Balık Yağı Kilo Aldırır mı?

Balık yağı kilo aldırır mı? Son dönemde sıklıkla karşılaştığımız sorulardan birisi bu. Biz bugünkü yazımızı bu soruya ayırdık ve detaylı şekilde yanıtlamaya çalıştık.

Balık Yağı Nedir?

Balık yağı, balıklardan elde edilen yağdır. Genellikle soğuk su balıklarından elde edilir. Ton Balığı ve Somon, balık yağı elde edilen başlıca balık türleridir. İçerisinde epey yüksek miktarda Omega 3 pek çok vitamin ve mineral çeşidi barındıran balık yağı, yaygın olarak kapsül ve şurup formunda satışı yapılan bir üründür. Uzmanlar tarafından her yaş grubu için takviye olarak tavsiye edilebilmektedir. Bir çok sporcu da balık yağını beslenme programına dahil etmekte ve yine takviye olarak kullanmaktadır.

balik-yagi-kilo-aldirir-mi

Balık yağının içeriğinde Omega 3, A vitamini, B1, B2 ve B3 vitaminleri, C vitamini, D vitamini ve E vitamini bulunur. Ayrıca demir ve kalsiyum bakımından da balık yağı zengin bir yağdır.

Balık yağının faydalarına değinecek olursak, ayrı bir sayfalar dolusu yazı yazmamız gerekebilir. Kemiklere, kaslara, kalbe, sinir sistemine, bağışıklık sistemine, kolesterole ve şekere sayısız katkısı vardır. Fakat biz bu konudan ziyade, balık yağının kilo almaya etkisinden bahsediyor olacağız.

Omega 3 bulunan gıdalar hakkında ek bilgi için  Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur? yazısını okuyabilirsiniz.

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?

Her yağın, çeşit gözetmeksizin kalorisi sabittir. Bir yağ, diğerine oranla daha fazla kilo aldırıp vermez. Balık yağının kilo aldırdığını bu nedenle söylememiz pek mümkün olmayacaktır.

İştahı açtığını kanıtlayan araştırmaların yanında, iştahı kapayarak tokluk hissi yarattığını kanıtlayan pek çok araştırma mevcut. Çocuklarda, iştah açıcı etkisinin daha fazla olduğu görülüyor.

balik-yagi-kilo-aldirir-mi

Balık yağına mucizevi bir yağ olarak bakmaktansa, yağlar kategorisinin içerisinde bulunan bir yağ olarak bakmamız en doğru olanıdır. Yağlar da genellikle tokluk hissi yaratan besinlerdendir. Balık yağı da bir yağ olduğu için, tokluk hissi yaratacağı kaçınılmazdır.

Diğer yağlara göre sağlıklı bir yağ olduğu çok açıktır. Bunu, içerisindeki Omega 3, vitaminler ve minerallere bakarak rahatlıkla söyleyebiliriz. Pek çok yağ, içerik anlamında bu kadar zengin değildir. Diyetisyenlerin yazdıkları diyet programlarında bu yağa ağırlık vermeleri de bu yüzdendir. Yağdan alınacak fazla kaloriyi, vücudun bağışıklığını ve genel sağlık durumunu olumlu etkileyecek bir yağ ile alınmasını isterler. Bu sayede diyet yapan ve ortalamanın altında bir bağışıklık sistemi gücüne sahip olan bireylerin, kalorileri efektif tüketerek bağışıklık sistemleri güçlendirmelerini sağlar. Diyet yapan kişiler bu sayede vitamin eksikliği de çekmezler.

9 Adımda Diyet Günlüğü Tutmak

Bütün besinler gibi, balık yağı da dozu abartıldığında kilo yapacaktır. Hele ki yağlar, gram başına 9 kcal olarak kalori bakımından en yoğun besinler olmaları dolayısıyla kesinlikle kilo yapmaya müsaittir. Fazla alındığında kilo yapmasının yanında, balık yağının fazla alınması Omega 3 ve diğer vitamin ve minerallerin gereğinden fazla alınmasına sebep olabilir. Bu tarz durumlarda da sayısız yan etki ile karşılaşabilirsiniz.

Sonuç olarak, bu nedenlerle alacağınız doz için bir doktora başvurmanızda fayda var.

“Balık yağı kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı ise göreceli. Fayda sağlaması amacıyla, normal önerilen dozlarda alındığında çok az bir kaloriye denk gelir ve bu miktarda bir kalori sebebi ile kilo almak anca beslenmenin dengesizliği ile ilişkilendirilebilir. Tek başına normal dozlarda tüketilen bir balık yağının kilo yapması imkansızdır. Yağların çok kalorili yapısı sebebi ile çok alındığında elbette ki kilo yapar, fakat kilonun yanında pek çok yan etkiyi de beraberinde getirebilir. İştah açtığına dair de tokluk yarattığına dair de pek çok araştırma bulunduğu için, iştah açıcı özelliği sebebi ile kilo aldırıyor olmasına değinmek doğru olmayacaktır. Çünkü bu konuda doğruluğu %100 kanıtlanmış bir bulgu yoktur.

Düşündüğünüz Kadar Sağlıklı Olmayan 7 Gıda

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER