Kolajen Desteği Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Yazar: Yaren Özdemir

Son dönemlerde dillerden düşmeyen ve cilt mucizesi olarak anılan “kolajen” gerçekten bir gençlik iksiri mi? Kolajen takviyesi artık cilt ürünlerinin, paketli yiyeceklerin dahi içinde yer alıyor ve her yerde karşımıza çıkıyor. Bu besin maddesini detaylı şekilde araştırdık ve inceledik!

kolajen-destek

Kolajen Nedir?

“Kollajen nedir?” sorusuna verilebilecek en doğru yanıt şöyledir;

Kolajen; cildin, kemiklerin, kıkırdak ve tendonların yapısal bütünlüğüne yardımcı olan bir proteindir. Ayrıca collagen nedir sorusu bize vücudumuzda yeterli seviyede kolajenin olup olmadığını da hatırlatır.

Yaşlandıkça kolajen kaybetmek kaçınılmaz hale gelir; bu da kırışıklıklar ve cilt sarkmalarının yanı sıra her on yılda bir ağrı ve tutulmaların artması ile bedenimize yansır (1).

Tam olarak bu nedenle son yıllarda insanlara kolajen takviyesi seçenekleri çok cazip gelmeye başladı. Birçok insan kolajenin yaşlılığa çare olduğunu düşünürek, “zamanı geriye alma” deyimini gerçekleştirmek için onun mucizelerine sığındı. Böylece kolajen artık sadece kırışıklıklar için olan cilt ürünlerinde değil; market raflarında da yerini almaya başladı.  Peki, kolajen gerçekten bu kadar gerekli mi?

kolajen-supplementler

Kolajen Protein Desteği Gençleştirir mi?

Öncelikle vücudumuz için gerekli olan çoğu bileşeni organlarımızın hâlihazırda ürettiğini bilmeliyiz. Bu durum yalnızca enerji ve makro besinler için geçerli değildir. Aslında vücudumuzun en küçük yapıtaşına kadar, bütün bir organizma bizim için çalışır.

Kolajenin faydalarını öğrenmek için hemen tıklayın!

Vücudumuz hayatı boyunca kolajen üretir. Kolajen içeren ürünler tabii ki bu sürece yardımcı olabilir fakat öncesinde ihtiyacımız olup olmadığını bilmekte fayda vardır. Vücutta kolajen üretimi ne zaman düşer? Kaç yaşında kolajen desteğine ihtiyacımız olur? Bu soruların cevabını vermek büyük önem taşır.

Cilt İçin Kolajen Ne Anlama Gelir?

Kolajen üzerine yapılan birçok araştırmanın sonucu, bu bileşenin cilt üzerine olumlu etkileri olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bu sonuçlar; kolajen alımıyla cildin yaşlanmasını önleyen bir mekanizmanın oluştuğunu ve kolajenin, trombosit salınımını inhibe ederek kanser ve kardiyovasküler hastalıklarla mücadele için bir sağlık takviyesi şeklinde potansiyel olarak uygulanmasının olumlu sonuçlar doğuracağını vurgulamaktadır (2).

2017 yılında Journal of Agriculture and Food Chemistry’de yayınlanan çalışma; kollajen hidrolizatlarının kan dolaşımından doğrudan cilde aktarılabileceğini göstermiştir. Bu bulgu, kolajenin kırışıklıklara ve cilt elastikiyetine olan yardımını destekleyen niteliktedir. Yüze kolajen uygulaması yöntemine gerek kalmadan kolajen takviyesi tüketerek bu etkiyi yaratmak mümkün gözüküyor.

2017’de Journal of Cosmetic Dermatology ‘den yapılan bir başka çalışma, kolajen takviyelerinin 24 hafta boyunca alındığında kırılgan tırnakların iyileştirilmesine de yardımcı olabileceğini iddia etmiştir.

2018 yılında, British Journal of Sports Medicine’nde sporcular hakkında bir çalışma yapıldı ve kolajen ile diyetlerini destekleyen sporcularda eklem ağrısında azalma olduğu gözlemlendi. Ancak, uzun vadeli güvenilirliği ve sürekli sonuçları kanıtlamak için bu konuda daha çok çalışmanın yapılması gerektiği de belirtildi (3).

Kolajen Kullananlar Nelere Dikkat Etmeli?

Collagen kullananlar “Madem bu kadar yararlı hadi bol bol takviyesini tüketeyim!” diye düşünüyor olabilir. Fakat bu kararı vermek o kadar da kolay değildir.

Ciltteki kolajeni artırmak için takviyenin gerekli olduğu durumlarda vücudumuzun zaten kendisi sinyal verir, vermese dahi hekimlerimiz bu konunun uzmanıdır. Hiçbir besin takviyesini “Bu çok yararlıymış” diyerek, ekstra, kendi keyfimizce kullanmak yarar sağlamaz. Çünkü tıpta ilaç ve zehir arasında çok ince bir çizgi vardır.

Vücudumuzdaki dokuların, saçların, tendonların, hücrelerin ve cildin kolajen yapısını artırmak önemli etkiler yaratır. Kolajen vücudun temel yapıtaşlarındandır. Hayvanlar da kolajen üretir bu yüzden hayvansal kaynaklı besinler kolajen kaynağıdır.

Cilt kolajen dengesini kendisi sağlamaya çalışır. Bedenimizin dışında, mucize bir iksir veya yiyecek aslında yoktur. Hiçbir zaman tek bir şeyi kullanınca anında mükemmel etkiler göremezsiniz. Zayıflamak istediğimizde mucize bir içecek olmadığı gibi gençleşmek için, kilo almak için vb. olayların tümünde tek bir besin ile idealinize ulaşamazsınız.

kolajen-spor

Kolajen Tedavisi Nasıl Olur?

Dengeli ve düzenli beslenirken yediğimiz birçok besinin içerisinde kolajen bulunur. Bunları hayatımıza eklemek bize fayda sağlayacaktır. Yani beslenme düzeninizi düzelterek kolajen tedavisi için ilk adımınızı atabilirsiniz.

Dengeli ve düzenli beslenmek, düzenli egzersizler yapmak, kendinize zaman ayırmak, stresten uzak durmak, esnemek, temiz hava almak gibi sağlıklı yaşam ipuçları hayata geçirildiği takdirde cildinizin yaşlanma sürecini yavaşlattığını fark edeceksiniz.Bu yaptığınızdoğru seçimler vücudunuzun kolajen üretimini artırır.

Kolajen seviyelerinizi yükseltmek için kolajen takviyelerinden de destek alabilirsiniz. Böylece kolajenli besinler tüketemediğinizde de eksiklik yaşamazsınız.

Kolajen İçeren Besinler Nelerdir?    

Kolajen içeren gıdalar listesini aşağıda sıraladık;

  1. Hayvansal gıdalar,
  2. Yeşil yapraklı sebzeler,
  3. Sakatatlar,
  4. Jelatin,
  5. Zeytin,
  6. Kereviz,
  7. Soğan,
  8. Sarımsak
  9. Kırmızı meyveler ve sebzeler
  10. Havuç,
  11. Yumurta beyazı
  12. Balık,
  13. Salatalık kolajen bakımından zengin besinlerdir.

Kolajen içeren yiyecekler günlük hayatta kolaylıkla tüketebileceğiniz ve dikkat ettiğinizde beslenme listenize ekleyebileceğiniz doğal kolajen kaynaklarıdır. Bitkisel kolajen depoları; zeytin, kereviz, salatlık, sarısak, soğan ve havucu mutlaka diyetinize eklemelisiniz.

Kolajenli besinler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz şu yazıya tıklayabilirsiniz.

Kolajen iceren besinler arasında yağlar da bulunur. Kolajen içeren yağlar şöyle listelenebilir;

  1. Et Suyu ve yağı
  2. Omega 3 yağ asitleri
  3. Avokado ve avokado yağı

Avakado yağı kolajen içeren bitkisel yağlar arasında en etkililerinden biridir. İçeriğinde kolajen olan yiyecekler arasında kolajen içeren vitaminler de vardır. Örneğin narenciye tüketerek C vitamini alabilir kolajen üretiminizi artırabilirsiniz.

kolajen-eksikligi

Kolajen Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılığın devası olarak bilinen, son dönemlerin en moda kelimelerinden olan kolajen eksikliğinde bazı belirtiler size alarm verebilir;

  • Güneş yanıkları
  • Stres
  • Hareketsiz yaşama eğilim
  • Uyku düzensizliği
  • Menopoz
  • Yüz için kolajen eksikliğinde erken kırışıklıklar
  • Eklemler için kolajen eksikliğinde ekrem ağrılarından şikayet etmeye başlarsınız.

En İyi Kolajen Çeşitleri Neler?

Kolajen kullananlar cilt için hangi tip kollajen kullanmalı? Hangi kolajen neye iyi gelir? Kollajen tip 1&3, hidrolize kolajen ve toz kolajen, hangisi daha hızlı sonuç verir? Balık kolajeni mi sığır kollajeni mi daha etkili? Tüm bu sorularınızın cevabını hızlıca verelim!

Balık Kolajeni Kullananlar Doğru Yolda!

Adından da anlaşılacağı gibi, balık kollajeni balıktan elde edilen kolajendir. Balık kolajeni genellikle fabrikasyon sırasında atılacak olan kısımlardan üretilir. Bunlar balık pulları ve derisidir.

Balık kollajeni en iyi tip 1 kollajen kaynağıdır. Tip 1 vücudumuzda en bol miktarda bulunan kolajendir. Aynı zamanda en büyük organımız olan derimizin esnekliğini ve sıkılığını korumak için önemli bir yapıtaşıdır.

Sığır Kolajeni Cilt ve Yaralanmalar İçin Harikadır!

Sığır kolajeni sığırlardan elde edilir. Sığır kollajeni hayvanın derisinden çıkarılır ve balık kollajenine çok benzer bir üretim işlemine tabi tutulur.

Sığır kolajeni içeriğinde tip 1 ve 3 kollajenlerinin ikisini de barındırır. Bunlar vücudumuzda bağ dokularımızda görev alır. Sığır kolajeninin bu özelliği genel vücut sağlığı için ve yaralanmaların hızlıca iyileşmesi için mükemmel sonuçlar yaratır.

Kolajen tozu gibi ürünler ortaya çıktıkça merak ediyor olabilirsiniz: 1, 2 ve 3 tip kolajen türleri arasındaki farklar nelerdir? Hangi tip kollajen sizin için daha uygundur? İşte bu farklı kollajen çeşitlerinin kısa bir özetini sizin için derledik!

Tip 1 Kollajen Nedir?

İnce çizgileri ve kırışıklıkları en aza indiren, cildin esnekliğini ve nemlendirilmesini arttıran kollajen tip 1 balık kolajeninde bol miktarda bulunur.

Kolajen tip 1 sadece kaslarınızı, gözlerinizi, kemiklerinizi ve omurganızı yeniden inşa etmenize yardımcı olmakla kalmaz, tırnaklarınızı güçlendirmek ve daha güçlü, kalın saçlar çıkarmanıza yardımcı olmak için de etkilidir.

Tip 2 Kollajen Nedir?

Tip 2 kolajen kıkırdaktaki protein moleküllerini, eklemleri, kemikleri, omuriliği, gözleri, bağ dokusunu ve eklem sağlığını koruyan etkin bir role sahiptir. Kollajen tip 2 sağlayanen iyi kaynaklardan biri organik kemik suyundaki proteinlerdir.

Tip 3 Kollajen Nedir?

Kolajen tip 3 bağırsaklarınızda, kaslarınızda, kan damarlarınızda ve uterusta bol miktarda bulunur. Bağırsak iyileşmesi, cilt elastikiyetini ve nemlendirilmesini iyileştirmek için en sık kullanılan kolajen çeşididir. Sığır kollajeni peptitleri, kollajen tip 1 ve 3 için harika bir kaynaktır. Tip 1 tip 3 kollajen bileşenlerini sığır kolajeni takviyeleri tüketerek aynı anda alabilirsiniz.

Hidrolize Kolajen Nedir?

Temel olarak, doğal halindeki kolajen insanlara çok da büyük faydalar sağlayamaz. Doğal kolajen lezzetli de değildir. Bu yüzden kolajeni önce parçalamak gerekir. Su içeren kimyasal bir işlem olan hidroliz, hidrolize kollajen üretmek için kullanılır. Kolajen tamamen hidrolize edildiğinde kullanımı kolay hale gelir. Çünkü bu parçalanmış haliyle sıvılarda bile tamamen çözülür. Aynı zamanda, hidrolize kolajen takviyeleri tatsız ve kokusuzdur, bu yüzden yüzlerce farklı tarife rahatlıkla eklenebilir.

Kolajen İçeren Ürünler Nelerdir?

Piyasada kolajeni artık neredeyse her formda bulabilirsiniz. Kolajen içeren haplar, kolajenli sular ve kolajen tozu olduğu gibi kolajenli kremler, serumlar, yağlar da kolaylıkla satın alınabilir. Kolajen takviye ürünleri kullanmadan önce mutlaka uzmanınıza danışmalısınız. Ayrıca önerilen dozu aşmamanız da önemlidir. Damak tadına önem verenler için kolajenli çikolatalar bile artık üretiliyor.

Sıvı Kolajen Nedir, Sıvı Kolajen Kullananlar Neler Yaşıyor?

İçilebilir kolajen olarak da adlandırılan bu kolajen çeşidi, kolay kullanımı ile gönüllerde taht kurmaya aday. Kolajen sıvı formda tüketilebilen gıda takviyelerinden biridir. Likit kolajen içmek isteyenler için üretilen kolajenli suları her zaman çantanızda taşıyabilirsiniz.

Kolajen ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacak takviyeler için tıklayın!

yaren-ozdemir (1)

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER