Serbest Ağırlıklar mı, Makineler mi?

Fitness seviyeniz veya hedefleriniz ne olursa olsun, ağırlık antrenmanı yolculuğunuzun bir noktasındanspor salonuna girecek ve kendinize bu soruyu soracaksınız: “Serbest ağırlıklarla mı yoksa makinelerle mi çalışmalıyım?” Her iki ağırlık kaldırma seçeneği de temelde aynı şeyi yapmasına rağmen işin içine hareket yönü ve manevra açıklığı girince farklar kendini gösteriyor.

Sizin için hangi ekipmanın doğru olduğuna karar verebilmeniz için serbest ağırlıkların ve makinelerinin farklarını ve avantajlarını aktarıyoruz.

Serbest Ağırlıkların Eksileri

Serbest Ağırlıkların Eksileri

  • Makinelerde ağırlıklar egzersiz sırasında emniyete alınır, serbest ağırlıklar da ise bu durum geçerli değildir. Dikkatli kullanmadığınız takdirde ağırlık elinizden kayarsa bu durum tehlikeli olabilir.
  • Serbest ağırlık kullanarak belirli bir kası tamamen izole ederek çalışmak daha zordur.

Serbest Ağırlıkların Artıları

  • Serbest ağırlıklarda hareket yönünü kendiniz ayarladığınız için hemen her kası çalıştıracak bir egzersiz bulabilirsiniz.
  • Daha fazla kontrol sahibi olduğunuz için serbest ağırlıklarla fitness becerilerinizi ve odaklanma yeteneğinizi daha fazla geliştirebilirsiniz.
  • Daha küçük yardımcı kasları da çalıştırabilirsiniz.

Makinelerin Eksileri

  • Dengeleyici ve yardımcı kasları makinelerde çalıştırmak daha zordur.
  • Makine üzerinde yapılan hareketler serbest ağırlıklarla yapılanlar kadar doğal değildir.
  • Ortalamadan kısa ya da uzun insanlar makinelere uyum sağlamakta güçlük yaşayabilir.
  • Çoğu ağırlık makinesi bir alana uzmanlaştığı için antrenmanı tamamlamak adına birden fazla makineye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Makinelerin Artıları

  • Belirli makineler, tek bir kası veya kas grubunu izole etme konusunda çok daha iyidir.
  • Makinelerde genelde daha hızlı çalışma eğiliminde oluruz ve ağırlığı daha hızlı bir şekilde değiştirebilirsiniz.
Serbest Ağırlıklar vs. Makineler

Hangisini Seçmeli?

Antrenman hedeflerinize ve fitness seviyenize göre size uygun seçimler yapabilirsiniz…

Yeni Başlayanlar için: Makineler

Ağırlık antrenmanına yeni başlayan kişiler, ağırlık makinesi kullanırken kendilerini daha rahat hissedebilirler. Ağırlık egzersizlerine makinelerle başlamak, hareket formunu korumanıza, hareketi yaparken hangi kaslara odaklanmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olur. Sadece sakatlıkları önlemek için değil, egzersizden verim almak için de uygun formda kalmanız önemlidir. Bu da yeni başlayan biri olarak spor salonunda kendinize olan güveninizi artırabilir. Dumbbell, kettlebell ve halterlerin çok yönlülüğü; yeni başlayan biri için ilk başta bunaltıcı gelebilir. Bir rutine girdikten ve kendinizi daha iyi hissettikten sonra daha fazla serbest ağırlık hareketi öğrenebilirsiniz.

Belirli Kasları Geliştirmek için: Makineler

Eğer belirli alanlarda kas kazanmak istiyorsanız, ağırlık makinelerini tercih edebilirsiniz. Ekipmanın belirli kas gruplarını izole etme yeteneği, tüm vücudunuzda yorgunluğa neden olmadan belirli kaslara yüklenmenize ve hipertrofiyi artırmanıza yardımcı olabilir.

Az Zamanda Çok İş için: Serbest Ağırlıklar

Az egzersizle fazla kas grubu çalıştırmak istiyorsanız, ana kasların ve dengeleyici kasların kullanıldığı serbest ağırlık egzersizlerini seçmek en ideal olandır. Örneğin; leg press hareketi quad, kalça ve hamstring kaslarınızı hedef alırken, ağırlıkla yağılan squat hareketi bu kaslara ek olarak çekirdek ve kalça addüktör kaslarını harekete geçirecektir.

Orta veya İleri Düzey Egzersiz Yapanlar için: Serbest Ağırlıklar ve Makineler

Genel olarak serbest ağırlıklarla çalıştığınızda daha fazla kas grubunu çalıştırırsınız. Bu durum ise uzun vadede kas inşa etmek için etkilidir. Ancak antrenman rutininin sonuna doğru kaslarınızın yorulması ve formunuzun bozulması da olasıdır. Böyle durumlarda ise makineler daha güvenli olabilir. Makineler daha zayıf olan kaslarınızı daha güvenli bir şekilde çalıştırmanıza da destek olur. Orta veya ileri düzeyde antrenman yapıyorsanız, antrenman rutininizin temelini serbest ağırlıklara oluşturabilir ve makinelerle destekleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kardiyo mu, Ağırlık Antrenmanı mı?

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER