Fitness’a Yeni Başlayanlar İçin Öneriler

Spora yeni başlayan herkesin aklına takılan sorulardan bir tanesi, antrenman programlarını nasıl şekillendirecekleridir. Kardiyo ağırlıklı mı çalışmak gerekiyor, yoksa ağırlık antrenmanlarına mı önem vermek gerekiyor?

Spora Başlamaktaki Amaç

Spora veya fitness’a başlamadaki en büyük sebeplerden biri, kişilerin fazla kilolarından kurtulmak istiyor olmasıdır. Aslında bu durum biraz yanlıştır. Çünkü spor yapma alışkanlığı herkesin edinmesi gereken bir özelliktir. Hem daha sağlıklı olabilmek adına, tabi hem de daha güzel ve fit bir vücuda sahip olabilmek adına spor yapmak hayatınızın bir parçası haline gelmelidir.

Sizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak rahatlatacak ve iyi hissettirecek olan spor yapma alışkanlığını elde etmek isteyen kişilerin, öncelikle amaçlarını belirlemesi gerekmektedir. Yalnızca kilo vermek isteyen bir kişinin, sadece kardiyo yapıp, bol bol terleyerek kilo verme isteği çok doğru değildir. Çünkü, ağırlık antrenmanları da kaslarınızı çalıştırarak yağ yakmanıza yüksek oranda yardımcı olmaktadır.

Ağırlık Antrenmanları

Ağırlık antrenmanları sayesinde; tükettiğiniz besinlerin içindekiler, yalnızca yağ olarak vücudunuzda depolanmaz. Kaslarınızın enerji üretebilmesini sağlar ve bu şekilde kilo alma problemimin önüne geçersiniz. Çünkü ağırlık antrenmanları, kan şekeri düzeyini ayarlayan insülin hormonuna olan duyarlılığın geliştirilmesinde önemli rol oynar.

Tabi ki de ağırlık antrenmanlarının etkisi,  antrenmanların yoğunluğuna, dinlenme periyotlarınıza, vücut direncinize ve fiziksel özelliklerinize bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin; kısa dinlenme süreleriyle (30-60 saniye) yaptığınız, üst ve alt vücut için uyguladığınız, bileşik hareketlerin bulunduğu bir antrenman programı, izole hareketler içeren antrenman programlarına nazaran, amacınıza ulaşmanıza daha çok yardımcı olacaktır.

Yapılması ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yapabileceğiniz en güzel şey, kendinize iddialı, derece derece artan, içinde kardiyo hareketleri de bulunduran bir ağırlık antrenmanı programı hazırlamak olacaktır. Başlangıç seviyesinde yapılması gereken; pazartesi, çarşamba ve cuma günleri ağırlık antrenmanı yapmak ve salı, perşembe ve opsiyonel olarak cumartesi günleri kardiyo antrenmanlarını uygulamak olacaktır.

Ancak; kesinlikle daha çok kilo vermek amacı doğrultusunda, daha fazla kardiyo antrenmanı yaparak ağırlık antrenmanlarını es geçmeyiniz. Bu davranış sandığınızın aksine, kilo verme hızınızı yavaşlatacaktır.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER