Ramazan’da Oruç Tutarken Hangi Takviyeler Kullanılmalı?

Oruç tutmak, beslenme düzenimizi doğrudan değiştirir. Hatta yaşam biçimimiz de buna bağlı olarak değişecektir. Çünkü gün içerisinde tükettiklerimiz, günün bir noktada belirleyicisidir. Bir şeyleri yapabilme yetimiz, yapma isteğimiz de dahil pek çok şey beslenme ile etkilenir.

Gıda takviyeleri de, yeme aralığımızı belli bir saate kısıtladığımız oruç tutarak geçirdiğimiz zaman dilimine kolaylık sağlayabilir. Fiziksel olarak kendimizi zorlamak sağlığımız açısından zararlı olabileceği için, oruç tutarken mümkün mertebe iyi koşullar yaratmak bizim için faydalı olacaktır.

Kas yapmaya, yağ yakmaya, kilo vermeye yardımcı olabilen supplement takviyeleri; hem kaslarını önemseyen bireylerin kas kaybını önlemeye hatta kas yapmasına yardımcı olmaya yarayacaktır, hem de aç ve susuz zaman harcarken sağlığını zorlayan insanların sağlığını zorlamamasını sağlayacaktır.

BCAA, Kazein ve Whey Protein İle Oruç Tutarken Kas Kaybını Önleyin

Oruç tutan ve kas gelişimini önemseyen bireylerin ramazanda en çok korktuğu şey, kas kaybı yaşamaktır. Gerçek şu ki, kas kaybı sanıldığı kadar kolay gerçekleşen bir durum değildir.

Öncelikle kas kaybı ile ilgili detaylı bilgi için “Kas Kaybı Neden Olur ve Nasıl Önlenir?” yazısına göz atmanızı öneriyoruz.

Sonrasında da kas kaybını mümkün mertebe önleyebilecek takviyelere değinmekte fayda var. Eğer beslenmenizin çok da zengin bir içeriğe sahip olamayacağını düşünüyorsanız, gün içinde normalde tükettiğiniz besinlerin besin değerlerine yakın bir düzen yaratamayacağınızı düşünüyorsanız sizlere iki ürün önereceğiz.

Birincisi tabii ki kas kaybı denince ilk akla gelen BCAA. Uzun süreli açlıklardan sonra kas kaybını minimize etme özelliği bilimsel pek çok araştırmada da kanıtlanmış BCAA’yı, iftar vaktinde içerek kaslarınızı beslemeniz gerçekten işe yarayacaktır. Hatta iftarda aldığınız dozu, normal önerilen dozun iki üç katına kadar arttırabilirsiniz. Kaslarda protein sentezini devam ettirerekk kaslardaki proteinin enerji kaynağı olarak kullanılmasını engelleyecek olan BCAA, oruç tutarken kullanılmasını tavsiye ettiğmiz ilk supplement önerimiz.

İkincisi ise kazein. Normalde tükettiğiniz protein takviyelerine göre çok daha uzun süreli emilime sahip olan kazein, sahurda alındığında gün boyunca proteine daha az ihtiyaç duymanızı sağlarken iftar zamanında alındığında ise iftar sonrası antrenman yapan kişilere destek sağlar. Uzun süre aç kalınan oruç tutma periyodunda, uzun süreli emilime sahip protein kaynakları kesinlikle işe yarayacaktır.

Tabii ki whey protein kullanarak da, BCAA ile aldığınız etkiye yakın bir etki alabilirsiniz. Daha hızlı sindirilmesi sebebiyle kas kaybını önleyebilir ve günlük protein ihtiyacınızı karşılamanıza da yardımcı olabilir. Whey proteini daha çok, iftardaki öğününüzün protein miktarından memnun değilseniz öneriyoruz.

Glutamin İle Oruç Tutarken Toparlanma Sağlayın ve Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

Toparlanma ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi sebebiyle ramazanda oruç tutarken kullanımının sık sık önerildiğini gördüğümüz bir diğer supplement ise glutamin. Her ramazan döneminde, glutaminin önemi sık sık vurgulanır.

Gerçekten de glutamin, özellikle ağır antrenmanlar yapan ve ramazanda da ileriye gitmeyi sürdürmek isteyen sporcuların işine yarayabilir. Vücutta üretimi, uzun süren açlık sebebiyle kısıtlanacağı için takviye olarak alınan glutamin kas yapmaya kesinlikle yardımcı olacaktır. Yeni kas oluşumuna yardımcı olur ve bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir. Aç kalındığı zaman, bağışıklık sisteminin zayıfladığını bildiğimize göre glutamin almamızın faydalı olabileceği sonucuna varabiliriz.

Oruç Tutarken Susuz Kalan Vücudunuzda Kreatin İle Su Tutun

Kreatin, vücutta su tutmasının yanı sıra pek çok diğer faydasıyla da bilinmektedir. Susuzluk hissini azalttığına dair bir kanıt olmasa da, vücutta tuttuğu su sebebiyle oruç tutarken kullanılabilir. Ayrıca kreatin alımı, daima fayda sağlarken zarar sağlamasının ihtimali sıfırdır. Bu sebeple oruç tutarken veya diğer zaman dilimlerinde kesinlikle spor yapan kişilerin düzenli olarak kullanması gereken bir takviyedir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER