İzole Protein ile Whey Protein Arasındaki Fark

Whey protein ve izole protein, protein dünyasının tartışmasız öncüleridir ve her birinin fiziksel hedeflerinize bağlı olarak kendilerine has faydaları vardır. Peki, hangisi sizin için en doğru seçim hangisi?

Her iki protein de aynı ham maddeden yani sütten türetilmiş olsa da whey protein ve izole protein karşılaştırması söz konusu olduğunda iki önemli fark ortaya çıkar.

Basitçe söylemek gerekirse, her iki protein de bir filtrasyon sürecinden geçer ve izole protein daha yoğun bir işleme tabi tutulur. Bu, işlemlerle izole proteinin kalori, karbonhidrat ve yağ bakımından daha düşük değerlere sahip olması sağlanır.

Aynı zamanda izole protein daha düşük laktoz içeriğine sahiptir, bu nedenle süt ürünlerinden kaçınanlar için tercih edilen bir protein ürünüdür. Ancak bunlar, whey proteinin sizin için doğru tercih olmadığı anlamına gelmez. Whey protein de yağ, karbonhidrat ve kalori bakımından düşüktür ve saf protein içerir ve genellikle fiyatı daha uygundur.

Bu yazımızda, bu iki protein tozu ürününün tüm özelliklerini ele alıyoruz! Böylece siz de hangi ürünün sizin için en iyisi olduğuna dair bilinçli bir karar verebilirsiniz.

Whey Protein Nedir? Nasıl Elde Edilir?

Her iki protein de sütten elde edilir ve sütten ayırmak için önce ısıtma işlemi uygulanır ve proteinin sıvıdan ayrışması için enzimler eklenir. Ayrıldığında, protein kurutularak, protein shakelerinizde kullanabileceğiniz harika protein tozları elde edilir. Her iki protein de, lösin ile 9 temel amino asidi içerdikleri için tam proteinler olarak adlandırılır.

Ancak peynir altı suyu yani whey protein çıkarıldıktan sonra, ısıtılmak yerine mikro filtreden geçirilir. Kaslarınıza ultra saf, ultra rafine bir yüksek protein karışımı sunar. Whey protein bugün piyasadaki en popüler, en verimli ve en ekonomik protein tozu olarak kabul edilmektedir.

Whey proteinin ısıtılmak yerine mikro filtreden geçirilmesinin nedeni, amino asit profilini olabildiğince saf ve güçlü tutmasıdır. Aynı zamanda bu su veya süt ile karıştırıldığında ipeksi pürüzsüz dokusunu koruduğu anlamına gelir.

Whey protein takviyeleri de izole protein takviyeleri gibi kolayca sindirilir, vücudumuz tarafından hızla emilir ve dokuz temel amino asidin tamamını içerir.

İzole Protein Nedir? Nasıl Elde Edilir?

İzole protein, spor ve beslenme dünyasında genellikle göz ardı edilir, ancak kesinlikle küçümsememesi gereken bir protein tozu çeşididir. Çünkü peynir altı suyundan elde edilen izole protein, whey proteinden bile daha fazla protein içerir. Whey protein yaklaşık %80 protein içerirken, izole protein yaklaşık %90 protein içerir.

İzole protein nasıl işlendiğine de bağlı olarak inanılmaz derecede saf, yağsız bir içerik sunar. İzole protein, ” Cross-Flow Mico-filtration” adı verilen bir işlemden geçer. Bu işlem proteini yağ, kolesterol ve laktozdan ayırarak ona ultra saf bir içerik kazandırır ve izole proteinin piyasadaki diğer protein karışımlarından çok daha az yağ, kolesterol, karbonhidrat, laktoz ve kalori içermesini sağlar. İzole proteinin son derece düşük karbonhidrat formülasyonu, vücudumuzun proteini kolayca ve hızlı bir şekilde emebileceği ve doğrudan vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu yere gönderebileceği anlamına gelir. Ayrıca izole protein takviyeleri oldukça düşük laktoz içeriğine sahiptir ve bu nedenle süt ürünleriyle sorun yaşayan sporculara sıklıkla tavsiye edilir.

Hangisini Almalısınız?

Hem whey protein hem de izole protein çok yüksek miktarda proteine sahiptir, ancak aralarındaki fark, içerdikleri karbonhidrat ve yağların miktarına bağlıdır. Kalori kontrolü yaptığınız bir diyet uyguluyorsanız ve kilonuzu azaltmayı düşünüyorsanız, izole protein muhtemelen en iyi seçeneğiz olabilir. Eğer yağsız kas kütlesi oluşturmak istiyorsanız whey protein sizin için doğru tercih olabilir.

Tabii ki dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da fiyattır. İzole protein daha uzun bir üretim sürecinden geçtiği için, daha düşük laktoz içeriği içermesine rağmen, biraz daha pahalıdır.

Protein tozları hakkında daha fazla bilgi almak için “Protein Tozu Kullanmak Zararlı mı?” içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER