Six-pack karın kaslarına sahip olmak için nasıl antrenman yapıyorsunuz? Birçok insan gibi, uzun ve karmaşık bir antrenman ile yapabilirsiniz ancak bize göre en iyi karın kası egzersizleri, tekrar tekrar yapacağınız egzersizlerdir.
Evet karın kası, spor salonunda değil mutfakta yapılmaktadır. Ancak, hedefiniz six-pack karın kaslarına sahip olmak ise bunun için, doğru karın kası egzersizlerini seçmeniz de önemlidir.
Bu yazıda; sizler için yer vereceğim karın egzersizleri hem üst hem alt karın kaslarını çalıştırmak için dikkatlice seçilmiş 11 adet hareketten oluşmaktadır. Bu ev egzersizlerini haftada üç kez sağlam bir şekilde yapın, sağlıklı bir diyete sadık kalmaya devam edin, biraz ağırlık kaldırma ve doğru miktarda kardiyo antrenmanı yapın. Bunların sonucunda, six-pack karın kasları hedefinizde ciddi bir ilerleme göreceksiniz.
Evde Karın Kası Nasıl Yapılır?
Evde karın kası yapmak için öncelikle düzenli ve disiplinli bir şekilde egzersiz yapmak gerekir. Plank, crunch, leg raise ve bicycle crunch gibi temel karın egzersizleri bu konuda oldukça etkilidir. Haftada birkaç kez, evde karın kası hareketleri yapabilir ve karın kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.
Evde karın kası programı uygulamak bu konuda tek başına yeterli değildir. Dengeli bir beslenme programı uygulamak da karın kaslarını ortaya çıkarmak için kritik öneme sahiptir. Düşük yağlı ve yüksek proteinli bir diyet, karın bölgesindeki yağların azalmasına ve kasların daha belirgin hale gelmesine yardımcı olur. Evde karın kası programı uygulayarak ve beslenmenize dikkat ederek karın kası yapabilirsiniz.
Evde Karın Kası Hareketleri Rutini Nasıl Oluşturulur?
Bu oldukça gelişmiş bir karın antrenmanıdır bu nedenle, nasıl yaptığınız önemlidir.
Yeni başlayanların, 10 egzersizden sadece üçünü, iki set olarak ve setler arasında bir dakika dinlenerek olabildiğince çok sayıda tekrar ile gerçekleştirmesi çok daha iyi olacaktır. Sonrasında rutinlerine, egzersiz ile setler ekleyerek ve dinlenme sürelerinizi azaltarak kondisyonlarını ve dayanıklılıklarını artırabilirler.
Makul olan hedef; on bir hareketi büyük bir döngü içinde tek seferde yapmak, bir veya iki dakika dinlenmek ve ardından döngüyü bu şekilde iki kez daha tekrarlamaktır.
Buna dayanarak antrenmanı, farklı şekillerde bölmekten çekinmeyin. Örneğin; bu rutin genelde, şu şekilde süperset halinde uygulanır:
- Egzersiz 1 ve 2 (30 saniye dinlenin).
- Egzersiz 3 ve 4 (30 saniye dinlenin).
- Egzersiz 5 ve 6 (30 saniye dinlenin).
- Egzersiz 7 (60 saniye dinlenin).
Bu şekilde döngüyü 3 kez tekrarlayabilirsiniz. Her seti, geçici kas yetmezliğine veya kolayca başka bir tekrar yapamayacak duruma gelene kadar uygulayın.
Karın Kaslarınızı Ne Zaman Çalıştırmalısınız?
Çoğu insan için bu rutini, haftada en az üç gün gerçekleştirmek yeterli olacaktır. Gelişmiş bir fitness vücut geliştirme sporcusu ise, hemen hemen her gün yapabilir.
Evde erken saatlerde karın antrenmanı ve kardiyo yapmayı sevmek antrenmanınızı daha da zevkli hale getirecektir. Öğleden sonra ise, ağırlık antrenmanı yapmak için spor salonuna geçmek metabolizmanızı günde iki kez artırabilmenize yardımcı olur.
Eğer antrenmanı tek seansta yapmayı tercih ediyorsanız karın kası hareketlerini, ağırlık antrenmanı için ısınma olarak veya squat ile deadlift gibi ağır hareketler yapacaksanız antrenmandan sonra yapabilirsiniz. Ardından en son kardiyo egzersizini uygulayın.
Evde Karın Kası Programı Rutinini Nasıl Daha Kolay Hale Getirebilirsiniz?
Örneğin; alt sırt sakatlanmalarından dolayı bir egzersiz yapamıyorsanız rutininizi, hiç antrenman yapmamak yerine sırtınızı rahatsız etmeyen bir egzersizle değiştirebilirsiniz.
Öte yandan; sağlıklı bir alt sırta sahipseniz ve karın kaslarınıza ekstra kütle eklemek istiyorsanız, haftada üç kez antrenman yapın ve egzersizlerde biraz (direnç küçük bir plaka veya dambıl gibi) kullanın.
Evde Karın Kası Yapmak İçin Takviye Desteği Almak Gerekir mi?
Karın kaslarınızın belirginleşmesi için üst kısımdaki kalın deriyi, kardiyo yaparak, yağ yakarak inceltmek daha görünür baklava desenli karın görüntüsüne ulaşabilmenize yardımcı olur. Antrenman ile birlikte bazı takviyeleri kullanmak bu konuda, yağ yakımınıza yardımcı olabilir.
Evde Karın Kası Hareketleri
1. Sit-Up
Sit-up hareketinin ana hedefi, üst karın bölgesidir.
- Dizleriniz bükülmüş ve bacaklarınız ağır bir mobilya veya sehpanın altında sabitlenmiş şekilde sırtüstü yere yatın.
- Ellerinizi göğsünüz koyun.
- Karnınızı bükün ve neredeyse oturma pozisyonuna gelinceye kadar gövdenizi kaldırın.
- Karın üzerindeki gerginliği koruyarak gövdenizi başlangıç pozisyonuna indirin.
Not: Hareket boyunca tam kontrolü koruyun.
2. Leg Raise
Leg raise hareketinin ana hedefi, alt karın bölgesidir.
- Bacaklarınız, dümdüz önünüzde olacak şekilde yere sırt üstü yere uzanın.
- Destek için ellerinizi iki yana yerleştirin.
- Alt karnınızı bükün ve bacaklarınızı, yere dik olana kadar kaldırın.
- Bacaklarınızı başlangıç pozisyonuna indirirken gerginliği koruyun.
Not: Hareket boyunca tam kontrolü koruyun.
3. Jackknife Sit-Up
Jackknife sit-up hareketinin ana hedefi, üst ve alt karın bölgesidir.
- Bacaklarınız, dümdüz önünüzde olacak şekilde yere sırt üstü yere uzanın.
- Destek için ellerinizi iki yana yerleştirin.
- Alt karnınızı bükün ve bacaklarınızı, yere dik olana kadar kaldırın.
- Bu sırada omuzlarınızı ve gövdenizi, yerden kıvrık bir hareketle sırtınızı yerden kaldırmadan mümkün olduğunca zeminden uzağa yükseltin.
- Bacaklarınızı başlangıç pozisyonuna indirirken gerginliği koruyun, ardından gövdenizi başlangıç pozisyonuna getirin.
Not: Hareket boyunca tam kontrolü koruyun.
Fit kalmanıza yardımcı olacak gıda takviyesi ürünleri için tıklayın.
4. Knee In
Knee in hareketinin ana hedefi, alt karın bölgesidir.
- Zemin üzerinde (veya bir sandalyenin veya egzersiz sehpasının kenarında) oturun. Bacaklarınızı, öne doğru uzatın ve ellerinizi destek için iki yana yerleştirin.
- Dizlerinizi bir arada tutun ve daha ileri gidemeyene kadar göğsünüze doğru çekin.
- Alt karnınızdaki gerilimi koruyarak başlangıç pozisyonuna dönün ve hareketi, seti tamamlayana kadar tekrarlayın.
5. Toe Touch
Toe touch hareketinin ana hedefi, üst ve alt karın bölgesidir.
- Bacaklarınız önünüzde uzatılmış ve elleriniz yanınızda olacak şekilde yere sırt üstü uzanın.
- Bacaklarınızı mümkün olduğunca yükseğe kaldırın, aynı zamanda gövdenizi onlara doğru getirin ve ellerinizi parmak uçlarınıza doğru ulaştırın.
- Başlangıç pozisyonuna geri dönün ve hareketi, seti tamamlayana kadar tekrarlayın.
6. Crunch
Crunch hareketinin ana hedefi, üst karın bölgesidir.
- Bacaklarınız dizlerinizden bükülmüş vaziyette sırt üstü yere yatın.
- Ellerinizi göğsünüze yerleştirin.
- Omuzlarınızı ve göğsünüzü, kıvrık bir hareketle alt sırtınızı yerden kaldırmadan zeminden mümkün olduğunca uzağa yükseltin.
- Karnınız üzerindeki gerginliği koruyarak, gövdenizi başlangıç pozisyonuna getirin.
Not: Hareket boyunca tam kontrolü koruyun.
7. Reverse Crunch
Reverse crunch hareketinin ana hedefi, üst ve alt karın bölgesidir.
- Bacaklarınız, dümdüz önünüzde olacak şekilde yere sırt üstü yere uzanın.
- Destek için ellerinizi, avuç içleriniz yere bakacak şekilde iki yana doğru yerleştirin.
- Bacaklarınızı yavaşça dizlerden bükün ve göğsünüze doğru getirin.
- Dizleriniz göğüs hizasındayken omuzlarınızı ve göğsünüzü, kıvrık bir hareketle alt sırtınızı yerden kaldırmadan zeminden mümkün olduğunca uzağa yükseltin.
- Bacaklarınızı, başlangıç pozisyonuna ve vücudunuzu da zemine doğru geri getirin.
8. Hardstyle Plank
Hardstyle plank hareketinin ana hedefi, üst ve alt karın bölgesidir.
- Yere yüz üstü uzanın ve kendinizi ön kolunuzla plank pozisyonuna getirin.
- Dirseklerinizin omuzlarınızın altına yerleştirildiğinden ve ellerinizi, yumruk yapmak için topladığınızdan emin olun.
- Ön kollarınız birbirine paralel olmalıdır. Bir set oluşturmak için bu şekilde, 10 ila 20 saniye bekleyin ve ardından dinlenin.
Not: Plank hareketini hemen hemen hepiniz biliyorsunuzdur. Bu hareketteki kilit nokta; tüm vücudunuzu (quads, kalça kasları, çekirdek bölge, sırt ve yumruğunuzu) durma süresi boyunca diyaforetik nefes alırken olabildiğince sıkmalısınız. Bu hareketi kaç kez yaptığınızın bir önemi yoktur, kendinizi olabildiğince zorlamaya çalışın.
9. Dead Bug
Dead bug hareketinin ana hedefi, alt karın bölgesidir.
- Yere sırt üstü uzanın ve kollarınızı, omuzlarınızın üzerinde düz bir şekilde konumlandırın.
- Harekete başlamak için, dizlerinizi doğrudan kalçalarınızın üzerine getirin ve dizinizi bükün, böylece baldırınız uyluğunuzla 90 derecelik bir açı oluşturur.
- Daha sonra, sağ bacağınızı düzeltirken ve zemine doğru indirirken sol kolunuzu, aynı anda başınızın üzerine indirin.
- Duraklayın, başlangıç pozisyonuna geri dönün ve ardından hareketi diğer taraf ile de tekrarlayın. Bir seti tamamlamak için 14 değişimli tekrar yapın.
Not: Alt sırtınızın zemine temas ettiğinden emin olun ve nefesinizi olabildiğince düzenli tutmaya çalışın. Bu hareket, bilişsel fonksiyonların da gelişmesine yardımcı olabilecek üst ve alt ekstremiteler arasında sol-sağ koordinasyonun geliştirilmesine yardımcı olur.
10. Bird Dog
Bird dog hareketinin ana hedefi, üst ve alt karın bölgesidir.
- Bu hareketi, baş aşağı durduğunuz “dead bug” egzersizi olarak düşünün. Harekete, elleriniz yerde, omuzlarınız bilek hizasında ve kalçalarınız dizlerinizin üzerinde konumlayarak başlayın.
- Aynı anda sağ kolunuzu ve sol bacağınızı kaldırırken çekirdek bölgenizi sıkın. Geri teperken ayağınız bükülmeli ve avuç içiniz vücudunuza doğru bakmalıdır.
- Kolunuz ve bacağınız gövdenizle aynı yükseklikte olduğunda bir saniye bekleyin ve ardından dirseğinizi ve dizinizi vücudunuzun altına temas ettirin.
- Hareketi yön değişimli olarak tekrarlayın. Her iki taraf ile yapmanız, bir tekrar olacaktır. Bu şekilde, 5 tekrar sayılık bir set yapabilirsiniz.
Not: Dirseklerinizi aşırı eklememeye dikkat edin! Hafif bükülmeyi korumanız, triseps kaslarınızı ateşleyecektir. Boynunuzu aşağıya ve önünüzden birkaç santim uzağa bakarak uzun tutun ve gerilim oluşturmak için her nefeste soluk verin.
11. Hollow Extension To Cannonball
Hollow extension to cannonball hareketin ana hedefi, üst ve alt karın bölgesidir.
- Yere sırt üstü uzanın ardından, gülle tipi şekle girmek için dizlerinizi göğsünüzde kucaklayın.
- Alt sırtınızı yere doğru bastırırken bacaklarınızı ve kollarınızı, eş zamanlı olarak dışa doğru “boş” bir pozisyona doğru uzatın.
- Tekrar kıvrılma pozisyonuna gelmeden önce beş saniye o şekilde durun ve bir set için beş tekrarı tamamlayın.
Not: Uzatma aşamasında mümkün olduğunca karnınızı sıkın ve toparlanma için gülle haline gelmeyi kullanın. Vücudun tamamen gevşemesine izin vermeyin ve bu hareketin stilini, “crunch” pozisyonunda beklemek olarak düşünün.
Eğer sizlere belirttiğimiz bu karın hareketleri ile düzenli beslenmeyi birleştirirseniz, göbek eritme ve evde karın kası yapma hedeflerinize mümkün olan en kısa sürede evde de ulaşabilirsiniz. Asla pes etmeyip düzenli olarak antrenmanlarınızı yapmaya devam ettiğinizde, mutlaka vücudunuzda olumlu değişiklikler olduğunu göreceksiniz. Az önce de belirttiğim gibi hedeflerinize ulaşma konusundaki kilit noktanın, “dengeli ve düzenli beslenme” olduğunu unutmamalısınız!
Sık Sorulan Sorular
Evde karın kası yapılır mı?
Evet, dengeli bir beslenme programı ve egzersiz rutini ile yapılabilir. Plank, leg raise, bicycle crunch gibi karın kasını hedefleyen egzersizleri uygulayarak evde karın kası yapabilirsiniz.
1 haftada karın kası yapılır mı?
Hayır, bir hafta içinde belirgin karın kaslarına sahip olmak mümkün değildir. Gözle görülür değişiklikler elde etmek için daha fazla zaman ayırmanız gerekir.
30 günde karın kası çıkar mı?
Evet, çıkabilir. Sıkı bir diyet, tutarlı egzersiz rutini ve düşük vücut yağ oranı ile şekilli karın kasları elde edilebilir. Bu şekilde 30 günde görünür karın kası elde etmek mümkündür. Ancak sonuçlar kişiye göre değişebilir.
Her gün karın çalışmak doğru mu?
Doğru değildir çünkü kaslarınıza iyileşmeleri için zaman tanımanız gerekir. Haftada 3-4 kez karın kaslarını çalıştırmak genellikle daha etkilidir.
Mekik ile karın kası olur mu?
Mekik karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olabilir, ancak farklı egzersizleri ve doğru beslenmeyi içeren çeşitli bir rutinin parçası olmalıdır.
Karın kası yapmak kaç ay sürer?
Evde karın kası programı uygulamak, vücut yağ oranını düşürmek ve dengeli beslenmek gibi faktörlere bağlı olarak; 3 ila 6 ay sürebilir. Ancak karın kası yapmak için gereken süre kişinin mevcut durumuna göre değişkenlik gösterir.
Fit kalmanıza yardımcı olacak gıda takviyesi ürünleri için tıklayın.