Yüzmenin Faydaları

Yüzme, her yaştan insanın rahatlıkla yapabileceği bir spor türü olmasının yanı sıra çeşitli özellikleri ve vücuda etkileri ile öne çıkar. Yüzmek, tüm vücudunuzu ve kardiyovasküler sisteminizi çalıştırmanın mükemmel bir yoludur. Bir saatlik yüzme egzersizi, kemikleriniz ve eklemleriniz üzerinde herhangi bir etki yaratmadan, neredeyse koşu kadar kalori yakmanızı sağlayabilir.

Yüzmenin diğer önemli özelliklerine gelecek olursak…

yüzme

Tüm Vücudunuzu Çalıştırır

Yüzmenin en büyük faydalarından biri gerçekten tüm vücudunuzu baştan ayağa çalıştırmasıdır. Yüzmede birçok stil bulunur ve bu stillerin hepsi farklı kas gruplarına odaklanır. Bu stillere; kurbağalama, serbest, sırtüstü ve kelebek örnek verilebilir. Her stil hem tüm kas gruplarını çalıştırır hem de türüne göre belirli kas gruplarına daha fazla odaklanır.

İç Organlarınızı da Çalıştırır

Kaslarınızla birlikte kardiyovasküler sisteminiz de iyi çalışır. Yüzme sporunun en çok bilinen özellikleri arasında iç organlarınızı ve özellikle de ciğerlerinizi güçlendirmesi yer alır. Bazı çalışmalar, yüzmenin kan basıncını düşürmeye ve kan şekerini kontrol etmeye de yardımcı olabileceğini göstermiştir.

yüzme

Akciğer Kapasitesini Geliştirebilir

Nefesi tutmak gibi sporla ilişkili nefes egzersizleri de akciğer kapasitesinini genişletilmesine yardımcı olabilir. Ancak astımınız varsa yüzmenin olası riskleri hakkında doktorunuzla konuşmanız ve mümkünse klor yerine tuzlu su kullanılan bir havuz tercih etmeniz önerilir.

Her Yaşa ve Fitness Seviyesine Uygundur

Bazı egzersiz türleri, yeni başlayanlar veya kendilerini çok uygun hissetmeyen kişiler için zorlayıcı olabilir ancak yüzme kişinin kendi hızında ilerlemesine olanak tanır ve yeni başlayanların bu açıdan zorlanmamasına yardımcı olur. Herkes, her yaşta yüzmeyi öğrenebilir ve çoğu yüzme havuzunda yeni başlayanlar ve yavaş yüzmeyi tercih edenler için özel bir alan bulunur.

yüzme

Uyku Düzeninin Oturtulmasına Yardımcı Olur

Düzenli egzersiz, uyku kalitesini artırabilir. Spor ve uyku arasındaki ilişki uzun zamandır araştırılan bir konu olmasına rağmen, egzersizin uyku düzeninin oturtulmasına yardımcı olduğu bilinir. Eğer her gün düzenli olarak yüzerseniz; uykuda kaldığınız süre uzayabilir, uyuma ve uyanma saatlerinizi daha kolay düzenleyebilirsiniz.

Ruh Halini İyileştirebilir

Egzersiz, ruh halini iyileştirdiği bilinen endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu sayede ruh halinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Araştırmalar, düzenli olarak yüzmenin mental sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabileceğinden bahseder.

yüzme

Stresi Yönetmeye Yardımcı Olabilir

Araştırmalar, yüzmenin stresi azaltmanın potansiyel bir yolu olduğundan bahseder. Su ve su sporlarının vücudu dinginleştirici etkisinin yanı sıra stresin etkilerini de azaltıcı özelliklerinin olması, yüzme sporunun stres yönetimini kolaylaştırmasına olanak tanır.

yüzme

Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir

Yüzme sporu, kan basıncı ve kalp duvarları üzerinde faydalı etkilere sahip olabilir. Bu özellikleri sayesinde kalp sağlığını destekleyici etkiler sunabilir. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak yüzme egzersizine vakit ayıran kişilerin kalp sağlıklarını daha iyi koruduklarından bahsedilir.

Antrenman verimlerinizi artıracak takviyeler için tıklayın!

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER