Spor Yaparken Çaylak Gibi Gözükmeyin!

Vücudunuzda değişimlerin meydana gelişini ve gelişim gösterdiğinizi görebilmeniz için, bir yerlerden başlamak şart. Zaten zaman ilerledikçe, spor salonu kurallarına iyice alışacak, antrenmanlarınızı nasıl şekillendirmeniz gerektiğini öğreneceksiniz.

Bu şekilde, yeri geldiğinde kas kütlesi oluşumu, yeri geldiğinde yağ yakımı gibi amaçlarınıza yönelik çalışmalarınızdan daha çok verim almaya başlayacaksınız.

Aslına bakarsanız, spor yaparken çaylak gibi gözükmenin hiç bir zararı yoktur.  Ama ne olursa olsun, kimse çaylak gibi gözükmekten hoşlanmaz. Doğrusunu söylemek gerekirse, herkes hata yapabilir. Ancak bu hatalar sizin gelişiminizi yavaşlatmakla kalmaz, aynı zamanda okula yeni başlayan bir çocuğun ilk günkü hareketlerine benzer durumlar sergilemenize yol açar. Bu yazımızda sizlerle, böyle durumların önüne geçmenizi sağlayacak bir takım tavsiyelerde bulunacağız.

1. Deneyimli Bir Antrenman Arkadaşı Edinin

deneyimli-antrenman-arkadasi

Spor salonlarında çaylak gibi görünmemenin en kolay ve faydalı yollarından birisi, etrafınızda deneyimli kişilerin bulunmasıdır. Bu kişiler size, sporla alakalı yazılı olmayan etik kurallar hakkında tecrübelerini aktararak, sonuçlara en doğru ve kısa yoldan ulaşmanızı sağlayacaktır. Eğer spora başlamayı düşünüyor ve çaylak gibi görünmekten korkuyor ve çekiniyorsanız, konuyla alakalı tecrübeli arkadaşlarınızın listesini oluşturarak onlarla irtibata geçin!

2. Görevli Personellerle İletişim Kurun

gorevli-personel---iletisim

Spor salonunda görev alan kişilerle, antrenörlerle ve salon sahipleriyle iletişim kurarak, onların yardımlarını istemelisiniz. Yapmanız gereken hareketlerin, daha iyi verim alabilmek ve çaylak gözükmemek adına nasıl doğru yapıldığıyla ilgili sorular sorabilirsiniz. Görevi size doğru hareketleri göstermek ve tavsiyeler vermek olan görevli personellerle iletişim kurmaktan çekinmeyin. Onlara sorularak sorarak, konuyla ilgili hevesli olduğunuzu belli ederek, kesinlikle daha çok yardım alma şansınız artacaktır.

3. Spor Yaparken, Doğru Kıyafetleri Giyin

Spor yaparken, yüksek miktarlarda para harcayarak alacağınız takımlara gerek yok. Yapılması gereken şey, spor ile uyumlu kıyafetleri giymektir. Örneğin; yürüyüş botları, güneş gözlükleri, kargo şortları, kot pantolonları gibi kıyafetler spor yaparken uygun olmayacaktır. Bunların yerine, rahat bir üst, bir spor şortu ve spor ayakkabası giymeniz yeterli olacaktır.

Ayrıca şunu da hatırlatmakta fayda var; dizlerinize kadar çekeceğiniz uzun, beyaz çoraplar, sebebi ne olursa olsun, sizi çaylak gibi gösterecektir. 🙂

4. Spor Yaparken Bir Şeyler Okumayın

spor-yaparken-kitap-okumak

Eğer spor yaparken; kitap, dergi, magazin gibi şeyler okuyorsanız, ya da bir yandan ödev yapmaya çalışıyorsanız, bu sizin antrenmanınızın kolay geçiyor olduğuna işarettir. Yaptığınız spordan verim alabilmek istiyorsanız; ağırlık kaldırmalı, terlemeli ve dinlenme periyotlarınızda da nefes alış verişinizin normal seviyeye gelmesiyle uğraşıyor olmalısınız.

5. Bir Planınız Olsun

antrenman-programi

Spor salonuna gelmeden önce, yapacağınız antrenmanla ilgili bir planınız olması şart. Aksi taktirde, salona geldikten sonra etrafta “ne yapsam?” diye boş boş yürümekten kendinizi alamazsınız. Bu nedenle de, antrenmanınız verimle geçmez ve üstüne üstlük çaylak gibi gözükürsünüz.

Bir antrenman programınız olduğunda, hem zamandan kazanmış olursunuz, hem de antrenmanlarınızdan alacağınız verim artmış olur.

6. Yalnızca Kol Çalışmak

yalnizca-kol-antrenmanı

Eğer zayıf bir vücut yapısına sahipseniz ve spor salonunda aynı karşısına geçip yalnızca kolunuzu çalıştıran 5 farklı hareketi yapıyorsanız, insanlar kolayca çaylak olduğunuzu anlayacaktır. Bunun yerine; squat, deadlift ve bench press gibi birden çok bölgenizi çalıştıran hareketlere yoğunlaşarak, kas gruplarınızın güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde, hem tüm vücudunuzu şekle sokmayı başaracak, hem de çaylak gibi görünmekten kurtulacaksınız.

7. Havlunuzu Her Yere Koymaktan Vazgeçin

havlu

Temizlik ve hijyen, spor salonlarındaki en önem verilmesi konulardan birisi. Ama bu, havlunuzu her yere koymanız gerektiği anlamına gelmez. Örneğin; halter kaldıracağınız zaman, barı havluyla sarıp o şekilde tutmak yanlış bir hareket olacaktır. Keza, havluyu yere serip üzerinde şınav ya da mekik çekmek de doğru bir uygulama değildir. Havlunuzu yalnızca, terinizi silmek ve kurulanmak için kullanmalısınız.

 

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER