Metabolizmanızı Hızlandırmaya Yardımcı Olacak Takviyeler

Kilo vermek, bir avuç zayıflama hapı yutarak elde edebileceğiniz bir şey değildir. Bunun yanında, vücudunuzun kilo vermek için mümkün olduğunca verimli çalışmasını sağlamak için alabileceğiniz birkaç vitamin ve mineral elbette ki vardır.

İyi dengelenmiş bir beslenme düzeni, almanız gereken besin ihtiyaçlarınızın çoğunu karşılayabilir. Ancak düzenli beslenemediğinizi düşünüyorsanız kullanabileceğiniz vitamin takviyeleri sağlıklı kilo vermeniz için gereken desteği sağlayabilir.

Kilo kaybı söz konusu olduğunda, tüm vitamin ve mineraller vücutta eşit şekilde üretilmez ve metabolizmayı hızlandırmanıza yardımcı olacak takviyelere ihtiyaç duyulur. Hangilerinin daha fazla kilo vermenize yardımcı olabileceğini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

B Vitaminleri

Metabolizmayı hızlandıran takviyelerden en önemlilerinden biri B vitaminidir. B vitamini takviyelerinin temel işlevi, vücudunuzun karbonhidratları, proteinleri ve yağları metabolize etmesine yardımcı olmak ve depolanan enerjiyi gıdalarda kullanmaktır.

Örneğin Tiamin (B1 Vitamini), vücut hücrelerinin karbonhidratları enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Başka bir deyişle, bu vitaminlerin düşük seviyede olması, metabolizmanızın en iyi şekilde çalışmayacağı anlamına gelir ve bu durum malesef kilo verme sürecinizi daha da zorlaştırır.

D vitamini

D vitamini, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir.

Vücudunuz ihtiyaç duyduğu tüm D vitaminini güneşten alabilir. Yinede kış aylarıyla beraber hemen hemen herkesin D vitamini ihtiyacı artış gösterir.

Yiyeceklerden yeteri kadar D vitamini almak zordur, bu nedenle eksiklik yaşamamak adına D vitamini takviyeleri sıklıkla önerilir.

Yapılan bir araştırmada, kalsiyum ve D vitamini takviyesi alan aşırı kilolu ve obezite problemi yaşayan yetişkinlerin, herhangi bir takviye kullanmayan kişilere göre önemli ölçüde daha fazla yağ kaybettiği gözlemlenmiştir. (1)

Demir

Demir, tükettiğiniz besinlerden enerji üretilmesine ve kaslarınız dahil vücudunuzdaki tüm hücrelere oksijen taşınmasına yardımcı olur. Bu süreç sağlıklı bir şekilde işlediğinde vücudunuz düzenli bir şekilde yağ yakar.

Demir içeren gıdalar tüketmemek veya yeteri kadar takviye almamak en yaygın beslenme eksikliklerinden biri olan demir eksikliği anemisine yol açabilir.

Demir eksikliği anemisinin belirtileri şunları içerir:

  • Yorgunluk
  • Zayıflık
  • Düşük enerji seviyeleri

Düşük demir seviyeleri, fiziksel dayanıklılığınızı ve atletik performansınızı da azaltır. Demir eksikliği gibi rahatsızlığınız varsa, tükettiğiniz gıdalardan yeteri kadar demir alamıyorsanız demir takviyeleri kullanabilirsiniz.

Yeşil Çay

Metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacak takviyelerden biri de teknik olarak bir vitamin veya mineral olmasa da yeşil çaydır. Yeşil çay bu süreçte kullanılan en önemli birkaç takviyeden biridir. Yeşil çayın enerji tüketimini ve yağ oksidasyonunu artırdığı, yağ üretimini ve emilimini azalttığı düşünülmektedir.

Bu popüler içecek, kateşinler olarak bilinen güçlü flavonoid antioksidanlar ve sağlıklı denilebilecek bir dozda kafein içerir. İçeriğinde bulunan kafeinin ve kateşinlerin enerji tüketimini önemli ölçüde artırdığı bulunmuştur. (2)

CLA

Kilo vermeye çalışanlara genellikle daha az yemeleri ve daha çok hareket etmeleri tavsiye edilir. Ancak bu tavsiye tek başına etkisizdir ve insanlar hedeflerine ulaşmakta başarısız olurlar. Bu nedenle, kilo vermeye çalışan çoğu kişi süreçlerine yardımcı olması için CLA takviyelerinden faydalanır.

CLA, et ve süt ürünlerinde bulunan doğal olarak oluşan bir yağ asididir. Aynı zamanda, CLA takviyelerinin insanların yağ kaybetmesine, kilo kaybını sürdürmesine, yağsız kas kütlesini korumasına yardımcı olduğu düşünülür ve metabolizma hızlandırıcı özelliği sebebiyle sıkça tercih edilir. (3)

Kafein

Kafein takviyelerinde veya kafein içeren içeceklerde bulunan kafein tüketildikten sonra bağırsaktan hızla kan dolaşımına doğru emilir.

Oradan karaciğere gider ve çeşitli organların işlevini etkileyebilecek bileşiklere ayrılır ve kafeinin ana etkisi öncelikle beyin üzerinedir.

Vücutta beyni rahatlatan ve sizi yorgun hissettiren bir nörotransmiter olan adenozinin etkilerini bloke etme işlevini gerçekleştirir. Ayrıca kafein merkezi sinir sistemini uyarma özelliği nedeniyle, metabolizmayı %11’e kadar ve yağ yakma hızını %13’e kadar artırabilir.

Pratik olarak konuşursak, günde 300 mg kafein tüketmeniz halinde, günde fazladan 79 kalori yakma şansınız bulunur. (4)

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER