5 Adımda Daha Hijyenik Spor Salonları

Spor salonunuzun temiz olması motivasyonunuz açısından önem taşır. Bu nedenle, “Nasıl bulmak istiyorsan, öyle bırak!” kuralının geçerli olduğu mekanlardan biri de spor salonlarıdır. Bu sorun neredeyse herkesin dilinde. Fakat kaç insan üzerine düşeni yapıyor?

Spor salonlarında hijyenin araştırılması adına 2000 kişi ile yapılan bir ankette çıkan sonuçlar, durumun vehametini ortaya çıkarır nitelikte. Ankete katılan insanların %49 ‘u spor salonlarında başkalarının su şişelerini ve havlularını kullandığını, % 18’i  grip ve soğuk algınlığı olduğu zamanlarda bile diğer insanları önemsemeden spor salonlarına gittiğini, %16’sı ise spor salonlarında giydiği kıyafetleri sonraki gidişlerinden önce yıkamadan tekrar kullandığını itiraf etmiştir.

Üstelik COVID-19’un etkisinin halen sürdüğü bu günlerde ek tedbirlerle birlikte daha da dikkat etmemiz gereken hijyen konusu, artık göz ardı edilemeyecek kadar önemli. Spor salonlarını kullanırken yalnızca dikkat etmekle kalmayıp kişisel hijyen için ekstra bir özen göstermek gerektiği ortada.

Biz de bu yazımızda sizlere spor salonlarındaki bakteri ve mikroplardan korunmanın yanı sıra COVID-19 ile mücadele etmeyi de mümkün kılmak adına maksimum fayda sağlayacak ipuçlarını paylaşacağız.

1. Kıyafet ve Ekipmanlarınızı Temizleyin

Salona giderken yanınıza plastik bir çanta alarak spor kıyafetlerinizi onda götürünüz. Normal kıyafetlerinizle gidip, spor kıyafetlerinizi spordan önce değiştirip, spor bittikten sonra tekrar değiştirmeniz, hem terli kıyafetlerinizin sizi hasta etmesini önler hem de hijyen açısından daha yerinde bir karar olacaktır.

Spordan sonra çantanıza koyduğunuz terli kıyafetlerinizi eve gider gitmez, çamaşır makinasına atarak hiç bekletmeden yıkayın. Böylece bakteri ve virüslerin üremesini sağlayacak ortamı bir an önce yok etmiş olursunuz. Ayrıca spor ayakkabılarınızı da plastik çantanızda taşıyarak eve götürün ve eve gider gitmez antibakteriyel ıslak mendillerle silerek, havalandırmaya bırakın.

2. Yanınızda Eldiven, Maske ve Dezenfektan Bulundurun

COVID-19’un hayatımızı önemli ölçüde değiştirdiği çok açık. Bundan sonraki süreçte de kış ayları başta olmak üzere günlük hayatımızın önemli bir parçası haline gelecek olan maske, eldiven ve dezenfaktan; spor salonlarına giderken mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekenlerden.

Her ne kadar spor yaparken maske kullanmayacak olsanız da giriş çıkışlarda ihtiyacınız olacaktır. Ancak eldiven ve dezenfektan, spor salonunda bulunduğunuz süre boyunca sık sık faydalanacağınız hijyen yardımcıları. Salondaki tüm aletleri kullanırken eldiven takmanız ya da alet değiştirirken öncesinde ve sonrasında dezenfektan kullanmanız, hem sizi hem de çevrenizdeki insanları risk faktörlerinden koruyacaktır.

3. Duşta Terlik ya da Sandalet Kullanın

COVID-9 sebebiyle her ne kadar şu an kullanılamıyor olsa da duş alanları tüm zamanlar için spor salonlarında en çok risk barındıran yerlerden biri. Bu nedenle bu alanları kullanırken özel bir dikkat göstermenizde fayda var. Spor bitiminde duş kullanırken ayağınıza terlik giymeyi ihmal etmeyiniz. Kullandığınız bu terlik ayağınız ile zemin arasında bir bariyer olacak ve zeminden geçebilecek bakterilere ve mantar oluşumuna karşı sizi koruyacaktır.

Eve gider gitmez spor salonunda kullandığınız terlik ya da sandaletlerinizi çamaşır suyuyla yıkayıp, temizleyerek riski minimuma indirebilirsiniz.

4. Daha İyi Bir Su Şişesi Kullanın

Bakteri biriktirme konusunda su şişeleri sınıfta kalmaktadır. Su içerken ortamdaki mikropları kendinizden uzak tutmak istiyorsanız mutlaka metal ya da bakteri tutmayan özel malzemelerden üretilmiş bir su şişesi edinmelisiniz. Spor yaptığınız süre boyunca kimseyle hiçbir şekilde suyunuzu paylaşmamalısını; bu kişi eşiniz ve kardeşiniz olsa bile. Temizlenebilir bir su şişeniz olmalı ve her kullanımdan sonra şişeyi sabunlu suyla iyice yıkamalısınız.

 5. Ortak Alan Kullanmayın

Gerekmedikçe spor salonlarında bulunan ve ortak alan olarak kullanılan jakuzi, havuz gibi yerleri kullanmamaya çalışın. Ortam sıcaklığı bakterilerin, virüslerin yaşaması ve üremesi açısından çok elverişli olacağından bu gibi yerlerde mikropları kapmanız kaçınılmaz olacaktır.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER