Yaza Merhaba: Kas Kütlesi Geliştirmek için Beslenme Önerileri

Kas kütlesi, insan sağlığı için gerekli olan önemli parçalardan biridir. Bu kütle kemikleri güçlendirirken bir yandan da kemik erimesi gibi hastalıkların riskini azaltır. Çok daha iyi bir iskelet sistemine sahip olmanıza yardımcı olur. Konsantrasyon ve denge açısından da olumlu etkileri ile büyük bir alana hizmet eder. Kas kütlesinin artırılması oldukça önemli bir noktadır. Her bireyin vücudunda bulunan kas kütlesi farklıdır. Bu farklılık bireyi hem fiziksel görünüş anlamında hem de sağlık anlamında diğer insanlardan ayırır.

Kas kütlesi nasıl artar sorusu da kas kütlesini artırmak isteyen kişilerin en sık sorduğu sorular içinde yer alır. Kas kütlesi artırma işlemi kişilerin spor ve beslenme düzenlerini kas kütlelerini artırabilecekleri şekilde düzenlemeleriyle gerçekleşir. Özellikle sporcular tarafından sıklıkla yapılan bir işlem olarak bilinir.

Kas kütlesini artırabilmek için öncelikle bireylerin kendilerine ait bir yeme düzeni oluşturmaları gerekir. Bu yeme düzeni içinde her besinden gerektiği miktarda bulunması kas kütlesinin gelişimi açısından önemlidir. Çeşitli beslenme adımları ve bunun yanında besin önerileri bulunur.

Vücudunuza Gerektiği Kadar Besin Depolayın

Vücutta bulunan kas kütlesini artırabilmenin en önemli adımı beslenmedir. Yenilen yiyecekler vücutta belirli alanlarda depolanır. Depolanan bu yiyecekler vücutta genellikle yağa dönüştürülür. Bu da bireyin dış görünüşüne direkt olarak yansır. Gerekli besin alımı yapıldıktan sonra bunu spor ile desteklemek önemlidir. Birey isterse sabah akşam durmadan spor yapsın vücuda yeteri kadar besin alamadığı takdirde sporun hiçbir anlamı kalmaz.

Yetersiz kalori tüketimi sporla birleştiği takdirde vücutta yağ ve kaslardan harcanan bir enerji akışı oluşur. Bu akış da bireyin kas kütlesini olumsuz yönde etkileyen bir duruma sebebiyet verir. Yıkıcı süreçlerin başında gelen kasın enerjiye dönüştürülme serüveni kas kütlesini artırmak isteyen kişiler için yapıcı bir süreç olarak tersine çevrilmelidir. Bunu yapabilmek için de yapılması gereken en önemli adım beslenmedir.

Beslenme alanında yapılması gereken çeşitli adımlar vardır. Öncelikle yenilen yemeklerin kalori hesabı yapılarak vücuda alınan kalori ile yakılan enerjinin oranları bilinmelidir. Kas kütlesinin artışı zamanla oluşan bir sistemdir. Bu amaç doğrultusunda kas kütlesi artıran besinler bulunur. Her bir besinin kendi içinde vücuda verdiği fayda farklılık gösterir. Beslenme düzeni oluşturulurken vücudun ihtiyacı olan her besin düzen içine eklenir. Kas kütlesi artırmak için beslenme düzeni çeşitli uzmanlardan yardım alınarak hazırlanabilir. Özellikle sporcuların profesyonel yardım alarak beslenme düzeni oluşturmaları kas gelişimleri açısından önemlidir.

Vücuda Alınan Protein ve Karbonhidrat Oranı İyi Ayarlanmalı

Kas kütlesi artırma işleminin olmazsa olması proteinlerdir. Protein direkt olarak kaslara etki eder. Kasların en önemli yapı taşlarının başında gelir. Bu nedenle yeterli oranda alınan protein miktarı hem kas kütlesini korumak hem de kas kütlesini artırmak için yapılan kuvvet antrenmanlarında kas büyümesini destekler. Dünya üzerinde yapılan pek çok çalışmanın sonucunda; kas kütlesini artırmak isteyen bireylerin, beslenme düzenlerini oluştururken atmaları gereken en önemli adımın tükettikleri protein miktarını artırmak olduğu görülüyor.

Protein yönünden zengin besinler tüketmenin yanı sıra karbonhidrat tüketimi de kas oluşumunun üzerinde olumlu yönde bir etkiye sahiptir. Karbonhidrat vücudun enerji kaynaklarından birini oluşturur. Bundan dolayı da protein sentezi sırasında aslında oldukça önemli bir role sahiptir. Vücudun kas oluşturma serüveni antrenmanlar ile birebir orantılı bir duruma sahip. Bundan dolayı karbonhidrat özellikle güç antrenmanlarında güç düşüşü yaşamamak ve enerji seviyesini maksimum düzeyde tutmak adına en önemli besin ögeleri içinde yer alıyor.

Kas geliştirme diyeti protein alımını artırıcı yönde uygulanan olan diyet seçenekleri içinde yer alır. Diyetle beraber alınan protein, vücuda ağırlık egzersizleri sonrasında yeni kas dokusunu oluşturabilmek için esansiyel amino asit denilen, kas kütlesi için oldukça önemli yapılardan birini sağlar. Bunun yanında tüketilen karbonhidrat ise genellikle yüksek ağırlıklarla yapılan egzersizler için vücuda enerji desteği sağlar ve kaslarda bulunan glikojen formunda bulunan tükenmiş enerjiyi yeniden depolar. Tüm bu beslenme şekli kas kütlesini arttırmak isteyen bireylerde ve sporcularda sıkça tercih edilen bir süreci oluşturuyor.

Kurulan Beslenme Düzeni Kolay Takip Edilebilir Olmalı

Pek çok insan kolay kas kütlesi elde edebilmek için çeşitli beslenme programları oluşturuyor. Oluşturulan programlardan bazıları bireylerin vücut yapısına göre uygun olmamakla birlikte kas kütlesini artırmak tam aksi yönde sonuç verebiliyor. Bunun dışında yapılan beslenme programları çok sıkı veya çok gevşek olabiliyor. Böyle durumlarda ise bireyler programa uygunluk açısından büyük sorunlarla karşılaşabiliyor.

Kas kütlesi oluşturma serüveninde beslenme düzeniyle ilgili bir sorun yaşamamak adına bu alanda deneyimli veya işinin ehli insanlarla çalışmak her zaman daha doğru bir seçim oluyor. Hem yemek düzenini takip edebilme hem de yenilmesi gereken besinleri doğru şekilde tüketebilme olanağı sunuyor. Kas kütlesi artırma diyeti bireyler için zorlayıcı olan süreçlerden birini oluşturuyor. Genellikle verilen diyet programlarında her günün her öğününde verilen yemekler her ne kadar cazip gelse de bir süre sonra uygulama alanında sorun çıkarabiliyor. Bu da bir zaman sonra verilen beslenme düzenini devam ettirememe gibi problemleri ortaya çıkarıyor.

Beslenme düzeni kişinin hayat tarzına uygun ve yapılabilir düzeyde olması son derece önemlidir. Kas gelişimini artırmak için düzenli uygulanan beslenme programları etki gösterir. Düzensiz olan ve yetersiz yapılan her program, kişiyi ileri gitmesi gereken yerde geriye götürebilme potansiyeline sahiptir.

Protein tozu takviyeleri için tıklayın.

ara öğün

Ara Öğünleri Atlamadan Beslenme Düzeni Oluşturun

Vücut kas kütlesi artırılabilir özelliğe sahip olan bir yapıdadır. Gerekli şartlar oluşturulduğu takdirde kas kütleleri istenilen boyutlara ulaşabilir. Bu alanda dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar ve detaylar bulunur. Bunlar içinde bulunan beslenme aslında kas geliştirmenin en önemli basamağı. Tek tip beslenmek veya yeterli kalori almamak, kas kütlesini artırma sürecinde yapılmaması gereken noktalar arasındadır. Bireyin kendi vücut özelliklerine göre hazırlanmış olan bireysel beslenme programlarına uyması son derece önemli. Çünkü kas gelişimi çeşitli proteinler alınmasıyla ileri götürülebilen bir noktayı oluşturur.

Protein kasların temel yapısı olmasından dolayı gün içinde düzenli alındığı takdirde olumlu yönde işe yarar. Sadece protein veya karbonhidrat alımı değil günün belirli saatlerinde yenilen ekstra öğünler de kas gelişimini etkiler. Kas kütlesinin artırılmaya çalışıldığı bu dönemde vücuttaki hücre yıkımını minimalize etmek önemlidir. Bunu önlemek için de yapılması gereken en önemli nokta öğünlerin mümkün olduğunda düzenli tüketilmesi. Her öğün zamanında ve yeterli tüketildiği takdirde kas gelişimine etkisi bulunur.

Peki bu kas geliştirme ne kadar sürer? Bu süreç aslında bireyin vücut ve kas özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Herkesin vücut özellikleri ve yapılan antrenmanlara, beslenme programlarına vereceği tepki farklı oluyor. Fakat genel olarak 6 aylık bir süreç içinde bireyler belirli noktalara gelirler. Bu 6 aylık zaman diliminde verilen programlara uygunluk ve yapılan antrenmanlar büyük önem taşır.

Vegan protein kaynaklarını öğrenmek için tıklayın.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER