Güçlü Karın Kaslarının 5 Faydası

Hepimizin öncelikli amacı güçlü ve estetik görünen karın kaslarına sahip olmak… Karın kaslarının yer aldığı merkez bölgenizi etkili bir şekilde güçlendirmek adına; vücudu denge kurmaya iten egzersizler yapmak gerekiyor. Merkez bölgenizin stabilitesini geliştirmeye başladığınızda elde ettiğiniz faydalar ise hem spor performansınıza hem de günlük hayatınıza yansıyor.

İşte daha güçlü karın kaslarının günlük yaşamınıza her yönden sağlayacağı 5 fayda…

Spor Performansınızı Artırır

Futbol veya tenis gibi herhangi bir spor türünü yaparken uzuvlarınızla güç üretmeniz gerekir. Bu kuvveti üretebilmek için omurganız nötr ve merkez bölgeniz ise stabil olmalıdır. Sabit kalmanıza neden olan egzersizler, vücudunuza spor performansı sırasında veya ihtiyaç duyduğunuz anlarda (koşma, atlama ve hızlı tepki gerektiren diğer durumlar gibi) nasıl tepki vereceğini öğretir. Dengesiz ortam oluşturmak için illa bosu topu ya da denge tahtası kullanmanıza gerek yok. Merkez bölgesi hedefli egzersizlerde iki taraflı ve tek taraflı serbest ağırlık hareketlerini uygulamak, merkez bölgesi kaslarını harekete geçirecektir. Böylece fırlatma, atlama ve sallanma gibi atletik hareketler sırasında daha rahat kuvvet üretme imkanı bulabilirsiniz.

Bel Ağrısını Önler

Kalça, uyluk ve sırt bölgesinde hareketliliği ve gücü geliştirmek; sadece sırt ağrısını önlemekle kalmaz, aynı zamanda ağrıları da giderebilir. Bu bölgeleri devreye sokmak ve sırt ağrısından kurtulmak için power wheel hareketini uygulayabilirsiniz. Yapılışına gelecek olursak: Ayaklarınız tekerleğin üzerindeyken sırt üstü yatın, tekerleği kalçanıza kadar döndürün, ardından kalçalarınızı yerden kaldırın. Haftada 3-4 kez by tarz egzersizler yapmak ağrıyı azaltabilir ve sonunda sizi sırt ağrısından tamamen kurtulma noktasına getirebilir. Omurgayı düz tutmak zamanla adeta bir refleks haline gelir. Çekirdek bölgesi olarak da bilinen merkez bölgenizin güçlü olması; bir kutuyu kaldırmak veya bir masada oturmak gibi günlük yaşam hareketlerini doğru bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur.

Duruşunuz İyileşir

Ayakta durma ve oturma şekliniz, gün içinde nasıl hissettiğinizi de etkiler. İdeal duruş, mümkün olduğunca sırta en az miktarda baskı uygulayarak, omurgada minimum aşınma ve yıpranma sağlayarak olur. Kötü duruş, pelvisiniz öne eğildiğinde ortaya çıkar ve abartılı bir omurga eğrisine neden olur. Merkez bölgesini güçlendirmek, ağırlığı tüm vücuda eşit olarak dağıtmanıza neden olur ve kötü duruşu düzeltir. Karın duvarını oluşturan, kalça fleksörlerini açan ve beli güçlendiren merkez bölgesi egzersizleri yapmak, daha iyi bir duruşa sahip olmanızı ve böylece daha iyi hissetmenizi sağlar. Günlük yaşamda ve egzersiz sırasında; ayakta duran bir kişinin alt sırtında hafif bir eğri olması ve göbek deliğinin öne çıkmaması gerekir.

Daha İyi Nefes Alırsınız

Nefes eğitimi ve merkez bölgesi kaslarının eğitimi el ele gider. Journal of Strength and Conditioning Research’te yer alan bir çalışmaya göre diyafram ve interkostal kaslar gibi daha güçlü solunum kasları geliştirmek, daha iyi merkez bölgesi gücü anlamına geliyor. Merkez bölgenizi güçlendirmek vücudunuzu daha iyi topluyor ve nefes almayı kolaylaştırıyor. Böylece organlarınız ve diyaframınız uygun pozisyonda kalıyor. Sözü edilen çalışmaya katılanlar, altı haftalık HIIT eğitimi sırasında nefes ve merkez bölgesi eğitimini birlikte almışlar. Böylece katılımcıların koşu ekonomisinde de gelişme görülmüş. Yani belli bir hızda koşarken enerji tasarrufu yapmaya başlamışlar.

Beliniz İncelir

Bel bölgesinin aşırı kalın olması genel olarak uzun vadeli sağlık risklerinin göstergesi olarak kabul edilir. Yağdan arınmış baklava şeklindeki karın kasları estetik açıdan hoş olmasının yanı sıra sağlık açısından da birçok faydayı bereberinde getirir. Doğru yoğunluk, egzersiz seçimi ve antrenman sıklığı, bel çevrenizi inceltmeye yardımcı olur.

Harekete Geçin

Karın kası yapmak ve merkez bölgenizi güçlendirmek için Evde Yapılabilecek En Etkili Karın Kası Hareketleri başlıklı yazımızı tıklayın.

Güçlü karın kaslarının oluşumu için öncelikle fazla yağlardan kurtulmak gerekir. L-Karnitin ve CLA gibi takviye ürünleri vücuttaki yağ oranını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Daha sağlıklı ve yağsız bir vücuda sahip olmak için bu takviyeleri egzersizle birlikte kullanmayı deneyebilirsiniz.

Takviye Önerisi: Hardline Thermo L-Karnitin Sıvı 1000 mL

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER