Koşu Öncesi Dinamik Isınmanın Faydaları

Basitliği ve hem mental hem de fiziksel faydaları göz önüne alındığında, koşu son derece popüler bir egzersiz yöntemidir. Tek ihtiyacın olan bir çift koşu ayakkabısı, bazı uygun giysiler, izlenecek bir rota veya bir koşu bandı! Fit vücudunu korumak ister misin? Düzenli koşu ile bu mümkün. Sağlıklı bir bedene sahip olmak veya stres atmak mı istiyorsun? Düzenli koşu ile bu da mümkün.  Fitness seviyeni test etmeye veya egzersiz yapmak için ek motivasyona mı ihtiyacın var? Bir koşu yarışına veya grubuna kaydolarak bunu da yapmak mümkün!

Elbette koşmak kolay ya da erişilebilir gözüken bir antrenman olsa da bu antrenmanın vücuda faydalı olması için nasıl doğru bir şekilde yapacağını bilmen gerekir. Koşu deneyiminde en iyi performansı göstermenin yollarından biri, önce dinamik bir ısınma yapmaktır. Çoğu kişi birkaç esneme hareketinin ardından hızlı ve pratik bir ısınmanın yeterli olduğunu düşünse de dinamik ısınmanın vücuda ve koşu performansına pek çok faydası vardır. Gelin başlıca faydalara göz atalım.

Yaralanma Riskini Azaltır

Birçok koşucu için ısınma, koşuya başlamadan önce yalnızca birkaç esneme veya yavaş tempolu koşudan ibaret. Elbette, bu yöntem hiç yoktan iyidir; ancak koşu sırasında alınan darbeler için kasları yeterince hazırlamaz. Düzenli olarak koşuyorsan yaralanma riskinden kaçınmak için dinamik bir ısınmaya ihtiyacın var. Bu sayede egzersizlerini mümkün olduğunca etkili hale getirebilirsin.

Eklem ve Bağ Dayanıklılığını Artırır

Dinamik ısınma, vücuttaki kasların kontrollü kasılmasını sağlar ve koşu periyoduna uygun şekilde kasların uzamasına ve eklemlerin yağlanmasına izin vermek için vücudu hazırlar. Ek olarak, koşu hızıyla bağlantılı olarak eklemlerin basıncını, hareketini ve hareket hızını ölçmeyi kolaylaştırır. Bu da koşu sırasında vücuda uygulanan kuvvete ve darbelere karşı dayanıklılık artırır.

Kaslarını Kontrol Et, Performansını Artır

Soğuk havalarda, bir arabanın motorunun sürüşten önce birkaç dakika rölantide çalıştırmak gerekir. Bu insan vücudu için de geçerlidir. Kas ve elastik bağ dokuları vücut ısısı yükseldiğinde daha elastiktir, bu da egzersizde kullanılan eklemlere hareket özgürlüğü tanır. Patlayıcı egzersizlere geçmeden önce yavaş hareketlerle başlayarak tam bir dinamik ısınmaya zaman ayırmak, kan dolaşımını sağlar. Bu aynı zamanda merkezi sinir sistemini (CNS) harekete geçirir, böylece koşmaya dahil olan kasları kontrol etmek için daha verimli çalışır. (1)

Kasları Harekete Hazırlar

Dinamik ısınma egzersizleri daha yoğun hale geldikçe, çalışan kaslar yavaş yavaş ATP üretmek için glikoliz kullanmaya başlar. (3) Bu, nefesinizin hızlanmasına ve terlemenin ortaya çıkmasına neden olur, bu da kaslarınızın hareket etmeye hazır olduğunu, ısınmanın bittiğini ve koşmaya başlama zamanının geldiğinin bir işaretidir!

Verimli Enerji Üretmeyi Sağlar

Vücutta iki genel kas lifi türü vardır: yavaş kasılma ve hızlı kasılma. Yavaş kasılan lifler, oksijen kullanır ve çoğunlukla uzun mesafe koşma gibi dayanıklılık aktiviteleriyle ilgilidir. Dinamik ısınmanın farklı hareketleri, koşunuz için verimli bir şekilde enerji üretebilmeniz için vücuda yardımcı olur. Hızlı kasılan lifler içinse dinamik ısınma şarttır. Aksi takdirde vücuttaki faydalı enerjiyi bir anda tüketerek yalnızca sakatlanmalara değil, metabolizmada farklı rahatsızlıklara da yol açar. (2) Aynı zamanda dinamik ısınmayla birlikte kademeli olarak koşu hızının artması, adrenalinin de doğru salgılanmasını sağlar.

Elbette ısınma kadar önemli bir diğer konu da vücudun koşu sonrası soğumasıdır. Egzersiz sonunda vücudu korumaya almak için “Koşu Sonrası Soğuma Hareketleri İle Ağrılarınızı Azaltın” başlıklı yazımıza göz atmayı unutma!

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER