Haşlanmış yumurta diyeti, hızlı kilo kaybı vaat eden popüler bir diyettir. Bu düşük karbonhidratlı, düşük kalorili diyetin, sadece 2 haftada 11 kilo vermenize yardımcı olabileceği söylenir.
Adından da anlaşılacağı gibi, diyet, diğer yağsız proteinler, nişastalı sebzeler ve düşük karbonhidratlı meyvelerin yanı sıra günde birkaç porsiyon haşlanmış yumurta yemeyi içerir.
Bu yazımızda haşlanmış yumurta diyetini ve kilo kaybına etkilerini sizler için inceliyoruz.
Yağ Yakımına Yardımcı Gıda Takviyelerini Keşfet! >
Haşlanmış Yumurta Diyeti nedir?
Haşlanmış yumurta diyetinden ilk olarak Arielle Chandler’ın 2018’de yayınlanan kitabında bahsedilmiştir.
Diyetin çeşitli varyasyonları olmasına rağmen, tipik olarak her öğünde yumurta veya başka bir yağsız protein, ayrıca nişastalı sebzeler ve günde bir ile iki porsiyon düşük karbonhidratlı meyve yemenizi gerektirir.
Kilo kaybını artırmanın yanı sıra, bu diyeti uygulayanlar diyetin kan şekerini düzenlediğini, kemiklerinizi, saçlarınızı ve tırnaklarınızı güçlendirdiğini iddia eder.
Haşlanmış Yumurta Diyeti Nasıl Uygulanır?
Haşlanmış yumurta diyeti, günün her öğününde belirli yiyeceklere izin verir ve aralarında atıştırmalıklara izin verilmez.
Kahvaltıda, domates veya kuşkonmaz gibi nişastalı olmayan bir sebzenin yanı sıra greyfurt gibi düşük karbonhidratlı bir meyve ile birlikte en az iki yumurta tüketmelisiniz.
Öğle ve akşam yemekleri nişastasız sebzelerden ve yumurtadan veya tavuk gibi başka bir yağsız proteinin küçük bir porsiyonundan oluşmalıdır.
Diyetin bir parçası olarak egzersiz gerekli olmasa da, sonuçları en üst düzeye çıkarmak için bisiklet, aerobik veya yürüyüş gibi hafif fiziksel aktiviteye başlanabilir.
Tüketilebilecek Yiyecekler
Haşlanmış yumurta diyeti çoğunlukla yumurta, yağsız proteinler ve düşük karbonhidratlı meyve ve sebzelerden oluşur. Diyet süresince yalnızca su, şekersiz çay veya kahve de dahil olmak üzere kalorisiz içecekler tüketmek gerekir.
Diyetin bir parçası olarak tüketilmesi gereken gıdalardan bazıları ise şöyledir:
Yumurtalar: yumurta sarısı ve beyazlar
Yağsız proteinler: derisiz kümes hayvanları, balık, yağsız kuzu ve sığır eti
Nişastasız sebzeler: ıspanak, lahana, roka, brokoli, biber, kabak, kara lahana ve domates
Düşük karbonhidratlı meyveler: limon, portakal, karpuz, çilek ve greyfurt
Katı ve sıvı yağlar: Hepsi az miktarda olmak üzere hindistan cevizi yağı, tereyağı ve mayonez
İçecekler: su, diyet gazlı içecekler, şekersiz çay ve kahve
Baharatlar: sarımsak, fesleğen, zerdeçal, biber, biberiye ve kekik
Planın bazı varyasyonlarında yağsız süt, az yağlı yoğurt ve peynire de izin verilmektedir.
Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Haşlanmış yumurta diyeti nişastalı sebzeler, tahıllar ve birçok meyve dahil olmak üzere yüksek karbonhidratlı gıdaları sınırlar.
Kola gibi şekerle tatlandırılmış içecekler, tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar, dondurulmuş yemekler ve fast food gibi işlenmiş gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Haşlanmış yumurta diyetinde kaçınılması gereken bazı gıdalar ise şöyledir:
Nişastalı sebzeler: patates, tatlı patates, baklagiller, mısır ve bezelye
Yüksek karbonhidratlı meyveler: muz, ananas, mango ve kuru meyve
Tahıllar: ekmek, makarna, kinoa, kuskus, farro, karabuğday ve arpa
İşlenmiş gıdalar: pastırma, hazır yemekler, fast food, cips, simit, kurabiye ve tatlılar
Şekerli tatlandırılmış içecekler: kola, meyve suyu, şekerli çay ve sporcu içecekleri
Diyetin Potansiyel Yan Etkileri
Haşlanmış yumurta diyeti son derece kısıtlayıcıdır ve sadece belirli gıdalara izin verir ve tüm gıda gruplarını ortadan kaldırır. Bu, diyetin uzun vadede uygulanmasını zorlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda beslenme ihtiyaçlarınızı karşılamayı da zorlaştırır. Sadece birkaç özel yiyeceğe izin verildiğinden, özellikle diyeti uzun vadede uygularsanız, besin eksikliği yaşayabilirsiniz.
Örneğin, kepekli tahıllar lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir, patates gibi nişastalı sebzeler ise büyük bir C vitamini, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Bu gıda gruplarının hiçbirine bu diyete izin verilmez. Dahası, diyet kalori açısından o kadar düşüktür ki, pek çok insan için tüketilen besinler yeterli olmayabilir.
Uzun süreli kalori kısıtlaması, enerji seviyelerinde azalma, bağışıklık fonksiyonunun bozulması, kemik yoğunluğunun azalması ve adet bozuklukları gibi ciddi yan etkilere neden olabilir.
Son olarak, yumurtaların kolesterol içerdikleri için sağlıksız olduğu düşünülürken, araştırmacılar ise yumurta tüketmenin kan kolesterol seviyenizi sadece minimum düzeyde etkilediğini bulmuşlardır.