demleyin.
Sıvı ekstraktı: 1/2 – 1 çay kaşığı (1 ile 2 mL)
Kuru toz ekstrakt: 250 ile 600 miligram
Uykunuz düzene girdiğinde, iki ile altı hafta boyunca kedi otu almaya devam etmeniz önerilir. Anksiyete için günde üç ile dört kez 120 ile 200 miligram tüketmeyi denemelisiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER