Metabolizma Hızlandırmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Metabolizma hızı, kişiden kişiye değişir. Değişmesinin sebepleri arasında genetik, gün içerisindeki aktiflik, beslenme gibi pek çok faktör bulunur. Bu faktörleri manipüle ederek çok yavaş bir metabolizmayı elbette çok hızlı bir metabolizma haline getiremeyiz. Fakat mümkün olan en hızlı metabolizma, aşırıya kaçmadığınız müddetçe sağlığınıza olumlu yansıyacaktır.

Düşük metabolizma hızı, hem sağlıksızdır hem de yağ yakımı için çabaladığımız dönemlerde bir dezavantajdır. Çünkü düşük metabolizma hızı olan kişinin yaktığı kalori miktarı da düşük olur, dolayısı ile kişinin daha az kalori tüketmesi gerekir. Bu da uzun vadede diyetin sürdürülebilirliği için bir risktir.

Yağ yakımı için diyetin sürdürülebilirliğinin önemi hakkında daha fazla veriye, “Yağ Yakamıyor Oluşunuzun 6 Muhtemel Sebebi” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Hem sağlıklı hem de daha hızlı bir metabolizma için pek çok metabolizma hızlandırma taktiği mevcut. Biz de bu metabolizma hızlandırma taktikleri arasından en işe yarar ve en pratik olanları sizin için bir araya getirdik.

Metabolizma Hızlandıran Besinler Tüketin

Beslenmenizde metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan besinlere yer vermeye başlamanız, atacağınız ilk adım olabilir. Bu besinleri düzenli olarak tükettiğinizde metabolizma hızının sürekli olarak yukarı zorlanmasını sağlayabilirsiniz.

Bu besinlerin metabolizmayı hızlandırdığını, besinleri tükettiğinizde belki de hissetmeyeceksiniz bile. Fakat zamanla, diğer adımları da uyguladıkça vücudunuzda bir değişim olduğunu fark edeceksiniz. Daha geç yorulacaksınız, aktivitenizin artması sizi zorlamayacak.

Bu besinlerin içerisinde yeşil çay, zencefil, acı biber, tarçın, ketentohumu, ananas ve lifli yiyeceklerin yanı sıra proteinli besinler de yer alır.

Protein, yakılması en zor besinlerden biri olmasının yanı sıra “termik efekt” dediğimiz yakıldığında ısı açığa çıkarmasına sebep olan bir yapıya sahiptir. Bu da dolaylı yoldan metabolizmayı hızlandıracaktır.

Çoğunlukla kalorili olduğu için bahsi geçmeyen bir diğer metabolizma hızlandırıcı etkiye sahip besin grubu da, yağlardır. Evet yanlış duymadınız. Yağlardan bahsediyoruz. Sağlıklı yağlar kategorisinde sık sık yer verilen aspir yağı ve hindistan cevizi yağı, beslenme düzeni iyi olan bireylerde ekstradan metabolizmayı hızlandırıcı yapıya sahiptirler.

Kalp Atışınızı Artıracak Aktivitelere Yer Verin

Hali hazırda spor yapan bir bireyseniz, kalp atışınızı daha da zorlayacak egzersizlere veya antrenmanlara yönelmenizde fayda olacaktır. Metabolizmanız, spor yapıyorsanız zaten yavaş bir metabolizma değildir fakat daha da hızlanmasına ihtiyaç duymanız muhtemel.

Kendinizi bir anda size göre çok ileri seviyede bir antrenmanın içine atmayın. Kademeli bir artışı hedefleyin, özellikle dövüş sporlarının içerisindeki egzersizler gün içerisinde de metabolizma hızınızı arttıracak kapasiteye sahiptir.

Ek olarak normalde set arasında ne kadar dinleniyorsanız, bu dinlenme sürelerini kademeli bir şekilde kendinizi çok zorlamadan azaltmanız da kesinlikle metabolizma hızınıza dolaylı yoldan etkiyecektir.

Eğer spor yapmayan bir bireyseniz, spor yapmadan önce uygulayabileceğiniz daha mantıklı bir stratejiden bahsetmekte fayda var.

Günlük Aktivitenizi Artırın

Bu stratejiden, “Vücut Geliştirirken Neden Kardiyo Yapmalıyız?” yazımızda çok daha detaylı bir şekilde bahsediyoruz. Genel olarak bahsetmemiz gerekirse, egzersiz dışı fiziksel aktivite olarak adlandırılan gün içerisinde yaptığımız spor amaçlı olmayan fiziksel aktiviteyi arttırmak üzerine bir strateji.

Bu stratejiyi uygulayarak günlük kalori ihtiyacını arttırmış oluyoruz, dolayısıyla metabolizma hızımız da artıyor. Öncelikle bu stratejiyi uygulamamız, açlık seviyemizi daha etkili kontrol edebilmemiz adına önemli. Bu stratejiyi efektif uyguladıktan sonra sporda metabolizma hızlandıran aktivitelere yönelmek çok daha ekonomik olacaktır.

Bol bol yürümeniz hem postürünüz, hem metabolizmanız, hem de masa başında çok oturmaktan dolayı gergin olan bölgeleriniz için kesinlikle faydalı olacaktır. Kısa yollardan kaçının ve vücudunuzu mümkün mertebe aktif tutun. Faydasını göreceğinize eminiz!

Bol Su İçin

Su tüketimi, pek çoğumuz tarafından ihmal edilen bir konu. Sağlığımız için belki de en önemli konu olan su tüketimini yeterli miktarlarda yaptığımızdan emin olmalıyız. Su tüketimini optimum düzeyde yapmak; metabolizma hızının olması gereken seviyede olmasını sağlar. Büyük ihtimalle yeterli miktarda su tüketmediğinizi de düşünürsek, metabolizmanızı hızlandırmaya da yardımcı olacaktır. Günde en az 2 litre su içtiğinize emin olmanız, sağlığınız için oldukça önemli.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER