Multivitamin belki de dünyada en çok kullanılan supplement olabilir. Gıda takviyeleri arasında yaygın olarak tercih edilen multivitaminler farklı mineral ve vitaminler ile güçlendirilmiş içeriklere sahiptir. Dolayısıyla her multivitamin aynı değildir ve sizde aynı etkileri yaratmayabilir.
Bugün popülaritesi güçlü olan multivitamin takviyeleri nasıl kullanılır ve multivitaminlerin faydaları nelerdir sorularını sizler için cevaplandıracağız. Ayrıca en iyi multivitamin seçimini yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini de birlikte ele alacağız.
Multivitamin Nedir?
Farklı vitamin, minarel ve bileşenlerden oluşan multivitaminler bir çeşit gıda takviyeleridir. Beslenme düzeninde doğal yollar ile alınamayan ya da yetersiz alınan ve vücutta eksikliği olan besinlerin takviye edilebilmesi amacı ile tüketilmektedirler. Multivitaminler şurup, kapsül ya da hap formunda olabilirler. Multivitamin hapları ilaç değildir. Bu sebeple tedavi yöntemi olarak düşünülmemelidirler. Ancak bu takviyeler içerisindeki bileşenler genel sağlığı desteklemeye katkıda bulunabilir. Multivitaminleri doktorunuza danışarak, beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz.
Multivitamin hapları genellikle çok yönlü bir içeriğe sahiptir. Piyasada 30’dan fazla vitamin, mineral ve bitkisel bileşen içeren çeşitleri bulunur. Bu da genel sağlık açısından önemli bir unsurdur. Çünkü besin destekleri ile vücudunuzda yetersiz olan besinleri alabilirsiniz.
Kişilere belli bir multivitamin önerisi vermek çok doğru olmayacaktır. Çünkü bu gıda takviyeleri farklı besinlerden farklı miktarlarda içerirler. Dolayısı ile eğer herhangi bir besin eksikliğiniz var ise, bu besini fazlaca ihtiva eden bir multivitamin almak doğru olabilir.,
Multivitamin Ne İşe Yarar?
Multivitaminler, vitamin ve minerallerin bir kombinasyonunu içeren diyet takviyeleridir. Tek başına diyet yoluyla yeterli miktarlarda tüketilemeyen besinleri sağlamak üzere tasarlanmışlardır. İşte multivitaminlerin bazı temel rolleri ve faydaları:
- Beslenme Boşluklarını Doldurmak: Multivitaminler diyetinizdeki beslenme boşluklarını doldurmaya yardımcı olarak yeterli miktarda temel vitamin ve mineral almanızı sağlar.
- Bağışıklık Fonksiyonunu Destekleme: C vitamini, D vitamini ve çinko gibi bazı vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemini desteklediği bilinmektedir.
- Sağlıklı Yaşlanmayı Teşvik Etmek: Yaşlandıkça beslenme ihtiyaçlarınız değişir. Multivitaminler, sağlığınızı ve canlılığınızı korumak için gerekli besinleri almanıza yardımcı olabilir.
- Enerji Seviyelerini Yükseltmek: Birçok multivitaminde bulunan B vitaminleri, enerji üretiminde ve metabolizmada çok önemli bir rol oynar.
- Kemik Sağlığını Destekler: Genellikle multivitaminlerde bulunan kalsiyum ve D vitamini, güçlü kemiklerin korunması için gereklidir.
- Ruh Halini İyileştirme ve Stresi Azaltma: Bazı çalışmalar, B vitaminleri, magnezyum ve D vitamini gibi bazı vitamin ve minerallerin ruh halini iyileştirmeye ve stres ve anksiyete semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
- Cilt, Saç ve Tırnak Sağlığının Geliştirilmesi: Biotin, E vitamini ve C vitamini gibi vitaminler daha sağlıklı cilt, saç ve tırnaklara katkıda bulunabilir.
Multivitamin Nasıl Kullanılır?
Doktorlar genellikle grip olduğunuz dönemlerde tedavi için size birkaç ilaç yazarlar. Zaman zaman da bu ilaçların yanında C vitamini, D vitamini ya da multivitamin gibi gıda takviyeleri önerirler. Bu takviyeler sizin tedaviniz için gerekli ana öğeler değildir. Ancak vücudunuzda enfeksiyon oluşmasına, dokularınızın güçsüzleşmesine ya da halsizlik hissetmenize engel olarak hastalıklara zemin açan bozuklukların gerçekleşmesinin önüne geçebilirler. Dolayısıyla hastalık durumlarında da vücudun daha dinç hissedebilmesi ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi adına gıda takviyesi kullanmak size yardımcı olabilir.
Multivitamin kullanımı üründen ürüne ve markadan markaya değişebilmekle beraber genellikle günde 1 adet tüketilirler. Aç ya da tok karnına alınması çok fazla önemli değildir ancak mideniz hassas ise tok karnınıza almanız daha iyi olacaktır. Multivitamin aldığınız takdirde mutlaka üzerindeki kullanım koşullarını okuyunuz.
Multivitaminler, vücudun dirençsiz hissedildiği dönemlerde, yetersiz beslenilen dönemlerde, kan tahlillerinde bazı vitamin ya da mineral eksikliği görüldüğü durumlarda ya da çok yoğun tempolu dönemlerde doktora danışılarak tüketilebilirler. Burada altını önemle çizmemiz gereken konu multivitaminlerin doğal beslenmenin yerine geçemeyecek olmasıdır.
En İyi Multivitamin Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
En iyi multivitamin seçerken ürünün kullanıcı ihtiyaçlarına uygun, biyoyararlanımı yüksek, güvenilir içeriklere sahip ve sertifikalandırılmış olması gerekir.
Bu unsurları detaylandıracak olursak:
İçerik ve Dozaj
Multivitaminin içerdiği vitamin ve minerallerin çeşitliliği ve miktarı önemlidir. Günlük ihtiyacı karşılayacak uygun dozlarda olması gerekir. Bazı multivitaminler, özellikle belirli yaş grupları ve cinsiyetler için özel formülasyonlar içerebilir.
Biyoyararlanım
Multivitaminlerin içeriğindeki besin maddelerinin vücut tarafından ne kadar iyi emildiği önemlidir. Biyoyararlanımı yüksek olan formlar tercih edilmelidir.
Katkı Maddeleri ve Dolgu Maddeleri
Gereksiz katkı maddeleri ve dolgu maddelerinden kaçınılmalıdır. Özellikle yapay renklendiriciler, tatlandırıcılar ve koruyucular içermeyen ürünler tercih edilmelidir.
Sertifikalar ve Kalite Kontrol
Ürünün güvenilir bir sertifikasyon kuruluşu tarafından onaylanmış olması ve kalite kontrol süreçlerinden geçtiğine dair belgelerinin olması önemlidir.
Kullanıcı İhtiyaçları ve Özel Durumlar
Kullanıcıların özel sağlık durumları, yaş grupları, cinsiyetleri ve yaşam tarzlarına göre uygun multivitamin formülasyonlarını seçmeleri gerekmektedir.
Form ve Kolaylık
Multivitaminin formunu (örn. tablet, kapsül, sakız, sıvı) ve dozaj programının uygunluğunu göz önünde bulundurun. Bazı formların yutulması daha kolay veya daha lezzetli olabilirken, diğerleri daha uygun dozlama sunabilir.
Alerjiler ve Hassasiyetler
Potansiyel alerjenler veya glüten, laktoz, yapay renkler ve koruyucular gibi hassasiyetlere neden olabilecek bileşenler için içerik listesini kontrol edin.
Multivitaminleri onlarca marka arasından incelemek ve sipariş vermek için buraya tıklayabilirsin.
En İyi Multivitamin Hangisi?
En iyi multivitamin kullanıcının ihtiyaç ve beklentilerine uygun, biyoyararlanım noktasında yüksek değerlere sahip, sağlıklı içeriklerden oluşan ve uluslararası sertifikalara sahip ürünlerdir. Dolayısıyla seçim yaparken tüm bu unsurları göz önünde bulundurmak, multivitaminin içerik tablosundaki değerleri karşılaştırmak, vücudun ihtiyaçlarının farkında olup buna uygun yoğunluktaki ürünlere yönelmek gerekir.
Multivitamin Faydaları Nelerdir?
Multivitaminleri nasıl kullanabileceğinize değindik. Şimdi multivitaminlerden alabileceğiniz faydaları sıralıyoruz:
- Vücutta bulunan eksik besinlerin tamamlanmasına destek olur.
- Özellikle hayvansal kaynaklarda bulunan folat, B6 vitamini, çinko, D vitamini, kalsiyum, demir ve sodyum gibi besinlerin vegan ve vejetaryenler tarafından kolayca alınabilmesini sağlar.
- Bazı araştırmalar multivitaminlerin kadınlarda kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olabileceğine değinmektedir. (1)
- Bazı araştırmalar multivitamin kullanan yetişkinlerin hafızalarının güçlenebileceğine değinmektedir. Ayrıca multivitamin takviyesi kullanmak ruh haline de iyi gelebilir. Bu durum, ruh hali bozukluklarına sahip kişilerde görülen besin eksikliği ile paralel bir sonuca sahiptir. (2, 3)
- Multivitamin faydaları arasında genel göz sağlığının korunması da vardır. Multivitaminler göz sağlığı için gerekli olan B3 vitamini, E vitamini, omega-3 yağ asitleri ve riboflavin gibi besinleri içerebilirler. Multivitaminlerin katarakt riskini azalttığına dair veriler de bulunmaktadır. (4)
- Vücut dokularının ve metabolizmanın düzgün bir şekilde işlemesine; bağışıklık hücrelerinin gelişmesine yardımcı olabilir.
- Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kadınlar tamamen doktorlarının önerilerine göre hareket ederek multivitamin kullanabilirler. Özellikle kalsiyum, D vitamini, folik asit ve omega-3 yağ asitleri açısından güçlü multivitaminler anne ve bebek için faydalı olabilir. Bu durumdan dolayı hamileler için özelleştirilmiş vitamin, mineral ve besin destekleri bulunmaktadır. (5)
- D vitamini açısından güçlü multivitamin destekleri kullanmak kemik yapısının ve yoğunluğunun korunmasına, ayrıca gelişmesine yardımcı olabilir. (6) D vitamini, kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından zengin takviyeler kullanmak osteoporoz riskini azaltabilir.
Multivitaminler Zararlı mı?
Özel bir intoleransınız yoksa, vücudunuzda böbrek ve karaciğerleriniz sağlıklı bir şekilde çalışıyorsa, su tüketiminize özen gösteriyor ve takviye kullandığınız günlerde daha da dikkatli davranıyorsanız, yağda çözünen vitaminleri gereksiz miktarda çok tüketmiyorsanız (A ve D vitaminlerinin fazlası toksik etki yaratabilmektedir) multivitaminler sizin için zararlı olmayacaktır. Ancak bu durumu en iyi bilecek kişi doktorunuzdur. Aklınızda oluşan soru işaretlerini bir doktor ile paylaşıp multivitamin kullanabilirsiniz.
Multivitamin Ne Zaman İçilmeli?
Multivitaminin ne zaman içileceğine dair literatürde spesifik bir çalışma olmamakla birlikte pek çok uzman multivitaminlerin sabah kahvaltıyla birlikte alınmasının daha iyi olacağını öne sürer. Bu argümanın arkasında multivitaminlerin yemekler ile birlikte alınmasının emilimi artırdığı ve olası gastrointestinal rahatsızlıkları en aza indirdiği tespiti vardır.(7) Dolayısıyla genel olarak multivitaminlerin sabah kahvaltı ile birlikte alınması önerilmektedir.
Multivitamin Kilo Aldırır mı?
Multivitaminin kilo aldırıp aldırmadığı sorusuna verilecek yanıt çeşitli gruplarda değişiklik gösterir. Hamile kadınlarda özellikle üçüncü trimester döneminde kilo aldırdığına yönelik çalışmalar olsa da hem orta yaşlı yetişkinlerde hem de obez kadınlarda yapılan araştırmalar multivitaminin kilo aldırmak yerine kilo kaybını desteklediğini göstermiştir. (8,9)
Multivitamin İçinde Neler Var?
Multivitaminler, genel sağlığı desteklemek için çok çeşitli temel vitamin ve mineralleri sağlamak üzere formüle edilmiştir. Tipik olarak A, C, D, E, K ve B kompleks vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, selenyum, bakır ve manganez gibi mineralleri içerirler.