Uykunun Kas Gelişimi Açısından Önemi

Uyku, kas gelişiminde ve antrenman kalitesinde çok önemli bir role sahiptir. Düzenli uyku uyumamak, kas yapma amacı olan kişilerin hedeflerine ulaşmalarını engelleyecek pek çok negatif etkiyi beraberinde getirir. Önemini her zaman, her yerde bir şekilde duyuyor olduğunuz uykuyu kesinlikle ihmal etmemenizi tavsiye ediyoruz.

Kısa vadede yetersiz uykunun etkileri rahat gözlemlenemez. Ama uzun vadede, yeterli miktarda uyumamayı alışkanlık haline getirirseniz negatif etkileri antrenmanlarda hissetmeye başlarsınız. Evet, pek çok fonksiyonunuz zarar görmez ve gayet normal günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Fakat belli bir süre sonra, “ben neden bu aralar gelişemiyorum?” diye kendinize sormaya başladığınızda uykunun önemini kavramaya başlarsınız.

Uyku, kas gelişimini testosteron hormonu üzerinden etkiler. Bununla konu ile ilgili daha detaylı bilgi için “Yeterince Testosteron Salgıladığına Emin Misin?” makalemize göz atabilirsiniz.

Uyku Neden Bu Kadar Önemli?

Anne karnından çıkan bebeğin doğduktan sonra yaptığı aktiviteleri düşünmeye çalışalım. Ne yapıyor bu bebekler? Sadece uyuyorlar ve yemek yiyorlar. Evet bir de ağlıyorlar fakat bu bizim konumuzdan bağımsız.

Bebek için gelişimi sağlayan iki aktivite, biz yetişkin bireyler için de aynı derecede önemli. Bu nedenle beslenmemizi ne kadar önemsiyorsak, uykumuzu da o kadar önemsemeliyiz.

Bunu kanıtlayan bir araştırmadan kısaca bahsedelim. 2 gruba ayrılan denekler, aynı miktarda kalorileri tüketip aynı şekilde antrenman yapıyorlar ve bu iki grubu ayıran tek fark uyku miktarı. Bir grup 8 saat uyuyorken diğer grup 5 saat uyuyor.

Sonuç, gelişim için uykunun niteliğini kanıtlar nitelikte. Beslenmeye ve antrenmana aynı derecede önem vererek ilerleyen bu gruplarda az uyuyan grupta kas kaybı gerçekleşiyor. Bu nedenle, vücuttaki kas kütlesinin artması veya azalması sadece kalorilerden ibaret diyemeyiz. Çok daha kompleks bir yapı söz konusu.

Bebek örneğine geri dönecek olursak, gelişmek için kesinlikle dinlenmenin gerektiği ortada. Eğer yeterli miktarda uyumuyorsanız, vücudunuzun gelişmesine fırsat vermiyorsunuz demektir. Bu da uykunun kas gelişiminde öneminin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için yeterlidir.

Eğer öneminin bilincinde olduğunuz halde, uykuya dalmakta sıkıntı çekiyorsanız, sizlere bir kaç tavsiyemiz olacak.

Uyku Kalitesini Nasıl Arttırırız?

Hem zihni, hem de vücudu rahatlatmadan verimli bir uyku söz konusu olamaz.

Uykuya dalamamanızın sebebi, büyük ihtimalle ışık yayan her şeydir. Bunun içine tüm teknolojik aletleri dahil edebilirsiniz.

Dikkatinizi çekerek uykuya dalma ihtimalinizi azaltmasının yanı sıra, fiziksel olarak da uyku kalitenizi düşürme ihtimali olan aletler genelde hep çevrenizde. Bu aletlerden uyku saatinde kurtulmazsanız, uyku saatiniz daima adım adım ilerleyecektir. Çünkü ışık, karanlıkta artacak olan melatonin hormonunu azaltıp heyecanı arttırıcı etkisi olan hormonları devreye sokar. Bu da bahsettiğimiz “dikkati çekme” durumudur aslında.

Uzun lafın kısası ise laptop, televizyon, cep telefonu gibi dikkat dağıtan ışıklı cihazlarla iletişiminizi uyku saatinize en azından yarım saat kala kesmenizin gerektiğidir. Aksi takdirde, uyumayı hedeflediğiniz saatte uykuya dalmanız zorlaşacaktır.

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER