Zerdeçal (Turmeric) Ekstresi Nedir?

Geleneksel tıp ve bitkilerin yüzyıllardır süregelen faydaları günümüzde araştırmalarla kanıtlanmaya devam ediyor. Köklü bir geçmişe sahip olan zerdeçal, vücut sistemine faydaları ile artık gıda takviyeleri arasında da kendine yer edinmiş durumda. Zerdeçal ekstresi ile ilgili bilmeniz gerekenleri bu yazımızda sizin için derledik.

Zerdeçal Nedir?

Zerdeçal, başta Hindistan olmak üzere, Pakistan ve Çin gibi uzak doğu ülkelerinde uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Zencefilgiller familyasına ait, sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitkidir. Zerdeçal (İngilizce’de Turmeric) aynı zamanda halk dilinde Hint Safranı olarak bilinir. Acımsı bir tada sahip olan zerdeçal hem yemeklerde hem de geleneksel tıpta yaygın bir yer bulmuştur. (1)

Zerdeçal üzerinde en çok araştırma yapılan bitkilerden biridir. Bunun sebebi, tıbbi rahatsızlıklarda insan vücudundaki olumlu etkileri olmuştur. Zerdeçalın etken maddesi olan curcumin (kürkümin) zaman zaman zerdeçalla eş anlamlı olarak kullanılır. Kürkümin maddesi zerdeçala sarı rengini verir. Bu etken madde, gıda renklendiricisi olarak da kullanılır.

Zerdeçal (Curcumin) Neden Kullanılır?

Zerdeçalın içinde bulunan kürkümin kuvvetli bir antioksidandır. Vücutta bulunan serbest radikallerin oluşturduğu hasarlara karşı vücudu korur. Zerdeçal’da bulunan kürküminin C ve E vitaminlerinden daha yüksek oranda antioksidan özellik gösterdiğine dair araştırmalar sürmektedir. Ayrıca kürkümin maddesi, vücudun kendi antioksidan üretimine de destek sağlar. (2)

Yapılan bilimsel çalışmalarda sindirim sistemine olumlu etkileri görülmüştür. Ayrıca zerdeçal vücuttaki iltihaplanmaya karşı da görev üstlenebilir. DNA hasarını engellediğine dair çalışmalar yürütülen kürkümin bu özellikleriyle gıda takviyeleri arasında en çok ilgi görenlerden olmuştur. (3)

Zerdeçal kökünde bu madde yoğunluğunun az bulunmasından dolayı gıda takviyesi olarak zerdeçal ekstresi ya da zerdeçal ekstratı yapılmaktadır. Sıvı ve kapsül formda bulabileceğiniz zerdeçal gıda takviyelerinin erkekler için ayrıca tavsiye edilmesinin sebebi odaklanma ve enerji üzerindeki olumlu etkisidir.

Piyasadaki yeni markalardan olan Nature’s Supreme, erkekler için geliştirdiği özel multivitamin desteği içerisinde zerdeçal ekstresine yer vermektedir.

Spor yapan erkekler, özellikle vitamin ve gıda destekleri arasında zerdeçal içeriğine sahip olan ürünleri tercih edebilirler. Her türlü vitamin ve mineral takviyesi gibi zerdeçal ekstresini kullanmadan önce de uzman görüşü almanızda fayda var.

Curcumin gibi spor yaparken vücudunuza fayda sağlayacak diğer vitaminler hakkında bilgi almak için “Vücut Geliştirenler Hangi Vitaminleri Kullanmalı?” başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER