Terlemek, kilo vermenin şartı olarak görülen bir kavram. Nasıl ki kaslarda “pump” etkisi yokken kaslar gelişmiyor gibi düşünülüyorsa, terlemeden de kilo verilemeyeceği düşünülüyor.
İki yargı da doğru değil. Pump etkisi sıfır iken çok üst düzey kas gelişimi sağlanabilir. Aynı şekilde çok fazla terlemeden de kilo vermek mümkün.
Terlemek, fiziksel olarak sarfedilen eforun sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Koşmak, zıplamak, genel olarak “iş yapmak” terleme yoluyla su atmayı sağlar.
Peki yalnızca terleyerek kilo verilir mi? Bu konuya bir açıklık getirmek istedik.
Terleyerek Kilo Verilir Mi?
Sauna gibi taktiklerle kilo vermek, vücut geliştiricilerin dahi uyguladığı bir stratejidir. Evet, terlemek kilo verdirir. Ancak kiloyu nasıl verdiğinizin de bilincinde olmalısınız.
Kilo verebilmek için, kalori harcamak gerekir. Kalori vücudun her zaman harcadığı bir şey olsa da, kilo verecek kadar kalori yakabilmek için ya gerçekten az yemek gerekir ya da fiziksel bir aktivite gerekir. Kalbin daha hızlı çalışması sonucu daha fazla kalori yakarak kilo veririz.
Peki sauna gibi ter atarak kilo verilen taktiklerde kilo verme mekanizması nasıl işliyor?
Normalde terleme, vücut ısısını düşüren bir kavramdır. Vücut ısısının aşırı yükselmesini engeller. Vücudun ideal ısısını korujyabilmesini sağlar. Ancak sauna gibi ortamlarda buna fırsat olmaz ve terleme yoluyla kilo vermek daha mümkün hale gelir. Terleme de zamanla artar.
Sıcaktan dolayı metabolizmanın hızlanması ve kalbin daha hızlı atması söz konusu olabilir. Ancak saunada kaybedilen kilonun çoğu terleme yoluyla kaybedilir. Vücut su atar ve verilen kilonun çoğu da vücutta bulunan sudan gider. Yani yağ yakımı gerçekleşmez, çok fazla kalori harcanmaz.