Kaslarınızın Gelişmesi için Dinlenin

Uzun süreçte daha iyi sonuç almak için ağırlıklarınızı bırakın ve spor salonunuzu bir süreliğine ziyaret etmeyin. Sağlıklı kas gelişimi uzun bir maratondur; performansınızı yüksek tutmak için bazen ara vermeniz gerekir. Dinlenmek, enerjik ve sağlıklı hissetmenizi sağlayacak.

Soru:

Bölgesel çalışma antrenmanları ile 3-4 günlük çalışmanın sonunda dinlenmeli miyim?

Cevap:

Pennysylvania’daki Lehigh Valley’de yer alan, Herkes için Fitness’ın sahibi Frank Claps “Kesinlikle!” şeklinde cevap veriyor. “Kaslarınız ve enerji sisteminizi, bir otomobile benzetebilirsiniz, uzun süre kullanım sonunda servise göndermeniz gerekir. Bu şekilde yenilenmeyen otomobil sizi yolda bırakır. Kaslarınızın da servise gitmeye ihtiyacı vardır. Ama size ekstra masraf çıkartmayacaktır, sadece bir günlüğüne antrenmanlarınıza ara vermeniz yeterli.”

Bir başka deyişle, sinir  sisteminizden, sindirim sisteminize ve dolaşım sisteminize kadar, bütün işlevsel bölgelerinizin dinlenmeye ihtiyacı vardır. İyi bir dinlenme dönemi, ağırlık ve performans artışını beraberinde getirecektir.

Claps, iyi bir kas gelişiminin 4-5 günlük ağır antrenman ile 1-2 günlük dinlenme periyotunun birleşimi ile gerçekleşeceğine dikkat çekiyor. Profesyonellerin bu şekilde çalışarak daha keskin hatlara ulaştıklarının altını çiziyor.

Ağırlıkları bırakmanız, spordan uzak duracağınız anlamına gelmiyor. Antrenman dışı günlerinizi, hafif kardiyo ve esnetme çalışmalarınız ile değerlendirebilirsiniz. Claps’ın notlarından biri de; “Vücut geliştirmeden ziyade, sadece sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak isteyenler için bile her gün antrenman yapmak doğru değil. Dinlenmeye vakit ayırmadan spor yapanların, ihtiyacı olan gelişmeye ve sağlığa hiçbir zaman ulaşamayacaklarını bilmeleri gerekiyor.”

Eklem Gerginliği

Dinlenmemenin önemli etkilerinden biri de eklem gerginliği… İtme ve çekme hareketlerinizi farklı günlerde yapmanıza rağmen bu negatif etkiyle karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz. Her ne kadar iyi beslenseniz de, kaslarınıza destek olan eklemlerinizin de dinlenmesini hesaba katmanız gerekir.

Frank Claps son olarak, “Çalışmak için gösterdiğiniz disiplini, dinlenmek için de gösterebilmelisiniz. Bu kontrol organizasyonu yapabilirseniz, uzun vadeli antrenmanlar ile kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.” diyor.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER