Diyet Döneminde Kullanmanız Gereken 4 Takviye

Diyet Dönemi Nedir?

Diyet, aslında kilo verme veya kilo alma farkı gözetmeksizin beslenme programı anlamına gelmektedir. Farklı amaçlar için farklı diyetler bulunmaktadır.

Diyet dönemi ise daima kilo verme dönemi olarak kullanılır. Vücut geliştirmede ise definasyon kelimesinin yaygın olarak kullanıldığını görürüz.

Diyet döneminde yaptığınız fitness programı veya vücut geliştirme programının kilo vermeye etkisi yok denecek kadar azdır. Kilo vermenin belirleyicisi daha çok beslenme ve aktivitedir. Kişi doğru beslenmiyorsa, internette “definasyon programı” olarak geçen programları uygulasa da kilo vermesi imkansızdır.

Kardiyonun, kalori açığının ve daha temiz beslenmenin odak olduğu diyet döneminde takviye kullanımı da amaca hizmet etmelidir.

Diyet Programına Dahil Edilebilecek Takviyeler

Kilo verme döneminde, daha az kalori almak hedef olduğu için daha az besin tüketiriz. Bu da bazı vitamin ve minerallerin eksikliğine sebep olabilir. Ayrıca, zaman zaman aktivite çok ise ve çok uzun süre aç kalıyor isek kas kaybı riski ile karşı karşıya kalabiliyoruz.

Diyet döneminin bir diğer karakteristiği ise çok daha fazla protein ihtiyacı gerektirmesi. Dolayısı ile protein kaynakları ve amino asitler açısından zengin bir diyet programı süreci olumlu etkileyebilir.

1) Whey Protein

Hem az kalori alıp hem yüksek miktarda protein almak gerçekten yiyeceklerle yaratılması zor koşullar olabiliyor. Ayrıca, böyle bir beslenme programının sürekliliğini sağlamak gerçekten yorucu. Sürekli yemek yapmak veya yemek taşımak herkesin hayatına entegre edebileceği bir durum değil.

Whey protein tozu seçenekleri ile pratik bir şekilde az kalori tüketerek günlük protein ihtiyacınıza katkıda bulunmanız mümkün. Sadece tozu sıvı ile karıştırarak, diyetinizi bozmayacak şekilde protein alımı sağlayabiliyorsunuz. Bu sebeple diyet döneminde whey protein tavsiye ediyoruz.

2) Balık Yağı

Her diyet programında bulunması gereken zengin ve sağlıklı yağ içeriği olan balık yağı, bir diğer diyet dönemi tavsiyemiz.

Diyet döneminde yağları çok fazla kısıtlamanın, olumsuz sonuçlar doğurduğunu biliyorsunuz. Testosteron seviyesi, eklem sağlığı ve daha pek çok konuda dengesizlik yaratmamak adına yağ tüketimine önem vermelisiniz.

Tükettiğiniz yağlar ne kadar sağlıklı olursa, diyet döneminiz de o kadar sağlıklı geçer ve bu da antrenmanlarınıza yansır. Genellikle antrenmanlardaki verimin düştüğüne inanılan kilo verme döneminde ne kadar iyi beslenirseniz bu ihtimal o kadar azalacaktır.

Balık yağı ise diyet döneminde en iyi yağ alternatiflerinizdendir. Bağışıklık sisteminizin zayıflamasının muhtemel olduğu kilo verme döneminde bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ayrıca yağ yakımına olumlu etkileri de gözlemlenmiştir. Mevcut kas kütlesini korumaya da yardımcıdır. Zengin omega 3 içeriği kan şekerinizi dengeler, kalp ve dolaşım sisteminizi korur.

Ayrıca, aldığınız ürüne göre balık yağlarının pek çoğu vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Başlangıçta da belirttiğimiz gibi diyet döneminde eksikliğin meydana gelebildiği vitamin ve mineraller için bu büyük avantaj olacaktır.

Balık yağının kilo aldırmadığını bilimsel verilerle anlattığımız “Balık Yağı Kilo Aldırır Mı?” yazısına da bakmanızda fayda var.

3) BCAA

BCAA, vücut geliştirmede definasyon döneminde yaygın olarak kullanılan bir takviyedir. Kilo verme döneminde olan kişilerin işine yarayabilecek özellikleri bulunmaktadır.

Uzun süren açlıklardaki işlevi pek çok çalışmada kanıtlanan BCAA, yoğun aktiviteler sonrası kaslardaki protein sentezini arttırır. Kas kaybını, ekstrem koşullarda önleyebilir. Antrenmanda kaslardaki proteinin enerji kaynağı olarak kullanılmasını önler.

Ayrıca protein alımında sııkıntı yaşayan, az protein tüketen kişilerin BCAA kullanması diyet programlarına olumlu etki yapabilir.

4) Multivitamin

Vitamin ve mineral eksikliğinin diyet döneminde çok karşılaşılan bir durum olduğundan bahsettik. Teknolojinin bize sunduğu nimetlerden olan multivitaminler ile bu eksikliği giderebilmemiz mümkün.

Bağışıklık sistemi için büyük önem taşıyan vitaminler, pek çoğumuzun beslenme alışkanlığında eser miktarda bulunmakta. Dolayısı ile diyet yapan veya yapmayan gözetmeksizin çoğumuzun kullanması gereken bir takviye olan multivitamin, diyet yapanlara da şiddetle tavsiye ettiğimiz takviyelerden.

Eksikliği gözlemlenen veya gözlemlenme ihtimali olan vitaminlere göre seçerek almanızı tavsiye ediyoruz. Bunun için bir doktora danışmanız faydalı olacaktır.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER