Daha İyi Uyumanızı Sağlayacak 5 Takviye

Sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmesi gereken en önemli şeyleri saymak gerekirse, uykuyu rahatlıkla ilk üçte sıralayabiliriz. Hem fiziksel hem de mental olarak 7’den 70’e herkesin ihtiyaç duyduğu, onsuz yaşamanın mümkün olmadığı şeylerden biridir uyku… Beyninizin, vücudunuzun ve tüm yaşamsal fonksiyonlarınızın düzgün çalışması; iyi, yeterli ve sağlıklı bir uyku ile mümkündür. Sağladığı fiziksel zindelik ile spor performansına da doğrudan etki eden uykuyu daha iyi ve etkin hale getirmek, daha iyi bir spor deneyimi kazanmakla eşdeğerdir.

Peki uyku kalitesini artırmak için hangi supplementleri kullanmalıyız? Uyku düzenini sağlayarak spor performansımıza katkıda bulunacak supplementler nelerdir? Sizi bu yazımızda bu soruların cevabı olacak 5 takviye ile tanıştırıyoruz!

Magnezyum Takviyesi

Vücuttaki zihinsel ve bedensel fonksiyonları düzenleyen magnezyum, beyin sağlığını iyileştiren ve koruyan bir mineral olarak uyku desteği de sağlar. Vücudun uykuya dalmasındaki en önemli etkenlerden biri olan melatonin hormonunun üretimini düzenleyen magnezyum, vücut kaslarını gevşeterek uykuya neden olur (2).

Yapılan bazı çalışmalar magnezyumun, melatonin ve B vitamini ile birlikte tüketildiğinde uykusuzluğun neden olduğu semptomları iyileştirdiğini gösterdi. Aynı şekilde yetersiz magnezyum seviyelerinin uykusuzluk ve çeşitli uyku sorunlarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koydu (3). Dolayısıyla magnezyum takviyelerinin, kaliteli ve düzenli bir uyku için kullanılabilecek en iyi supplementlerden biri olduğunu söylemek mümkün.

ZMA Takviyesi

Aslında kompleks bir yapıda olan, çinko, magnezyum ve B6 vitamininden meydana gelen ZMA; spor performansını artırmak başta olmak üzere vücutta pek çok fonksiyonda bulunan etkili bir takviyedir. İçeriğindeki magnezyum desteği ile birlikte uyku düzenlemesine de yardımcı olan ZMA, bir yandan spor performansını iyileştirmek bir yandan da daha iyi ve kaliteli uyku deneyimi yaşamak isteyenler için idealdir.

Valerian Root (Kedi Otu) Takviyesi

Asya ve Avrupa’ya özgü bir bitki olan valerian root ya da diğer adıyla kedi otu; çoğunlukla despresyon, anksiyete ve menopoz gibi rahatsızlıklarla ilişkilendirilir. Ancak bu bitkinin en önemli özelliklerinden biri de uyku düzenlemesi sağlamasıdır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar; yatmadan önce alınan valerian root takviyesinin, uyku bozukluğu semptomlarını iyileştirdiği ve uyku kalitesini artırdığını ortaya çıkardı (4). Bu da kedi otu takviyelerini doğrudan uyku düzeni sağlamak için tercih edilebilecek en doğru takviyelerden biri haline getirir.

Passiflora Takviyesi

Kuzey Amerika’ya özgü bir bitki olan passiflora, uykuyu iyileştirici gücü sayesinde günümüzde dünyanın pek çok yerinde yetiştirilmeye başlayan takviyelerden biri. Şimdiye kadar insanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan pek çok çalışma, passifloranın uykuyu iyileştirme ve uykusuzluk semptomlarını giderme konusunda etkili olduğunu gösterir.

Bir plasebo grubu ile yapılan araştırmada passiflora taviyesi alanlarda toplam uyku süresinin iyileştiği, uyku verimliliğinin arttığı ve uyanma zamanının düzenlendiği sonuçlarına varıldı (5). Bu da passiflora için uykusuzluk çeken ya da uyku düzeni sağlamak isteyenlerin tercih edebileceği en etkili takviyelerden biri olduğunu söyleyebileceğimizi gösterir.

Ginkgo Biloba Takviyesi

Ginkgo biloba, keşfedildiğinde bu yana uzun yıllardır farklı sebepler için kullanılan bir bitkidir. Antioksidan özelliğinin yanı sıra beyin fonksiyonlarını iyileştirmeden depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıkların semptomlarını gidermeye kadar pek çok faydası vardır. Bu etkilerinin göstergesi olarak uyku kalitesini de iyileştirebileceği düşünülerek hakkında birkaç araştırma yapılmıştır.

Araştırmalara göre yatmadan 30 – 40 dakika önce tüketilen ginkgo biloba takviyesi; stresi azaltmaya, vücudu gevşetmeye ve uykuya dalmayı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir (6). Doğal olarak ginkgo biloba, uyku problemi yaşayanların rahatlıkla kullanabileceği takviyelerden biridir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER