Kadınlar Ağırlık Antrenmanı Yapmalı Mıdır?

Kadınlar için ağırlık egzersizleri ve programları olduğunu duymuşsunuzdur.  İş, fitness programına geldiğinde kadınlar ayrı bir sınıfa ayrılır ya da ayrılması gerektiği düşünülür çünkü yoğun bir ağırlık antrenmanının sadece erkeklerin yaptığı bir şey olduğunu kanısı yaygındır.

Kadınlar ayrıca, ağırlık antrenmanı yaptıklarında kadınsılıklarından ödün vermek zorunda olduklarını düşünürler. Ancak bu doğru değildir.

Kadınlar Erkekler Kadar Kas Geliştiremezler

Erkek gibi görünür müyüm? Biceps kaslarım erkeklerinkine benzerse? Erkek gibi irileşir miyim? Kıllanır mıyım? Bu gibi sorular birçok kadını spor salonundan, daha başlamadan soğutur ama bu neredeyse tamamıyla yanlış bir varsayımdır.

Fizyolojik olarak çoğu kadının, kaslılık açısından bir erkeğe benzemesi neredeyse imkânsızdır. Ortalama olarak kadınlar erkeklere nispeten %10-15 oranında testosterona sahiptir.  Testosteron, erkeklik hormonu olarak da bilinir. Boyut ve kuvvet açısından büyüme hedefinin ana unsuru olduğundan, düşük testosteron seviyelerine sahip kadınların erkekler gibi kas yapamayacağını çıkarmak zor değildir. Zaten erkek ve kadın fiziksel olarak karşılaştırıldığında ortadaki bariz vücut iriliği, kuvvet, yüz hatları ve kıl yapısı gibi göstergeler bize bunu söyler.

Tam da bu yüzden erkekler kadınlardan daha çok kas inşa edebilirler. Bir kadının bir erkek kadar kas inşa edebilmesi için sağlığa tehlikeli yöntemlere başvurması gerekir ve bu çok zararlıdır.

Ağırlık Antrenmanının Faydaları

kadinlar-agirlik-antrenmani-yapmali-midir

Ağırlık kaldırmanın sizi bir ‘erkeğe’ dönüştürmesinden korkuyorsanız ya da kaslarınızın erkekler kadar büyümesinden çekiniyorsanız, her gün yoğun olarak spor yapan ama kadınsılıklarından hiçbir şey kaybetmeyen milyonlarca kadın sayabiliriz. Düzenli antrenman, kardiyovasküler sağlığını geliştirir, kilo verme hedeflerinizi hızlandırır ve metabolizmayı sağlamlaştırır. Kalça ve bacaklarınız antrenman yaptıkça belirginleşir, varsa sarkmalar yok olur, basenler erir, kalça toparlanır.

Ağırlık antrenmanı sizden bir şey almaz – aksine size birçok açıdan faydası vardır. Doğru yapıldığı sürece üstelik size daha kıvrımlı bir fizik kazandırır, istediğiniz buysa tabii. Ama çekinceniz kadınsılığınızı kaybetmekse, size tam tersi bir etki yaratan özelliğini söylüyoruz.  Antrenmanla birlikte gelen doğru beslenme alışkanlığı sayesinde mide ve bağırsak sağlığınız iyileşir, daha çok protein alacağınızdan cildiniz güzelleşebilir, yaralarınız daha çabuk iyileşebilir. Ağırlık kaldıran kadın denince akla gelen o ‘iri’ kadınlar gibi olabilmek için zaten yıllarca aralık vermeden ağır antrenmanlar yapmanız ve bir sürü (zararlı) takviye kullanmanız gerekir

Ağırlık kaldırmak sadece irileşmek için yapılan bir aktivite değildir. Evet, ağırlık antrenmanıyla birlikte ağır bir beslenme düzenine giren erkekler hem irileşebilir hem de kas inşa edebilirler ama bu kadınlar için farklıdır. Açık sebebi de kadınların sahip olduğu farklı hormonal profildir.

O yüzden dambıllardan, bench press’ten, Smith machine’den korkmayın – hatta daha çok sokulun. Spor salonunda azimle spor yapan kadınlar en seksi kadınlar arasındadır. Anneyseniz de, spor yaparak çocuğunuza çok daha iyi bir örnek olur ve onları genç yaşta sağlıklı yaşama özendirirsiniz. Spor salonuna demir atın o zaman!

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER