Yan yağlar, pek çok insanda genetik olarak kurtulması en zor yağlardır. Genellikle bel çevresi ve kalçada yoğun olarak bulunurlar. Kalça ve basen eritme, göbek eritme ne kadar zorsa yan yağları eritmek de bir o kadar zordur.
Yan Yağlar Nasıl Erir?
Karın bölgesindeki fazla yağları eritmek, yani göbek eritmek, karın kası hareketleriyle mümkün değildir. Basen ve kalça yağlarını eritmek de basen ve kalça hareketleriyle mümkün değildir. Bunun sebebi ise, bölgesel yağ yakımı diye bir şeyin var olmamasından kaynaklıdır.
Yağ yakımının tek şartının, kalori açığı oluşturmak olduğunu sıkça vurguluyoruz. Kalori açığı pek çok farklı şekilde oluşturulabilir. Önemli olan, sürekli olarak kalori açığı ile yaşayarak ilerlemeniz. Aksi takdirde yan yağları eritmek mümkün olmayabilir.
İnatçı Yağlar Çabuk Erimez
Herkesin vücudundaki inatçı yağlar farklı bölgelerdedir. Bunun belirleyicisi de genetik kodlardır. Kimi insan bacak bölgesinde fazla yağ depolarken, kimi sırt bölgesinde depolayabilir. Kimi göbeğini eritmede zorlanırken, kimi yan yağlarını eritmede zorlanabilir. Bu tamamen genetikle ilgili bir durumdur.
Genetik olarak yan yağları depolamaya müsaitseniz, ihtiyacınız olan şeyler kalori açığında beslenmek ve uzun bir zaman zarfı. Çünkü bazı bölgeleriniz yağsızlıktan dolayı çok sıkı hale gelmeye başlarken, yan yağlarınız yeni yeni erimeye başlayabilir. Bu başta da belirttiğimiz gibi tamamen genetiğinizle alakalıdır.
Yan Yağlar Ne Kadar Sürede Erir?
‘Yan yağlr ne kadar sürede erir?’ sorusunun net bir cevabını vermek güçtür çünkü kişiden kişiye değişebilir. Kalori açığının azlığı veya fazlalığı, günlük aktivite, genetik ve daha pek çok faktör bu durumun belirleyicisidir.
Yan Yağları Eritmek İçin Ne Kadar Süre Diyet Yapılmalı?
Diyet, genellikle dönemsel bir süreç olarak algılanır. Ancak vücudunuz ile ilgili iyi sonuçlar alabilmek için, diyeti bir hayat boyu alışkanlık haline getirmeniz gerekecektir. Sürekli olarak beslenmenizi detaylı bir şekilde oluşturmanız, daima yararınıza olacak bir durumdur.
Yan yağları eritmek için yaptığınız diyetin ne kadar süreceği de bir önceki başlıkta belirttiğimiz gibi, vücudunuzdaki pek çok etkili faktöre bağlıdır. Yan yağları yakmak için, yan yağlar yanana kadar kalori açığı ile beslenmeniz gerekmektedir. Sürekli olarak her gün tartılıp, kilonuzun düşme eğiliminde olduğunu görüyorsanız doğru yoldasınız demektir.
Diyetinizi destekleyecek yağ yakıcı ürünleri Supplementler.com‘da inceleyebilirsiniz.
Kalori Açığı Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sürekli Tartılın
Kilonuz düştükçe, daha az yemeniz veya daha çok aktif olmanız gerekecektir. Dolayısıyla tartının gittiği yönü bilmek, faydanıza olacaktır. Tartının 1-2 haftalık sabitlenmesi durumunda beslenmenize veya egzersizlerinize bir revize yapmanız gerekebilir.
Kardiyo Yapın
Kardiyo, her zaman faydanıza olacak bir aktivitedir. Kalp sağlığınızı geliştirir, kan dolaşımını olumlu etkiler, vücudunuzun ağırlık çalışmalarından toparlanmasına yardımcı olur ve sizi dinç tutar. Ayrıca kalp atış hızını arttırdığı için, yan yağları eritmek için de en efektif yöntemlerdendir.
Amacınıza göre yüksek yoğunluklu, düşük yoğunluklu, uzun süreli veya kısa süreli kardiyoları bir şekilde hayatınıza dahil etmelisiniz. Yan yağları bu sayede çok daha hızlı eritebilirsiniz
Gün İçerisinde Daha Çok Hareket Edin
Attığınız her adım, kalori açığı için avantaj olabilir. Bu nedenle yürüyerek gideceğiniz mesafeleri yürümelisiniz ve kısa yollardan kaçınmalısınız. Asansör, araba, yürüyen merdiven gibi sizi normalden daha az aktif kılan araçları mümkün mertebe kullanmamalısınız. Bu da sizi yan yağları eritmeye yönlendirecek bir taktiktir.
Amacınıza Yönelik Beslendiğinize Emin Olun
Yalnızca kalori miktarı değil, kalorilerin nereden geldiği de oldukça önemlidir. Bu nedenle kalorilerinizin içeriği olan makro ve mikrolara da dikkat etmelisiniz.
Doğru miktarda karbonhidrat, protein ve yağ tükettiğinize emin olmanız faydanıza olacaktır. Kilo verirken, yağ yakarken, zayıflarken normalden daha fazla protein ve daha az karbonhidrat tüketmeniz mantıklı olandır.
Doğru beslenme stratejileri oluşturabilmek adına “Sporcular İçin Protein, Karbonhidrat ve Yağ Tüketim Rehberi” makalesine göz atabilirsiniz.