Uyurken Yağ Yakmak Mümkün Mü?

Yağ yakmak, gün boyu süren bir aktivitedir. Aldığımız kaloriler ve harcadığımız kalorilerin dengesine göre farklı şekilde enerji ihtiyacı karşılayan vücudumuzda, harcadığımızdan az kalori tüketiyorsak yağ yakıcı etki kaçınılmazdır.

Bahsettiğimiz yağ yakıcı etki kaloriler dışında hiç bir şeye bağlı olmasa bile, bu etkiyi efektif hale getirme yolları da mevcut. Uyku ise bu verimi sağlamanın en önemli araçlarından biri. Çünkü uykuda yağ yakımı devam eden bir aktivite. Uykunun kalitesi ise yağ yakımının da kalitesini dolaylı yoldan etkileyen bir faktör.

Yağ Yakımını Etkileyen Faktörler

Yağ yakımını yönetmenin tek yolunun kalori dengesi olduğunu her seferinde vurguluyoruz. Bu kalori dengesinin yağ yakımına yönlenmesi için bir kalorik açık olması gerektiği de aşikar. Bu açığı illa kalori sayarak oluşturmanız gerekmiyor.

Normalde düzeniniz ne ise, bu düzen içerisinden gereksiz kalori alımına sebep olan yiyecekleri çıkarıp üstüne günlük egzersiz eklediğinizde büyük ihtimalle yağ yakımı için yeterli açığı oluşturacaksınız. Tartı aşağıya gitmiyor ise beslenmenizi tekrar gözden geçirip, aktivitenizi de arttırmanızda fayda var.

Yağ yakımı için alternatif çözümler arıyorsanız, “Yağ Yakamıyor Oluşunuzun 6 Muhtemel Sebebi” ve “Metabolizma Hızlandırmak İçin Ne Yapmak Gerekir?” yazılarına da göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Bu yazılarda yağ yakıcı bitkilerden, günlük aktivitenin yağ yakımına etkisine kadar pek çok önemli bilgiye ulaşabilirsiniz.

Uykuda Yağ Yakmak

Yazının başında belirttiğimiz gibi, yağ yakımı uykuda da devam etmekte. Uyku esnasında gerçekleşen yağ yakımını etkili hale getirmek için önce uykudaki yağ yakımının nasıl işlediğini anlamak gerek.

Vücudun gözler dışında hareketinin tamamen durduğu, dinlenik halinde nasıl yağ yakımının gerçekleştiğini anlamlandıramıyor olabilirsiniz. Ancak uykuda da enerji ihtiyacı gerektiren aktiviteler gerçekleşmekte.

Bahsettiğimiz enerji ihtiyacı gerektiren uyku aktivitelerinin verimli hale gelmesi, uykunun verimli hale gelmesi ile mümkün. Uykuyu verimli hale getirmek için farklı yöntemleri merak ediyorsanız “Uykunun Kas Gelişimi Açısından Önemiyazımıza göz atmanızda fayda var. Bu yazıda uykunun kalitesinin, yatakta geçirilen vakitten üstün olduğunu kavrayacaksınız.

Konumuza dönecek olursak, uyku esnasında aktiviteler hormonlar tarafından yönetilir. Hormonların etkili çalışabilmesi, uykunun kalitesi ile doğru orantılıdır. Yağ yakımını da sağlayan, hormonlardır. Dolayısı ile uykunun kalitesi, en çok üstünde durulması gereken konu olacaktır.

Uykuda Yağ Yakmayı Sağlayan Hormonlar

Melatonin, vücuda gece metabolizmasını hatırlatan hormondur. Hücrelere melatonin ulaştıktan sonra hücreler kendilerini gece metabolizmasına yönlendirir. Bu da onarım ve yenilenme moduna geçiş olarak tanımlanabilir. Bu noktada, onarım ve yenilenmeyi sağlayan hormonlar da devreye giriyor. Yani aslında diğer hormonların çalışmasını da melatonin sağlıyor. Bu nedenle uykuda görevi oldukça önemli.

Büyüme hormonu, bir diğer adıyla somatotropin, uykuda kalori yakmayı ve yağ yakmayı sağlayan hormonlardan biridir. Yetişkin bireylerde serbest kalması, kaliteli ve düzenli uyku ile mümkün olan büyüme hormonu yalnızca büyümeyi sağlamaz. Yaşlanmayı yavaşlatır ve vücudun onarımını sağlar. Onarım esnasında enerji ihtiyacı duyulduğu için kalori yakımını sağlayan hormonlardan biridir.

Kortizol ise yağ yakımında görevli bir diğer hormondur. Stres hormonu diye de literatürde yerini almıştır. Vücuttaki makroların; yani karbonhidrat, protein ve yağın yenilenmesini sağlar. Bu sırada da enerji ihtiyacını kalori dengenize göre yağlardan da karşılayabilir. Dolayısı ile yağ yakmayı da sağlar.

Leptin hormonu da yağ yakımını beraberinde getiren bir diğer hormondur. Tokluk hissi, leptin hormonu sayesinde hissedilir. Günün kalanında da leptin hormonunun efektif çalışabilmesi için; sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku ikilisi en önemli faktörlerdendir. Tokluk hissi, yağ yakımını sağlayacak beslenme düzenini oluşturabilmemiz adına çok önemlidir.

Uykuda Yağ Yakımını Hızlandıran Supplement Var Mı?

Uykuda yağ yakabilmenin, hormonların düzgün çalışabilmesine bağlı olduğunu söylemiştik. Hormonların düzgün çalışabilmesinin ön koşulunun uyku kalitesi olduğundan da bahsettik. Yani uyku kalitesini arttıran her supplement, aslında yağ yakımını da hızlandırıyor.

ZMA, uyku kalitesini arttıran bir supplement olarak bu ünvanı hak ediyor. İçerdiği çinko, magnezyum ve B6 vitamini sayesinde derin uyku uyumayı sağlıyor. Özellikle magnezyum, uyku düzeni ve kalitesi için çok önemli. ZMA içeriğindeki çinko ve magnezyum, pek çok insanda eksikliği gözlemlenen mineraller. Dolayısıyla takviye olarak ZMA almak, sağlıklı bir karar olacaktır.

Uykudan Önce Yemek Yemek, Yağ Yakmayı Olumsuz Etkiler Mi?

Çok fazla tartışılan bir konu olan, uyku öncesi yemek yemek aslında tamamen yine yağ yakımı ile ilgili her şeyin cevabı olan “kaloriler”e bağlı olarak olumlu veya olumsuz etkiler doğurabilir.

Yağ yakımı, tamamen vücudun enerji dengesi ile ilgilidir. Yemek yenen zamanın, günün enerji dengesine bir etkisi olmayacağı için yağ yakımı kalorik açık olduğu takdirde gerçekleşecektir.

Düzenli beslenme, düzenli egzersiz ve kaliteli uyku ile yağ yakımı kaçınılmazdır.

Diyetinizi destekleyecek yağ yakıcı ürünleri Supplementler.com‘da inceleyebilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER