Yağ Yakıcı L-Karnitin’in Doğru ve Yanlış Kullanımları

L-Karnitin, en yaygın olarak kullanan yağ yakıcı gıda takviyelerinden biri olarak pek çok kişi tarafından yanlış kullanıma müsait bir supplement. Fazla kullanınca yağ yakımının artacağı, normal dozun az olduğuna yönelik pek çok yanlış yargı piyasada hakim.

Amino asit olarak bilinse de, B vitaminleri ile akraba olan l-karnitin, pek çok vitamin gibi gereğinden fazla kullanılmamalıdır. Aksi takdirde yan etkiler ortaya çıkabilir.

Performansı, yağ yakımını ve konsantrasyonu arttırmak için yaygın olarak kullanılan l-karnitinin doğru ve yanlış kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

L-Karnitin’in Yanlış Kullanımı

Önerilen dozların üstünde kullanıldığı zaman, l-karnitin yanlış kullanılmış olur.

Öte yandan doğru besinlerle doğru zamanda alınmadığı zaman l-karnitin gösterebileceği etkinin tamamını gösteremeyecektir. Bu nedenle zamanlamaya ve yanında tükettiğimiz besinlere dikkat etmemiz faydalı olacaktır.

Ekstrem dozlarda kullanıldığında dahi çok tehlikeli yan etkilerle karşılaşmamıza sebep olmayan l-karnitin, yine de bazı yan etkileri beraberinde getirebilir.

Bunları;

  1. Kusma
  2. İshal
  3. Mide Bulantısı
  4. Nöbet Geçiren Kişilerde Daha Sık Nöbet
  5. Kokuda Artış
  6. Kaşıntı
  7. Halsizlik
  8. Çarpıntı

olarak sıralamamız mümkün.

L-Karnitin Doğru Kullanımı

L-Karnitin’in standart önerilen dozu 500 ile 2000 miligram arasındadır. Tabii ki bu doz, kişisel özelliklere, kullanım amacına (yağ yakımı, tedavi vb.) göre değişebilir.

Ancak doğru zamanlama ve günlük düzenli kullanım ile etkileri gözlemlenebilir.

Antrenman sonrasında, karbonhidrat kaynağı besinler ile birlikte tüketildiğinde kasların insülin sevityesi sayesinde daha fazla l-karnitin kullanabildiği gözlemlenmiştir. Kaslara daha çok glikoz taşınır ve hücrenin insülin aktivitesi bu sayede artar.

Asetil l-karnitin bir istisnadır, kullanım zamanı veya kullanım biçimi çok kritik değildir. Kas ve beyin tarafından kolaylıkla emilebilir.

Diğer l-karnitin çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız, kesinlikle faydalı olacaktır.

L-Karnitin Çeşitleri

Asetil l-karnitin (acetyl l-carnitine veya ALCAR), l-karnitin l-tartrat (L-Carnitine L-Tartrate veya LCLT), glisin  propiyonil l-karnitin (glycine propionyl l-carnitine veya GPLC) olmak üzere üç yaygın çeşit l-karnitin vardır.

Asetil l-karnitin genellikle konsantrasyon ve kognitif gelişim için kullanılır. Hafızasal sorunların da tedavisinde kullanılmaktadır. Standart dozaj sınırlarında alınır.

Glisin propiyonil l-karnitin dolaşım sistemi ve arasıra topallama durumlarında kullanılır. 1000 ile 4000 miligram arasında kullanılması tavsiye edilir. Standart dozun fazlası kullanılabilir.

L-karnitin l-tartrat ise performansı ve gücü arttırmada yaygın olarak kullanılan l-karnitin çeşididir. 1000 ile 4000 miligram arası önerilen doz aralığıdır. Standart önerilen doz bu noktada aşılabilir.

Yağ yakıımızınızı destekleyen L-karnitin ürünlerini Supplementler.com‘da inceleyebilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER