Virüslere Karşı Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

Bağışıklık sisteminiz corona virüsü ile başımızın dertte olduğu şu günlerde çelik gibi sağlam olmalı ve ona gözünüz gibi iyi bakmalısınız!

Buna bağlı olarak uzun süreli geçmeyen, tekrarlayan bir türlü bedeni terk etmeyen virüsler ile hastalıklar oluşuyor. Bunun önüne geçebilmeniz ise bir miktar mümkün. Bağışıklık sistemi ne kadar karmaşık bir yapıya sahip olsa da sağlıklı yaşam için alacağınız önlemler, hastalıklardan daha iyi korunmanıza yardımcı olacak.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yöntemler Nelerdir?

Harvard Tıp Fakültesi’nin de dahil olduğu birçok kaynak ve araştırmanın bağışıklık sistemi hakkında karmaşık bir yapı olarak bahsettiğini biliyoruz. Bu sebeple hâlâ tam anlamı ile güçlü bir bağışıklık sistemi için yapılması gereken araştırmalar olsa da bu kaynakların hem fikir olduğu bağışıklık sistemini güçlendiren yöntemler mevcut. Size bunun için sağlıklı yaşam ile özdeşleşen bir liste sunuyorlar:

  • Sigara içmeyin.
  • Beslenme düzeninizde sebze ve meyvelere mutlaka büyük bir yer verin.
  • Düzenli egzersiz yapın. (Türü miktarı önemli değil, aktif olun)
  • Kilo kontrolünüzü sağlayın, fazla kiloya sahip olmayın.
  • Eğer alkol tüketiyorsanız mutlaka ölçülü olun.
  • Her gün yeterince uyuyun.
  • Hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacak şekilde düzenli el yıkayın, kişisel bakımınıza özen gösterin.
  • Stresinizi kontrol etmeye çalışın.
  • Bol bol su için.

Tüm bu maddelere dikkat ettiğimizde son yılların popüler sağlıklı yaşam trendi ile paralel bir dizi yöntem görüyoruz. Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beden için gereken bu etmenlerin bağışıklık sisteminin karmaşık yapısına her bir yandan katkıda bulunabileceği düşünülüyor.

bagisiklik-sistemi-nasil-guclendirilir

Bağışıklık sistemini güçlendirme düşüncesi her ne kadar heyecanlandırıcı olsa da bu yolda bilim insanlarının hâlâ cevaplandırması gereken birçok soruları var. İmmün sistem, oldukça karmaşık bir yapıya sahip ve içerisinde farklı görevde ve sayıda birçok immün hücresi var. İmmün hücrelerinin ne zaman nasıl çalıştığı tam olarak çözülebilmiş değil. Ancak yukarıdaki önerileri düzenli bir şekilde uygulayan kişilerin daha hızlı iyileşme belirtileri gösterdikleri ve hastalıklara karşı daha dirençli oldukları da gözlemlenmiştir.

Bağışıklık sisteminin bu karmaşık dengesi yaşa bağlı olarak de sekteye uğrayabilmektedir. Yapılan birçok araştırma yaşlı kişilerin bünyelerinin genç kişilere oranla bağışıklık sistemi hastalıklarına daha eğilimli olabildiklerini ve bu sebepler ile daha çok ölümlü vakanın yaşanabildiğini göstermektedir. Bu da uzmanların kişileri sağlıklı yaşam alışkanlıklarına daha çok davet etmelerine bir sebep oluyor. Bu sayede güçlü bir bağışıklık sistemi yaşa bağlı gelebilecek hastalıklara da direnç sağlayabiliyor.

Bağışıklık Sistemi ve Beslenme İlişkisi

Vücudunuzun tüm sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için yiyecekler ile birtakım besinleri alabilmesi gerekmektedir. Anne karnında bebeğin oluşumu ve gelişiminden yaşlılığa kadar herkes her bir hücresinin çalışması ve yapılması sırasında besinlere ihtiyaç duyar. Beyin gelişiminden kasların gelişimine kadar protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden faydalanırız.

protein-sentezi

Bağışıklık siteminizin güçlü olup olmadığını test edebilmek ve hastalığınıza daha iyi teşhis koyabilmek için dahiliye doktorlarının sizden bir dizi kan tahlili istediği olmuştur. Bu testlerin içerisinde protein, d vitamini ve e vitamini değerlerinize bakıldığını da görmüşsünüzdür. Birçok hastalığın tanı ve teşhisinde doktorlar vücudunuzdaki besinlerin değerlerine de bakmak isterler.

Bağışıklık sisteminizde eksik olan besinleri tamamlamanız yani düzgün beslenme ile hastalıklarınızı hafifletip, daha zinde hissedebilmeniz mümkündür.

Bağışıklık sisteminizi doğal yollar ile güçlendirmeniz en önemlisidir. Ancak eksik beslendiğiniz dönemlerde ya da kırık hissettiğiniz dönemlerde ya da tahlillerinizde eksikler gördüğünüz dönemlerde takviyelerden destek almanızda bir sakınca yoktur. Bu konuyu doktorunuza da danışabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilecek multivitamin ürünlerini incelemek veya satın almak için linke tıklayabilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler

Doğal beslenme bu dönemde uygulayabileceğiniz en iyi bağışıklık sistemini güçlendirme yöntemi olabilir.

bagisiklik-sistemi-nasil-guclendirilir

  • C vitamini açısından zengin beslenmek vücudunuzdaki enfeksiyonlar ile savaşan beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırmanıza yardımcı olabilir. Bu sebepler, greyfurt, portakal, mandalina, limon gibi meyveleri kış boyunca bol bol tüketmenizi öneririz.
  • Aynı şekilde bir başka c vitamini deposu yiyecek de kırmızı biberdir. İçerisinde beta karoten de bulunmaktadır. Beta karotenin, cilt ve göz sağlığı için iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Kokuları ile herkesi memnun etmiyor olsalar da soğan ve sarımsak, sofranızdan eksik etmemeniz gereken diğer bir üründür. Vücuttaki bakteriyel enfeksiyonların giderilmesinde soğan ve sarımsağın önemli bir rolü vardır.
  • Zencefil mide bulantısı ve boğaz ağrısı gibi sorunların yatıştırılmasında görev alır. Vücuttaki enflamasyonu azaltan bir yapısı vardır. Zencefille ilgili bir öngörü de kronik ağrıların yatışmasına yardımcı olabileceğidir. Bir hayvan deneyinde kolesterolü düşürebileceği de gözlemlenmiştir. (1)
  • Ispanak da bağışıklık güçlendirici etkiye sahip bir sebzedir. Hem c vitamini hem a vitamini oranı fazladır. İyi bir lif kaynağıdır ve sindirime de yardımcı olur.
  • Yoğurt, özellikle ev yoğurdu, sindirim sisteminiz için faydalı bir yağ ve protein kaynağıdır. İçerisinde vitamin d de bol miktarda bulunur. Bu sebeple hem gelişme çağında kemik ve diş gelişiminin normal bir şekilde devamı için çocuklara hem de kemik erimesi gibi problemlere sahip kişilere sıklıkla tavsiye edilir. Yoğurdu daha da zenginleştirmek istiyorsanız ya da ara öğün gibi kullanmak istiyorsanız içerisine meyve dilimleyerek besin değerini arttırabilir ve lezzetlendirebilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER